De levensduur van je huishoudelijke apparaten verlengen: zo doe je dat!

Nooit meer nare geurtjes terwijl je was net uit de wasmachine komt of een oven die nog dagen na ruikt. Dat willen wij! Gelukkig kun je dit super easy voor elkaar krijgen met een kleine onderhoudsbeurt. Hoe? Wij geven je een paar handige tips zodat jouw huishoudelijke apparaten langer mee gaan.

Zeg maar doei tegen vieze luchtjes in de oven

Heb jij dat ook wel eens? Open je de deur van de oven om een lekkere lasagne te maken, komt de geur van die visschotel van drie dagen geleden je heerlijk tegemoet. Niet per sé heel prettig! Gelukkig zijn vieze luchtjes in de oven makkelijk te verhelpen met een kleine schoonmaakbeurt. Heb je geen schoonmaakproducten in huis, dan is het gebruik van citroen dé tip om je oven te ontvetten. Snijd een citroen in plakjes en leg deze 10 minuten in een ovenvaste schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Door de warmte verdampt het citroensap en wordt het bruine vet zacht. Hierdoor kun je het vet makkelijk verwijderen. Jeej, je ovengerecht smaakt weer zoals het hoort en je oven is ook weer blij!

Altijd een koele koelkast

Heel fijn: kliekjes die je overhoudt als je weer eens teveel gekookt hebt. Hup, de koelkast in en de volgende dag even snel opwarmen. Maar let je er dan wel op dat je je eten eerst laat afkoelen voordat je het in de koelkast zet? Wellicht sta je er niet bij stil, maar je koelkast moet dus veel harder werken als je het eten er na het koken meteen in legt. En van hard werken wordt je koelkast moe en gaat ‘ie minder lang mee. Je weet wat je te doen staat dus ;).

Een frisse wasmachine

Ruikt jouw was soms muf terwijl je dacht het fris gewassen te hebben in de wasmachine? Volgende keer dan maar wat extra wasmiddel erbij doen of een ander merk kopen? Nee en nee! Meestal komen die vieze geurtjes juist doordat je wasmachine schreeuwt om aandacht en een onderhoudsbeurt. Doordat niet alle zeep oplost tijdens wasbeurten op een lage temperatuur blijven er namelijk vetten achter. Iew.. Door om de tien wasbeurten eens op 90 graden te wassen kun je dit voorkomen. Een flinke scheut azijn erbij en je was ruikt daarna weer heerlijk fris. Wil jij je wasmachine nou echt een keer goed onder handen nemen? Check dan deze 5 nuttige tips om je wasmachine te reinigen.

Gebruik je stofzuiger optimaal

Als je even snel iets wil opzuigen snappen wij ook wel dat je niet altijd de snoer van je stofzuiger helemaal uitrolt. Wij krijgen al lamme armen bij de gedachte! Maar je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, want door dit wel te doen geef je je stofzuiger een langer leven. Als je de snoer namelijk niet helemaal uitrolt, wordt de motor van je stofzuiger snel te warm en kan er kortsluiting ontstaan. Oeps, dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. En ach, zie het als een goede work-out voor je armen.

En ben je dan toch goed bezig met stofzuigen is het belangrijk om op te letten wát je opzuigt. Door fijnstof of glassplinters kan de filter verstopt raken en zelfs de motor kapotgaan. Pak hiervoor dus gewoon lekker ouderwets de stoffer en blik. Je stofzuiger zal je dankbaar zijn.

Tot slot nog een laatste tip: spuit een beetje van je favoriete parfum op een wattenschijfje en stop deze in de stofzuigerzak. Gegarandeerd dat jouw huis heerlijk ruikt!

Een blinkende vaat

De vaatwasser schoonmaken klinkt nou niet als het allerleukste klusje dat er is. Gelukkig hoef je dit ook niet wekelijks te doen. Maar door je vaatwasser regelmatig een onderhoudsbeurt te geven gaat hij wel echt een stuk langer mee. Meevaller: het is niet heel veel werk. Eigenlijk geldt hierbij hetzelfde als bij de wasmachine. Door regelmatig de vaatwasser op een heet programma te laten draaien met ontkalker voorkom je op een makkelijke manier dat je vaatwasser gaat vervetten.

Haal je bovendien regelmatig de borden vies uit de vaatwasser na een wasbeurt? Misschien zijn de filters en sproeiarmen verstopt. Door ze even los te draaien en af te spoelen onder de kraan wast je vaatwasser weer als vanouds.

Heb jij nog goede tips om langer te genieten van je huishoudproducten? Wij horen ze graag!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Astrid Hulshof