Kiesadvies digitale camera

Je hebt met de camera van je smartphone de grenzen bereikt, en bent toe aan foto's en video's van hogere kwaliteit. Digitale camera's zijn voorzien van grotere en betere beeldsensoren en bieden daarom meer detail, helderdere kleuren en een hoger dynamisch bereik. Je krijgt ook meer controle over de lens, waardoor je vrijelijk kunt in- en uitzoomen, zuiverder kunt focussen en de scherptediepte kunt beheersen. De geavanceerdere modellen camera's bieden opties om foto's van uitzonderlijke klasse te maken.

Welke soorten digitale camera's zijn er?

Digitale fototoestellen worden in de volgende soorten onderverdeeld:

Over de beeldsensor: hoe groter, hoe beter!

De beeldsensor is het hart van een digitale camera en zit achter de lens. Binnenkomend licht wordt door de sensor geanalyseerd en vervolgens omgezet in een digitaal signaal. Een grotere sensor is beter in staat is om het licht te ontleden, waardoor de kwaliteit van je foto's toeneemt. Er worden tegenwoordig veel verschillende sensorformaten gebruikt in digitale camera's.

Full Frame sensoren worden vrijwel uitsluitend in professionele modellen DSLR camera's gebruikt. In midrange- en instap modellen spiegelreflex- en systeemcamera's zitten doorgaans beeldchips tussen APS-C en 1 inch formaat. Bij compact camera's is de sensor zelden groter dan 1.5 inch. Het is goed om te vermelden dat in smartphones de sensor van de camera slechts 1/3 inch of nog kleiner is.

In de tabel vind je van de meest voorkomende formaten de commerciële naam, de afmeting en de oppervlakte.

Commer­ciële naam Afmeting Oppervlakte
Full Frame (volbeeld, 35 mm) 36 x 24 mm 864 mm²
APS-C 23.6 x 15.7 mm 370 mm²
1.5 inch 18.7 x 14 mm 261 mm²
Micro Four Thirds 17.3 x 13 mm 225 mm²
1 inch 13.2 x 8.8 mm 116 mm²
2/3 inch 8.6 x 6.6 mm 58 mm²
1/2 inch 5.76 x 4.29 mm 25 mm²

Meest voorkomende beeldsensoren en hun eigenschappen.

De lens, het oog van je camera

Zonder lens kan je camera natuurlijk geen foto's maken. Maar waar moet je op letten? We leggen een aantal belangrijke termen voor je uit.

Vergelijk de hoogste en laagste ISO-waarde

Wat betekent ISO? De term ISO is geen technische afkorting, maar verwijst naar een nogal complexe certificering standaard rond lichtgevoeligheid. Voor een fotograaf is het eigenlijk voldoende om te weten dat het ISO-bereik van een camera aangeeft hoe goed de beeldsensor weet om te gaan met weinig of overdadig licht. Om in een donkere kerk, bij een kampvuur of tijdens een avondwandeling toch nog heldere foto's te maken moet een hoge ISO-waarde worden ingesteld. Omgekeerd moet je in de felle middagzon een lage ISO-waarde op je camera kunnen selecteren om te voorkomen dat delen van de foto worden overbelicht. 

Bij het bestuderen van de specificaties van verschillende digitale camera's kun je de maximale en de minimale ISO-waarde (ISO-gevoeligheid) vergelijken. Wees ervan bewust dat je in de praktijk slechts zeer sporadisch een zeer hoge ISO-waarde zult gebruiken, omdat een hoge lichtgevoeligheid voor ruis (digitale foutjes) in de foto zorgt.

Bekijk de resolutie: hoeveel megapixels heb je nodig?

Een digitale foto is opgebouwd uit een heleboel kleine blokjes, de beeldpixels. Hoe meer van deze pixels er zijn, hoe scherper, gedetailleerder, kleur helderder en contrastrijker je foto eruit zal zien. Een beeldsensor met een maximale resolutie van 16 megapixels is in staat om je foto in 16 miljoen blokjes op te delen en deze individueel te analyseren en digitaliseren. Lees meer...

Het is verstandig om de maximale resolutie in samenhang met de afmeting van de sensor te beoordelen. Dit geldt vooral bij compact camera's, waar producenten graag heel hoge resoluties gebruiken omdat het commercieel aantrekkelijk klinkt. Op een kleine sensor van ½ inch of 1 inch maakt het voor de kwaliteit van het beeld echter weinig uit als het oppervlakte in 8 miljoen of in 18 miljoen pixels wordt opgedeeld. 

Indrukwekkende resoluties zijn pas effectief op grotere sensoren. Laat je bij een keuze voor een camera daarom niet te sterk beïnvloeden door de resolutie. Om foto's af te drukken in één van de standaard formaten (tot 30 cm x 20 cm) of in je woonkamer te bekijken op een Ultra HD televisiescherm is een resolutie tussen 8 megapixels en 12 megapixels al meer dan voldoende. Pas wanneer je foto's extra groot wilt uitprinten, in professioneel drukwerk wilt plaatsen of voor reclame wilt gebruiken is een hogere cameraresolutie vereist. Een groter aantal beeldpixels is ook handig wanneer je foto's achteraf wilt uitsnijden om de compositie mooier te maken.

Video's maken met je digitale camera

Indien je naast foto's ook films wilt maken met je camera zal je allereerst moeten nagaan als het toestel deze optie biedt. Juist de professionelere modellen zijn vaak genoeg volledig afgestemd op fotografie. Let vervolgens op de maximale videoresolutie van de camera. De beeldresolutie bij video is niet hetzelfde als de resolutie die voor fotograferen geldt. De meest gangbare maximale videoresoluties voor camera's zijn:

Formaat Resolutie Aantal beeldpixels
4K Ultra HD 4096 x 2160 8.847.360
Full HD 1920 x 1080 2.073.600
HD 720 x 1280 916.000

4K fotocamera

Indien je in de woonkamer een 4K UHD televisie hebt staan, valt het aan te bevelen om een 4K fotocamera aan te schaffen. Je vakantievideo's zullen in verbluffend detail op het grote scherm verschijnen. Om met de camera opgenomen films op een laptop, tablet of smartphone te bekijken is een Full HD resolutie vooralsnog voldoende. Hetzelfde geldt wanneer je video's online zet via YouTube, Vimeo of een ander kanaal voor vloggers.

Bekijk alle 4K camera's  

Tips voor je digitale camera

Nog meer tips!

Let bij de beoordeling van de video specificaties op de mogelijkheid voor automatische focus, automatische witbalans, beeldstabilisatie en het koppelen van een externe microfoon. Houd er ook rekening mee dat filmen met je camera hogere eisen aan het vermogen van de accu en de opslagcapaciteit van de geheugenkaart. Systeemcamera's zijn over het algemeen geschikter voor video-opnamen. Op het LCD-scherm kun je het beeld makkelijk volgen, terwijl je de camera voor je houdt of op een statief hebt. Bij de meeste spiegelreflexcamera's zal je tijdens het filmen constant door de zoeker moeten kijken. Vergeleken met compact camera's bieden systeemcamera's het voordeel dat je sneller en vloeiender kunt in- en uitzoomen en makkelijker kunt scherpstellen. De robuustere bouw en het groter gewicht zorgen eveneens voor meer stabiliteit wanneer je uit de hand filmt.

HDR (High Dynamic Range) fotografie

Een hoog dynamisch bereik is altijd al het streven geweest binnen de fotografie. Met een ingeschakelde HDR functie maakt de camera een serie foto's van je onderwerp, waarbij elke foto anders wordt belicht. De foto's uit de serie kun je achteraf in een bewerkingsprogramma tot één foto samenvoegen. Op deze manier worden zowel de zeer donkere delen als de zeer heldere delen perfect weergegeven.

Zonder HDR techniek zal de camera genoodzaakt zijn of om donkere gebieden lichter te maken, of lichte gebieden donkerder te maken of een soort tussenbalans te creëren. HDR fotografie is ideaal voor landschappen, architectuur en andere onderwerpen met geen of weinig beweging

Wi-Fi, GPS en internet

Een Wi-Fi verbinding is bijna standaard op nieuwe modellen digitale fototoestellen. Een ingebouwde GPS antenne behoort ook tot de mogelijkheden. Je zult het je misschien niet meteen realiseren, maar deze functies bieden een aantal praktische mogelijkheden:

 • Foto's draadloos overzetten naar je smartphone en tablet.
  Bij bepaalde modellen camera's kan dit zelfs direct terwijl je de foto maakt.
 • Vanuit de camera foto's delen via internet.
  Zo kun je familie en vrienden up-to-date houden over je belevenissen.
 • GPS-coördinaten aan je foto's koppelen.
  Zo weet je achteraf precies waar ze zijn geschoten.
 • Je camera op afstand bedienen met je smartphone.
  Je zult als fotograaf nooit meer ontbreken op de groepsfoto, want je bedient de camera met een app op je smartphone.

* Niet alle toestellen met Wi-Fi hebben dezelfde functies.

Bekijk alle Wi-Fi camera's  

Belangrijke accessoires voor je camera

Denk aan een geheugenkaart, statief en een extra accu

Micro SD geheugenkaart digitale camera

Om je foto's op te slaan heb je geheugen nodig. Als de camera dat al heeft kom je meestal niet verder dan twee tot tien foto's. Denk daarom aan de aanschaf van een geheugenkaart met voldoende capaciteit zodat al je (vakantie)foto's er op passen.

Een statief heeft bijna altijd een positief effect op de scherpte van je foto's. Zet dan wel de beeldstabilisatie in de lens of camera uit! Wanneer je uit de hand schiet kan er enige bewegingsonscherpte ontstaan. Dit geldt met name bij lichtgewicht camera's, bij ingezoomde composities en wanneer je onderwerp in beweging is. Uiteraard zullen er gelegenheden zijn waarbij je niet voldoende tijd hebt om het statief te gebruiken of geen zin hebt om het met je mee te sjouwen, maar voor elke serieuze fotograaf is een goed statief een essentiële accessoir. Let er bij de aanschaf van een fotostatief vooral op dat het maximaal belastbaar gewicht is berekend voor de camera plus de lens.

Om urenlang te kunnen fotograferen zal je een of meerdere reserve accu's en een externe oplader nodig hebben. Bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera hoort ook een stevige cameratas met ruimte voor je lenzen. Bij BCC kun je een degelijk, stabiel statief en alle overige accessoires voor je digitale fotocamera aanschaffen.

Bekijk alle accessoires