Taaitaai poppetjes maken | Blog BCC

Wat de Sint kan, kan jij ook: zelf taaitaai poppetjes maken!

Sinterklaas is weer in het land, en naast de cadeautjes neemt ie ook altijd heel veel lekkers mee. Nu is het heel leuk om al dat strooigoed te vangen tijdens een Sinterklaas intocht, maar nog leuker (en lekkerder) is het om zelf je strooigoed te maken! Pepernoten worden vaak genoeg gebakken, dus probeer eens taaitaai poppen te maken. Wij geven je alvast een lekker recept. En moeilijk is het gelukkig niet!Taaitaai poppetjes maken | Blog BCC

Wat heb je nodig:

Taaitaai:

-300 gram bloem

-1 theelepel bakpoeder

-4 eetlepels gestampte muisje

-1 theelepel speculaaskruiden

-1 theelepel koekkruiden

-1 theelepel kaneel

-1 ei

-180 ml honing

Decoratie:

-100 gram poedersuiker

-1/2 eetlepel water

-1/2 eetlepel citroensap/limonade voor kleur en smaak

-hagelslag of andere versiering

Keukenspullen:

-Mixer

-Keukenweegschaal

-Deegroller

-Oven

-Uitsteekvorm

-Bakpapier

Taaitaai poppetjes maken | Blog BCC

1, 2, 3 stappenplan

Dit recept is zo makkelijk, dat je hier geen keukenprins(es) voor hoeft te zijn. Integendeel zelfs! Als eerste stap meng je alle ingrediënten behalve het ei en de honing door elkaar. Gebruik voor het afmeten van de bloem deze hippe roze Bestron keukenweegschaal. Niet alleen handig tijdens het bakken maar ook gewoon mooi als item in je keuken!

Als je eenmaal alles goed door elkaar hebt gehusseld, kun je het ei splitsen. Het eiwit hebben we nodig voor het beslag, maar gooi het eigeel niet weg! Voeg het eiwit en de honing toe aan je mengsel en mix dit met een mixer. Je kunt hier bijvoorbeeld de Fleximix van Philips voor gebruiken. Je krijgt zo geen klontjes en je mixt alles snel door elkaar. Zet de mixer op één van de laagste standen, want anders krijg je namelijk een witte keuken door al het bloem. Als het mengsel aan elkaar begint te kleven en alles is goed gemengd, heb je het merendeel van dit recept eigenlijk al gehad. We zeiden toch dat dit een makkie was!

Rol een bal van het beslag, wikkel het in huishoudfolie en leg het voor een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven vast voor op 160  en neem even een pauze totdat je het beslag uit de koelkast kan halen. Tijd voor thee met pepernoten!

Na een half uurtje wachten, rol je het deeg uit op je aanrecht. Vergeet niet een beetje bloem op je aanrecht te strooien, anders plakt het allemaal vast. Steek met de vormpjes de taaitaai uit en leg deze op je bakplaat (met bakpapier). Klop nu het eigeel los en bestrijk de taaitaai hiermee. En last but not least: bak de taaitaai voor 12 minuutjes. Nu alleen eventjes laten afkoelen!

Versieren maar

Dit is natuurlijk de leukste stap van allemaal! Roer de poedersuiker, het water en eventueel het citroensap of limonade door elkaar totdat je een papje krijgt. En versieren maar!

Eet smakelijk! En houd je taai! (Oké, wel een heel flauw grapje van ons..)

PS. Wist je dat als je een echte bakprins(es) bent, je dan ook eens kunt kijken wat voor type oven je in het beste in huis kunt halen? Wij schreven een blog over welk type oven past bij welke kookwensen. En dus ook voor bakprins(ess)en! Je leest hem hier.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel