25
okt

Welk type wasdroger is het meest geschikt voor jou?

Sta je ook weleens te priegelen met droogrekjes? Of heb je kleine kinderen die zorgen voor extra veel was? Een droger is dan een fijne uitkomst om snel de was te laten drogen. Maar kies je dan een warmtepomp-, condens- of afvoerdroger? Lees gauw verder en ontdek waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je een wasdroger koopt.

Goed om te weten: er zijn drie soorten drogers

Ja, je leest het goed; er zijn verschillende soorten drogers op de markt. De verschillen tussen deze drogers zitten voornamelijk in de manier waarop de warmte wordt (her)gebruikt en de warme lucht wordt verwerkt. Zo zijn er dus warmtepompdrogers, condensdrogers en afvoerdrogers.Wasdroger | Blog BCC

Afvoerdroger

Een afvoerdroger wordt ook wel luchtafvoerdroger genoemd. De warme vochtige lucht wordt namelijk via een afvoerslang weggevoerd naar een centraal afvoersysteem of via het raam. Je kunt de slang ook in een emmer hangen. Voordeel van dit type wasdroger is dat er is weinig onderhoud nodig is, omdat je geen condens bak of condens reservoir hoeft te legen. Omdat de meeste pluisjes en vuiltjes via de luchtafvoerslang naar buiten worden geblazen, zit de filter ook minder snel vol. Deze hoef je dus minder vaak schoon te maken. Ander leuk voordeel is de prijs; je betaalt namelijk minder voor dit type wasdroger omdat er geen condensator in zit.

Het nadeel van een afvoerdroger is dat hij wel wat meer energie verbruikt dan de andere type drogers. De meeste afvoerdrogers hebben energielabel C.

Condensdroger

Is het in de ruimte waar je de droger wilt plaatsen niet mogelijk om het water via een slang naar een raam of afvoersysteem te voeren? Een condensdroger heeft als voordeel dat het vocht wordt opgeslagen in een reservoir. Afhankelijk van de hoeveelheid was leeg je na 1 of 2 droog beurten het reservoir even. Nog mooier is dat bijna alle condensdrogers ook de optie geven om een dunne slang aan te sluiten op het reservoir, zodat het water zelf weg kan stromen naar een afvoer. Zo hoef je dus niet telkens het reservoir te legen. Het fijne aan een condensdroger is dat je hem overal in huis kunt plaatsen.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is het jongere zusje van de condensdroger. Er zit ook een condensatiesysteem in, waardoor het vocht wordt opgevangen in een reservoir. Het grote verschil met een condensdroger is dat een warmtepompdroger beschikt over, je raadt het al, een warmtepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat dezelfde warme lucht telkens opnieuw gebruikt kan worden om je wasgoed te drogen. Hierdoor hebben dit type drogers een veel lager stroomverbruik.

Ook gebruikt hij minder hoge temperaturen om jouw was te drogen. Er zit namelijk geen verwarmingselement in zoals bij een condensdroger. Omdat je dus niet op hoge temperaturen hoeft te drogen, blijft jouw kleding langer mooi en krimpt kleding minder makkelijk.

Laatste tips voor het vinden van de ideale droger

Wanneer je een droger koopt, is het dus handig om te letten op het energieverbruik en de mogelijkheden voor het afvoeren van vocht. Ook is het belangrijk om te kijken naar het vulgewicht dat je erin kwijt kunt, zoals bij een wasmachine. Plaats je de wasdroger dicht in de buurt van een slaapkamer, studeerkamer, woonkamer of werkruimte? Let dan ook op het geluidsniveau.

Nu je alle tips gelezen hebt kun je een keuze gaan maken in het aanbod van afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Succes!