Van foodprocessor tot keukenrobot

Keukenrobot, keukenmachine of foodprocessor, de apparaten lijken veel op elkaar. Er bestaan echter wel verschillen. De klassieke keukenmachine wordt ingezet bij het kneden van deeg of het kloppen van slagroom of eiwit. Je herkent het apparaat aan de garde of deeghaak die van bovenaf in een grote, open kom draait. De foodprocessor is vooral voor het hak- en snijwerk. Deze herken je aan de vaak transparante ronde of ovale kom op de motorunit. Een keukenrobot kan een combinatie van beide machines zijn. Soms is er een blender geïntegreerd, een ideaal apparaat voor het maken van smoothies of het roeren van soepen.

Alles draait om de eenvoud

Een keukenmachine of foodprocessor gaat in de regel gepaard met een set opzetstukken. Let er bij aanschaf op welke accessoires je ook daadwerkelijk denkt te gebruiken. Het is zonde om veel geld aan hulpstukken uit te geven die sowieso in de keukenlade blijven liggen. Een garde en een deeghaak horen vaak tot de standaarduitrusting. Hou je van vers sap, dan is de sapcentrifuge bijvoorbeeld een ideaal opzetstuk om met ongeschilde stukjes fruit een eigen vruchtensap te maken.

Snel, sneller, snelst

Een machine met meerdere snelheden is praktisch, want voor het kloppen van slagroom en het kneden van deeg zijn verschillende krachten nodig. Bovendien is het handig om rustig te beginnen met kloppen, want je wilt niet dat bij een te hoge snelheid de slagroom je om de oren vliegt. De snelheidsfuncties kunnen variëren van twee of drie tot wel 12 of 13 verschillende standen.

Opgeruimd staat netjes

Friteuses kun je onderverdelen in modellen met en zonder deksel. De apparaten met deksel beschikken vaak ook nog over een filter en kijkglas. Ze verspreiden uiteindelijk minder frituurgeur dan de modellen zonder deksel. Als de ruimte in de keuken het toelaat is het een overweging waard voor een dubbel model te kiezen. Naar gelang de uitvoering kan de temperatuur apart worden ingesteld en heeft iedere bak zijn eigen olie. Zo kun je voorkomen dat bijvoorbeeld olie waarin vissnacks worden gefrituurd in aanraking komt met olie of vet voor friet. Je kunt ook consequent één bak voor patat gebruiken en de andere voor snacks.

Beoordeling door klanten: 4,5 (6883 beoordelingen)