Levensduur van je laptop | Blog BCC

4 tips om de levensduur van je laptop te verlengen

Whaa, niets is zo irritant als een laptop die slomer is dan je oma die achteruit loopt. Helaas is dit in de meeste gevallen uiteindelijk toch echt onvermijdelijk. Om eventuele woede aanvallen en onnodige schade aan je laptop te voorkomen, delen wij graag enkele tips om de levensduur van je laptop te verlengen. Want is je laptop happy, dan ben jij dat ook ūüėČ

Tip 1: Alles voor een snelle start

Je zal het vast wel herkennen: veel programma’s, zoals Spotify of Skype starten automatisch op als je je laptop aan zet. En hoe leuk je het misschien ook vindt om met je tante uit het buitenland te skypen, dit doe je vast niet iedere dag. Het automatisch opstarten van programma’s kun je dan ook uitschakelen waardoor je dus niet meer zo lang hoeft te wachten totdat je aan de slag kan me je laptop. Voordeel: je accu loopt veel minder snel leeg en je laptop werkt een stuk sneller omdat je niet zoveel programma’s open hebt staan. Nice! Heb je een MacBook, dan kun je dit aanpassen onder Systeemvoorkeuren РGebruikers en groepen. Bij Windows druk je op de Windows toets, typ je Taakbeheer in en klik je vervolgens op Opstarten.

Tip 2: Verwijder overbodige programma’s

Schaken, plaknotities, Xbox.. Vaak staan er op je laptop ontzettend veel standaard programma‚Äôs waarvan je misschien niet eens de functie weet. En grote kans dus dat je deze programma‚Äôs niet of nauwelijks gebruikt terwijl het wel veel geheugen in beslag neemt. Wat je daarmee kan doen? Hoppatee, in de prullenbak ermee! Hoe je checkt welke programma‚Äôs er allemaal op jouw laptop staan? Bij een MacBook kun je deze vinden onder Programma‚Äôs (jaja, zo makkelijk is het). Bij Windows kun je een overzicht van je programma‚Äôs vinden onder Apps en onderdelen en vervolgens zoek je naar Schijfopruiming. Tip vooraf: weet je echt niet waar een programma voor dient, check dit dan even voordat je ‚Äėm weggooit.

Tip 3: Pas goed op de accu

Wellicht weet je zelf al wel dat een hete accu niet echt goed is voor je laptop. Maar wist je dat dit ook het geval is bij een koude accu? Vooral met de winter nu is het handig hier rekening mee te houden. Laat je laptop bijvoorbeeld niet zomaar in de auto liggen. Hierdoor gaat de accu sneller leeg, en dat zou toch zonde zijn als je ‚Äėm daarna hard nodig hebt voor die belangrijke presentatie of voor je Netflix marathon.

Nog een verrassende tip: wanneer je je laptop een lange tijd niet gaat gebruiken, leg ‚Äėm dan niet met een volle accu aan de kant. Zorg er liever voor dat de accu ongeveer 40 procent is opgeladen. Wanneer je ‚Äėm opbergt terwijl de accu helemaal vol is verliest hij sneller capaciteit.

Tip 4: Maak een back-up

Je laptop is een soort digitaal dagboek: vakantiefoto’s, school- of werkmappen, persoonlijke documenten en een eindeloze lijst van favoriete websites. Je moet er niet aan denken dat je dit allemaal in één keer kwijt raakt, toch? Vergeet daarom niet regelmatig een back-up te maken van al deze dingen. Wanneer je laptop een jaartje ouder wordt, gaat het vermogen van het geheugen en de accu omlaag en is de kans op crashen groter. Een externe harde schijf is daarom super handig om een kopie te maken van je laptop. Zo weet je zeker dat je niks kwijt raakt mocht je laptop je een keer in de steek laten.

Is jouw laptop uiteindelijk toch écht aan vervanging toe? Laat ons je dan helpen bij de keuze voor een nieuwe. Er zijn namelijk zoveel punten waar je op kunt letten en die je zelf belangrijk vindt. Wij staan zowel online voor je klaar als in onze 64 winkels.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Astrid Hulshof