Schoonmaken kan je leren! Tips & tricks voor de snelle schoonmaakklus

Het einde van de zomer nadert, en dat betekent: terug naar je studentenkamer! Waar je geen moeder hebt die het huis stofzuigt en je dus zélf alles spik en span moet houden. Tough life. Gelukkig hebben wij wat handige tips & tricks waardoor die schoonmaakklus een fluitje van een cent wordt!

Tip 1: Wegwerpdoekjes

Waarschijnlijk zie je het niet zitten om à la Assepoester uren de tijd te nemen om dat paleisje van je schoon te krijgen. Dit snappen we maar al te goed, en daarom hebben wij een gouden tip voor je. Één woord: wegwerpdoekjes. Misschien niet heel milieuvriendelijk, maar wel ontzettend handig en hygiënisch! Je maakt hier het aanrecht mee schoon, de magnetron, de badkamer en zelfs de wc kun je vlug even afdoen met zo’n doekje. Zo ben je binnen no time klaar om écht belangrijke dingen te doen. Zoals de kroeg in gaan, bijvoorbeeld.

Tip 2: Do it in the right order!

Daar sta je dan, vol goede moed, klaar om dat stof en vuil te lijf te gaan. Maar uh, waar moet je beginnen?! In een eerder geschreven blog leggen we stap voor stap uit wat de ideale schoonmaakvolgorde is. Want als je niet in de goede volgorde schoonmaakt, wordt je kamer er niet schoner op. Ga je bijvoorbeeld direct met een dweil over je stoffige vloer heen, dan blijft alles plakken. Iew. Begin dan ook altijd met afstoffen. Pak vervolgens de stofzuiger om het gevallen stof en de gemiste vuiltjes uit de weg te ruimen. Doe hierna alles af met een nat (wegwerp)doekje, pak de dweil – of stoomreiniger – erbij en voilà, je kamer is nog nooit zo schoon geweest! Heb je écht geen zin om te dweilen? Geen probleem. Anno 2018 laat je dit gewoon doen door je eigen dweilrobot! We love technology.

Tip 3: Berg het op

Is je kamer zó klein dat je nog maar net je kont kunt keren, en past er geen kledingkast in? Of heb jij er een handje van om je kleding op één grote hoop te gooien? Gebruik dan opbergdozen (en een wasmand)! Die kun je makkelijk kwijt onder je bed. Of je stapelt de dozen op. Scheelt weer een hoop opruimwerk. En vergeet natuurlijk niet je kleding regelmatig in de wasmachine te stoppen. Wel zo fris!

Tip 4: Een schone vaat is een goede daad

Mmm, je hebt heerlijk gegeten met je huisgenoten en jullie zitten gezellig na te tafelen. Afwassen? Nah. Waarom vandaag doen als het tot morgen kan wachten, toch? Nou, wij kunnen wel bedenken waarom het toch verstandig is om netjes iedere dag af te wassen! Voor je het weet heb je een fruitvliegjesplaag, lopen er muizen rond, koekt de pan aan en hangen er vieze luchtjes in de keuken. No thanks. Maak het afwassen makkelijker door een afdruiprek aan te schaffen, zodat je niet alles hoeft af te drogen. Of was met z’n tweeën af. De één sopt, de ander droogt. Dan ben je zo klaar!

Tip 5: Schoonmaakrooster

Als er íets een bron van bacteriën is, dan is het wel een toilet in een studentenhuis. Die moet je dan ook regelmatig schoon maken! Waarschijnlijk heeft niemand daar zin in. Het is daarom wel zo eerlijk om dit om de beurt te doen. Maak dan ook een schoonmaakrooster met je huisgenoten. De ene week doe je de badkamer en het toilet, de andere week de keuken. Zo ontstaan er geen irritaties onderling, en weet je zeker dat de boel wordt bijgehouden. Zelfs de wc’s!

Tip 6: Maak het leuk!

Dat schoonmaken voor de meesten onder ons niet de meest plezierige bezigheid ever is, wisten we al. Maar dat betekent niet dat het een hels karwei hoeft te zijn. Integendeel! Maak er een feestje van door lekker de radio aan te zetten. Dan wordt het schoonmaken ineens een stuk relaxter. Of doe het samen met je huisgenoten. En om het allemaal wat draaglijker te maken, trekken jullie een koud biertje open. Wie zei ook alweer dat opruimen en schoonmaken niet leuk kon zijn?

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein