Koel huis | Blog BCC

Zonder airco of ventilator toch een koel huis? Wij hebben 10 tips!

Kun jij tijdens de zomermaanden wel wat verkoeling gebruiken voor je huis? Naast de aanschaf van een goede airco of ventilator zijn er nog meer dingen die je kan doen. Wij geven je enkele handige tips voor een koel huis!

1. Strategisch ramen openzetten

Natuurlijk wil je de warme lucht van buiten niet binnen hebben, maar als je je ramen slim open zet dan wordt het juist koeler in huis. Hoe je je ramen slim openzet? Warme lucht stijgt op, dus als je in een huis woont met meerdere verdiepingen zet je een raam of deur beneden open, maar ook zeker een raam op een hogere verdieping. Zo ‘vliegt’ de warme lucht naar buiten. Wel even opletten dat het raam niet in de volle zon staat. Je kan beter een raam op een schaduwrijke plek openzetten.Koel huis | Blog BCC

2. Ramen ’s nachts open

Overigens kun je het doorluchten van je huis het beste ‘s nachts doen. De buitenlucht is dan een stuk koeler waardoor je huis ook een stuk koeler wordt. Ramen overdag in de volle zon openzetten is echt iets dat je níet moet doen. Hierdoor komt er alleen maar meer warmte binnen. ’s Nachts open, overdag potdicht!

3. Je huis dicht “timmeren”

Oké, de tip is niet om nu allerlei luiken voor je ramen te monteren zoals ze dat doen in Zuid-Europese landen, maar je kan wel op een provisorische manier je huis dicht “timmeren”. Heel eenvoudig met je gordijnen! Laat je gordijnen de hele dag dicht zodat de zon niet de kamer in schijnt en je krijgt veel minder warmte binnen.

4. Minder koken

Het is wat lastig om op alle warme zomerdagen niet meer te koken, maar indien mogelijk kan je wel de keuken naar buiten verplaatsen zodat je je gasfornuis of oven niet gebruikt. Deze twee zijn namelijk de kacheltjes van de keuken en kan je echt beter niet gebruiken op warme dagen. En buiten barbecueën of een zomerse salade eten is natuurlijk sowieso een heel goed idee in de zomer.

5. Huishoudelijke klusjes kunnen wel even wachten

Het warme weer is een goede reden om al de huishoudelijke taakjes even uit te stellen. De stofzuiger, vaatwasser, wasmachine en droger geven namelijk hartstikke veel warmte af. En een droger heb je sowieso niet nodig met dat lekkere weer!

6. TV uit

En dan ook écht uit. Niet op stand-by dus. Want ook al staat de TV niet echt aan, hij staat wel paraat in stand-by stand en geeft daardoor dus warmte af. Je TV helemaal uitzetten is sowieso fijn voor je energierekening.

7. Groen in je tuin

Heb jij een tuin (of balkon), ga dan aan de slag met gras en planten. Tegels zijn natuurlijk hartstikke functioneel en onderhoudsarm, maar ze houden ook warmte vast. Planten nemen die warmte niet op waardoor het dus koeler aanvoelt in de tuin, maar ook zeker in huis.

8. Groen aan de muur

Niet alleen in de tuin zelf is het handig om planten te hebben, maar ook op de muur. Een plant zoals een klimop zorgt ervoor dat je muur geen warmte opneemt. Een soort extra isolatielaagje die je huis koel houdt.

9. Groen op het dak

En we gaan all the way! Niet alleen je tuin en je muur, maar ook je dak beplanten helpt je huis te koelen. Je kan niet 1, 2, 3 een groendak aanleggen, maar het is zeker het overwegen waard als je een huis hebt met een platdak. Want zeker huizen met een platdak worden erg warm in de zomer!

10. Parasol voor de schaduw

Heb je niet zulke groene vingers, koop dan een parasol en zorg er op die manier voor dat je muren niet vol in de zon staan. Zet de parasol voor je buitendeur en/of muren zodat de muren niet opwarmen en koel blijven.

En blijf vooral rustig en geniet. Voor je het weet zijn de warme zomerdagen weer omgeslagen in regen, regen, regen. Het is en blijft een Nederlandse zomer!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel