24
mrt

Nóg sneller internet; 6 tips om de wifi in huis te verbeteren

Ben je net lekker aan het gamen of films streamen, begint de boel ineens te haperen omdat de wifi niet helemaal meewerkt… Grr, niets is zo irritant als slecht werkende wifi in huis. Lees snel onze 6 tips om de wifi in huis te verbeteren.

6 tips voor sneller internet thuis

Tip 1: zorg voor goed bereik door het hele huis

Wanneer je in een huis met meerdere verdiepingen woont, is het bereik misschien niet toereikend op alle verdiepingen. Terwijl je video-bellend van beneden naar boven loopt valt de verbinding weg, balen! Om dat te voorkomen zijn er verschillende oplossingen:

  • Je kunt een multiroom wifi set Zo’n set bestaat uit losse modules die allemaal met elkaar communiceren en één wifi netwerk creëren. Op elke verdieping plaats je dan een station waardoor je met jouw smartphone, tablet of laptop altijd een sterk wifi signaal hebt en je nooit meer last van storingen hebt. Ook connect hij gemakkelijk met al jouw smarthome systemen.
  • Ook kun je ervoor kiezen het internet via stroom te laten gaan. Dit is vooral ideaal als het bereik van je router net niet goed genoeg is, bijvoorbeeld op zolder. Door gebruik te maken van een homeplug adapter kun je dan ieder stopcontact gebruiken als een draadloos access point.
  • Wil je dat je wifi bereik ook helemaal in het tuinhuisje achterin de tuin komt? Overweeg dan eens om een acces point aan te sluiten. Je sluit deze met een UTP kabel op de router aan.

Handig! Er zijn bepaalde apps die de snelheid van je wifi kunnen meten. Hierdoor kun je goed bepalen op welke plek in huis je extra wifi nodig hebt en waar je bovenstaande wifi modules het beste kunt plaatsen. Op deze manier kun je ervoor kiezen een bepaalde module te verplaatsen als blijkt dat de wifi toch net niet alle hoekjes haalt.

Tip 2: pas de wifi frequentieband aan

Wellicht wist je dit nog niet, maar je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken, namelijk op 2,4 GHz, 5 GHz en sinds kort op 6 GHz. Deze frequenties hebben hun voor- en nadelen en het is goed om voor jezelf te bepalen welke frequentie het snelste internet voor jou kan leveren. Woon je bijvoorbeeld in een groot huis met meerdere gezinsleden, dan kan het slim zijn om voor 2,4 GHz te kiezen. Deze frequentie is iets langzamer dan die van 5 GHz, maar heeft wel een groter bereik. Woon je daarentegen in je eentje of met z’n tweeën in een kleiner appartement, dan is het interessant om te kijken of 5 GHz of 6 GHz sneller internet levert. Deze frequentiebanden zijn bedoeld om korte afstanden af te leggen zonder obstakels. Bij 6 GHz, een extra band die alleen beschikbaar is bij Wi-Fi 6E, ligt de snelheid nóg hoger dan bij 5 GHz. Check van tevoren goed of jouw apparaten 5 GHz of 6 GHz ondersteunen, want dit is niet altijd het geval.

Je router moet natuurlijk wel de frequentiebanden kunnen ondersteunen. Sommige routers werken op één van de drie frequentiebanden en sommige routers werken op allemaal. Single band routers maken alleen gebruik van de 2,4 GHz band. Dual band routers maken gebruik van allebei de banden wat het beste van beide werelden is. Tri-band routers gebruiken zelfs 3 banden; één keer de 2,4 GHz band en twee keer de hogere 5 en 6 GHz banden.

Tip 3: zorg voor een wifi systeem dat meerdere apparaten tegelijk aankan

Nog een belangrijke om te checken; hoeveel apparaten gebruik je? Grote kans namelijk dat je huidige wifi systeem de hoeveelheid apparaten niet aankan. En geen stress voor het geval je nu denkt dat je apparaten moet gaan ontkoppelen, want ook hier is een oplossing voor! Tegenwoordig zijn er namelijk routers met zogenaamde MU-MIMO. Hiermee kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden zijn zonder dat het vertraging oplevert. Is je router al gloednieuw? Dan kan je misschien gebruik maken van het stabielere en snellere wifi 6.

Tip 4: check het kanaal waarop beide frequenties uitgezonden worden

Elke frequentieband bestaat uit verschillende kanalen. Het kan voorkomen dat de wifi wel ver genoeg komt, maar de verbinding zwak is. Dit kan dan komen doordat je hele buurt op hetzelfde kanaal zit. En je voelt ‘m al aankomen; dan stoort dit. De meeste wifi-systemen bieden de mogelijkheid om in de instellingen te bepalen op welk kanaal beide frequenties uitzenden. Hierdoor kun je een kanaal kiezen die minder gebruikt wordt waardoor jouw wifi ook stabieler wordt. Er zijn gratis apps die weergeven op welk kanaal de wifi die jij kunt ontvangen wordt uitgezonden.

Tip 5: check ook de modem en router

Wellicht wist je dit niet, maar ook routers hebben zo nu en dan software updates nodig. Deze updates kun je vinden in de app of de website van je aanbieder. En is het tijd voor een nieuwe router? Bekijk dan de Netgear Nighthawk routers eens, deze zijn speciaal ontwikkeld voor gamers en filmliefhebbers. Zonder storingen wordt dat avondje Netflix nog nèt wat chiller.

Tip 6: controleer je abonnement

Check ook even het vaste internetabonnement waarvoor je maandelijks betaalt. Welke snelheid ontvang je en waar betaal je voor? Wanneer je voor 50 Mbit per seconde betaalt, maar je slechts 20 Mbit per seconde ontvangt, is het tijd om de provider te bellen. Je kunt jouw internetsnelheid testen op verschillende websites, o.a. van de internetproviders zelf. Ook is het wellicht mogelijk om je abonnement te upgraden naar sneller internet.

 

Heb je na onze tips nog vragen over netwerken en de wifi in huis? Bekijk dan ons kiesadvies!