Wasmiddel | Blog BCC

Vloeibaar wasmiddel of waspoeder: wat is nou beter?

Ben jij team vloeibaar wasmiddel, of toch team waspoeder? Of heb je geen voorkeur en gebruik je iedere keer iets anders? Om je een beetje wegwijs te maken, leggen wij de voor- en nadelen van beide naast elkaar.Wasmiddel | Blog BCC

Poeder voor wit, vloeibaar voor kleur

Draai je een witte was? Dan is waspoeder een betere optie dan wasmiddel. Er zitten bepaalde zuurstofbleekmiddelen in en zogenaamde optische witmakers die ervoor zorgen dat je was mooi wit blijft. Of zelfs weer iets witter wordt. Dat is ideaal als je fan bent van witte t-shirts en ze graag zo lang mogelijk helder wit wil houden. Daarentegen kun je beter voor wasmiddel gaan bij gekleurde was. Vanwege diezelfde bleekmiddelen kunnen de kleuren door waspoeder namelijk worden aangetast.

Vloeibaar wasmiddel is iets gebruiksvriendelijker

Kijk je naar gebruiksgemak, dan is vloeibaar wasmiddel de meest gebruiksvriendelijke optie. Doseren is relatief makkelijk en je hebt geen last van poederkorrels die blijven slingeren. Bovendien lost wasmiddel snel op in de wasmachine. Hierdoor blijven er geen zeepresten achter. Waspoeder koekt sneller aan, met als gevolg dat je vaker de wasmachine moet schoonmaken. Bovendien kan teveel gebruik van waspoeder de machine beschadigen. Goed doseren is dus een must! Vind je dit lastig? Overweeg dan eens een wasmachine met automatisch doseren-functie. Hier lees je daar meer over.

… maar waspoeder is beter voor het milieu

Wasmiddel is duurder dan waspoeder. Dat maakt waspoeder dus zeker het overwegen waard. Ook als je het belangrijk vindt om milieuvriendelijk bezig te zijn, is waspoeder een betere optie. Ten eerste omdat waspoeder in een kartonnen verpakking zit. Dat is makkelijker te recyclen dan de plastic flessen waar vloeibaar wasmiddel meestal in zit. Ten tweede is voor de productie van waspoeder heel wat minder water gebruikt dan voor de productie van vloeibaar wasmiddel.

Beiden maken effectief schoon

Uiteraard zorgen zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder ervoor dat je kleding schoon wordt. Maar er zitten kleine verschillen in. Zoals we net al zeiden kun je bij korte wasjes beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, zoals keukendoekjes? Dan is waspoeder effectiever. Dit komt door de substantie waaruit waspoeder is gemaakt. Daarnaast laat waspoeder net een iets frissere geur achter op je kleding.

Capsules als alternatief?

Naast wasmiddel en waspoeder heb je nog capsules. Wat werking betreft zijn deze gelijk aan vloeibaar wasmiddel. Het voordeel is dat je niet hoeft te doseren. Het nadeel is dat je niet kán doseren. Zo gebruik je dus vaak teveel of te weinig wasmiddel, met vetluis of was die niet helemaal schoon is tot gevolg. Daarom raden wij capsules af.

Conclusie

Wasmiddel of waspoeder: wat is beter? Nu we alles op een rijtje hebben gezet, kunnen we concluderen dat het één niet beter is dan het ander. Welk middel het “beste” is hangt af van je persoonlijke voorkeur, het soort was dat je draait en de kosten die je ervoor over hebt. Misschien kun je gewoon het beste beide aanschaffen. Gebruik je bijvoorbeeld poeder voor witte was, vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was en wissel je zo nu en dan af. Dat houdt het nog leuk ook!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.