Hoe installeer je een airco?

Heb je een airco koopt, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van kunnen genieten. Wij leggen je uit hoe je een airco installeert.


Hoe installeer je een mobiele airco?

Het installeren van een mobiele airco is eenvoudig en kun je prima zonder installateur doen. Belangrijk is dat je het apparaat dicht bij een raam (of deur) plaatst voor de afvoerslang en dat er een stopcontact in de buurt is (gebruik geen verlengsnoer). Zorg ervoor dat de afvoerslang zo recht mogelijk blijft, zonder knikken. Ook belangrijk: verleng deze afvoerslang nooit. Om te voorkomen dat er alsnog warme lucht binnenkomt, heb je een speciale raamafdichtingskit nodig. Of zorg in een raam, deur of muur zelf voor een opening waar de slang doorheen kan.

Ontdek alle mobiele airco’s


Hoe installeer je een vaste airco?

Voor het installeren van een vaste airco met heb je altijd een installateur nodig.


4 tips voor optimale koeling door je (mobiele) airco

  1. Houd deuren, ramen en gordijnen dicht en doe je zonwering omlaag in de ruimte die je wilt koelen.
  2. Beperk het gebruik van elektrische apparaten in huis. Dit zorgt voor warmte. Stel ook het stofzuigen uit.
  3. Zet de airco aan op het moment dat het nog wat koeler is, bijvoorbeeld ’s ochtends. Hiermee bespaar je ook energie, omdat de airco minder tijd nodig heeft om de temperatuur in de ruimte te laten dalen.
  4. Plaats een (mobiele) airco nooit in een ruimte die groter is dan waarvoor je hem hebt gekocht.

Onderhouden van je airco

Om ervoor te zorgen dat je mobiele airco optimaal blijft koelen, moet je hem regelmatig onderhouden. Bovendien verleng je zo de levensduur. Leeg sowieso regelmatig de condensbak en verwijder stof met een vochtige doek en maak daarna droog. Maak ook de stoffilters en de afvoerslang schoon. Let op: gebruik bij het schoonmaken nooit een te natte doek. Heb je het idee dat je mobiele airco minder goed koelt, dan is mogelijk de koelvloeistof op. Laat dit altijd bijvullen door een expert.