Leren vloggen | Blog BCC

Leren vloggen als een pro doe je zo! 5 tips & tricks

Vloggers rule the world, en wij snappen wel waarom. Met hun korte videoblogs, waarin ze je meenemen in hun dagelijks leven, weten ze ons steeds weer te boeien. Grote kans dat ook jij er een favoriet tussen hebt zitten. Denk jij nu: “leren vloggen wil ik ook?!” Check dan gauw onze tips & tricks en word een echte pro!

Tip 1: Kies de juiste camera

Als je gaat vloggen heb je allereerst de juiste equipment nodig. Een fijne camera is essentieel. Met een smartphone kun je natuurlijk ook filmpjes maken, zeker als beginner, maar de kwaliteit van de video’s is niet te vergelijken met de scherpe beelden van een goede camera. Een voorbeeld is de Panasonic systeemcamera LUMIX G GX800. Hiermee maak je perfecte selfievideo’s dankzij de 4K kwaliteit en geavanceerde selfie-features, zoals de nieuwe Beauty Retouch en Panorama Selfie-functies. Klinkt veelbelovend, toch? De camera is verder voorzien van beeldstabilisatie, wat schokkerige beelden voorkomt. Wel zo lekker om naar te kijken. Ook erg geschikt voor de beginnende vlogger is de Sony compact camera DSCWX500B. Deze compactcamera heeft een kantelbaar scherm. Hierdoor zie je direct wat je opneemt als je aan het vloggen bent!Leren vloggen | Blog BCC

Tips 2: Maak originele en boeiende content

Om tot het neusje van de vloggers-zalm te behoren moet je jouw kijkers geboeid houden met originele content. Dat gaat je als copycat van beautyvlogger Nikki de Jager of met filmpjes waarin je 5 minuten naar een schaap in een weiland zit te staren (behhh) niet lukken. Zorg dan ook dat je altijd authentiek blijft en alle saaie stukken uit je video’s knipt. Denk bovendien ruim van tevoren na over de inhoud en onderwerpen van je vlogs. Op welke manier onderscheidt jouw content zich van anderen? Wat maakt jou uniek? Waarom zou iemand jou blijven volgen?

Tip 3: Wees herkenbaar

Je wilt dat mensen je als vlogger gaan herkennen. Herkenbaarheid wekt vertrouwen, wat zorgt voor meer kijkers en volgers. Hoe doe je dit? Door een vaste introductieclip aan je vlog toe te voegen, bijvoorbeeld. Of door herkenbare kleding te dragen, consistent bepaalde termen in je video te gebruiken (denk aan “knolpower!” van vlogger Enzo Knol) en door je eigen filmstijl toe te passen. Wordt inzoomen een belangrijk onderdeel van je vlogs? Gebruik dan een camera met superzoomlens, zoals de Canon compact camera POWERSHOT G3X. Is in het donker filmen meer jouw stijl? Ook dan kom je met deze camera goed uit de voeten. Wat je stijl ook is en welke camera je ook hebt; wees herkenbaar!

Tip 4: Creëer interactie en betrokkenheid

Zonder trouwe volgers word je geen succesvolle vlogger, dus zorg ervoor dat zij zich betrokken voelen bij jouw vlogs. Interactie is daarbij heel belangrijk. Geef je kijkers bijvoorbeeld de kans mede te bepalen wat ze te zien krijgen. Verzin een wedstrijd voor het onderwerp van een leuke aflevering, of geef leuke prijzen weg. Interactie en betrokkenheid creëer je ook door te reageren op berichten van je kijkers. Wees actief op social media en praat lekker mee in de comments. Wedden dat dit jou extra kijkers oplevert? Bovendien beschikken tegenwoordig bijna alle camera’s over WiFi, zoals bijvoorbeeld de Canon Systeemcamera EOS M100, zodat je jouw filmpjes binnen no time op social media kanalen als Instagram en Youtube kunt zetten!

Leren vloggen | Blog BCC

Tip 5: Let op je houding en stemgebruik

Wees eerlijk, kun jij je aandacht erbij houden als iemand constant monotoon aan het praten is en suf uit zijn ogen kijkt? Grote kans dat dit je toch wel enige moeite kost. Zoals we al eerder zeiden is de moraal van het verhaal dan ook: zorg dat je de kijkers geboeid houdt! Wees je daarom altijd bewust van je lichaamstaal, gezichtsexpressie, stemgebruik en intonatie. Een hele goede vlogger kan door hier op te letten makkelijk een paar minuten volpraten met complete onzin, terwijl je toch gefascineerd blijft kijken. True story. Dus wissel non-verbale communicatie af met een verbale boodschap. Let ook op de intonatie van je stem. Probeer belangrijke woorden te benadrukken, en speel met het volume. Op die manier blijven je kijkers op het puntje van hun stoel zitten. Mits je een camera hebt die je stemgeluid (en omgevingsgeluiden) perfect opneemt natuurlijk. De zojuist genoemde camera’s zijn hier gelukkig allemaal geschikt voor.

Nieuwsgierig geworden naar al onze vlog-proof camera’s? Neem dan eens een kijkje op onze website!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein