Welke printer past bij mij?

Op zoek naar een nieuwe printer? Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn; er zijn zoveel verschillende printers. En dan heb je ook nog eens verschillende technologieën en functionaliteiten waarop je kunt letten. Welke printer bij jou past, hangt vooral af van jouw printgedrag. Hierbij een handig stappenplan dat je kan helpen bij het maken van een keuze.


1. Wat wil je met je printer doen?

Van het afdrukken van foto’s tot het uitprinten van tekstdocumenten. Een printer kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Om te bepalen welke printer het beste bij jou past, is het goed om te bedenken waarvoor je de printer het meest gaat gebruiken. Want misschien wil je niet alleen tekstdocumenten afdrukken, maar vind je het ook handig als een printer kan scannen en kopiëren of mooie foto’s kan afdrukken.

Alleen printen

Wil je je printer alleen gebruiken voor printen, dan heb je geen printer nodig met extra opties, zoals een all-in-one printer. Een printer die alleen kan afdrukken is dan voldoende. Je kunt dan kiezen voor een printer die alleen zwart-wit afdrukt of een kleurenprinter.

Afdrukken van foto’s

Druk je af en toe foto’s en afbeeldingen af? Dan heb je aan een inkjetprinter of laserprinter voldoende. Maar wil je echt hoogwaardige afdrukkwaliteit en realistische kleuren, dan zijn er ook speciale fotoprinters waarmee je thuis eenvoudig je foto’s afdrukt vanaf je computer, tablet of smartphone.

Ook kopiëren en scannen

Met een all-in-one printer kun je niet alleen printen, maar ook kopiëren en scannen. Je hoeft dus niet drie verschillende apparaten te kopen. Je hebt laser all-in-one-printers en inkjet all-in-one-printers.  


2. Wil je ook goedkoop printen? Of neem een inktabonnement

Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je veel, snel én in zwart-wit wilt afdrukken, kan een laserprinter voordelig zijn. Vanwege de grote toner die je niet vaak hoeft te vervangen. Of kies voor een inkjetprinter met inktreservoir. Je hebt dan geen cartridges nodig, maar vult het reservoir bij met flesjes inkt. Hiermee kun je langer doen dan met cartridges en bovendien zijn deze flesjes inkt voordeliger. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als je naast tekstdocumenten ook af en toe afbeeldingen en foto’s wilt afdrukken.

Wat ook een voordelige optie voor jou kan zijn, is een inktabonnement in combinatie met een inkjetprinter. Je betaalt dan per maand een vast bedrag voor een bepaald aantal pagina’s. Is jouw cartridge bijna op, dan krijg je automatisch een nieuwe cartridge toegestuurd. Zo zit je dus nooit zonder inkt. Twee merken die een inktabonnement aanbieden zijn HP (HP Instant Ink) en Epson (ReadyPrint).


3. Een printer voor thuis of op kantoor?

Laserprinters worden voornamelijk gebruikt op kantoor. Dit komt omdat laserprinters niet alleen goedkoop kunnen printen vanwege de grote toner met inkt, maar ook nog eens snel afdrukken. Ook zijn er laserprinters die dubbelzijdig kunnen printen en kopiëren. Moet je thuis veel in zwart-wit afdrukken, dan is een laserprinter vanwege de lage afdrukkosten een voordelige optie. En fijn: ze zijn ook beschikbaar in kleinere formaten. Print je juist weinig? Dan is voor thuis een inkjetprinter met inktabonnement of inktreservoir vaak weer aantrekkelijker. Zeker als je ook foto’s en afbeeldingen in kleur wilt afdrukken.


4. Wil je ook draadloos printen?

De meeste printers kunnen tegenwoordig draadloos printen. Dat betekent dat je op afstand – zonder een kabel – kunt afdrukken. Vanaf elke plek in huis. Je hebt hiervoor alleen een wifi-verbinding nodig. Wil je liever bedraad afdrukken via het netwerk – vanwege stabiliteit en veiligheid? Dat is ook nog steeds mogelijk bij veel printers. 


5. Alleen A4’tjes printen of ook andere papierformaten?

Je hebt ook printers die niet alleen A4-formaat afdrukken, maar ook A3 of A3+. Bekijk hier de printers die beschikken over deze functionaliteit.