Een afzuigkap is een onmisbaar onderdeel van uw keuken, zeker als u een open keuken of een woonkeuken heeft. Het laat geurtjes, stoom en vet verdwijnen. Omdat de afzuigkap zich op een prominente plaats in uw keuken bevindt heeft deze zich langzaam maar zeker ontwikkeld tot een design object.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een afzuigkap?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte afzuigkap spelen verschillende aspecten een rol, zoals de afmetingen van uw keuken, het type afzuigkap en persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten.

Afmeting

bepaal afmeting afzuigkap keukenAfzuigkappen bestaan in verschillende standaard maten. Bij het bepalen van het formaat afzuigkap dat in uw situatie het meest geschikt is, is het van belang wat de breedte van uw kookplaat is. Voor een optimale werking dient de afzuigkap minstens zo breed te zijn als de kookplaat.

 

Type afzuigkap

Afzuigkappen zijn er in veel soorten en maten. Om het overzichtelijk te houden hebben we de afzuigkappen uit het assortiment van BCC ingedeeld in zes verschillende typen. Hieronder leest en ziet u wat de belangrijkste kenmerken van deze typen zijn.

 • De schouwkap: deze wordt direct aan de wand boven de kookplaat gemonteerd en heeft een roestvrijstalen schacht waardoor de lucht naar boven stroomt.
   
 • De onderbouwkap: deze wordt onder een keukenkastje of vrij aan de muur gehangen. Deze afzuigkap heeft geen schacht.
   
 • De integreerbare afzuigkap: deze wordt ingebouwd in een kast boven het fornuis en kan naar voren worden opengeklapt.
   
 • De vlakscherm afzuigkap:deze verdwijnt volledig in de bovenkast en wordt uitgetrokken wanneer u hem nodig heeft.
   
 • De afzuigunit:deze wordt in een plat vlak boven een kookplaat ingebouwd, bijvoorbeeld in een kast of een wandelement.
   
 • De eiland afzuigkap:deze wordt direct boven het kookeiland gemonteerd en hangt aan de schacht die aan het plafond is bevestigd.
   

De afvoer van uw afzuigkap

 • Luchtafvoer.Keukenluchtjes worden via de luchtafvuur in de muur naar buiten geleid. Als dit niet direct kan, dan wordt gebruikgemaakt van een ontluchtingskoker.
   
 • Recirculatie.Wanneer het onmogelijk is om de lucht af te voeren of als er niet teveel lucht uit de keuken onttrokken kan worden, is recirculatie een mogelijkheid. De lucht wordt dan met speciale koolstoffilters gezuiverd en teruggeblazen in  uw keuken. Een koolstoffilter dient elk jaar vervangen te worden. Er zijn afzuigkappen die uitsluitend geschikt zijn voor recirculatie, maar er zijn ook kappen die de gezuiverde lucht optioneel kunnen recirculeren.
   
 • Centraal afzuigsysteem. In appartementencomplexen en flats die voorzien zijn van een centraal afzuigsysteem is het veelal niet toegestaan om een afzuigkap met motor plaatsen. Deze zou de werking van het centrale systeem namelijk kunnen verstoren. In die gevallen raden wij aan een afzuigkap zonder motor of een kap die kan recirculeren te plaatsen.
   

Afzuigcapaciteit

Om geurtjes goed te kunnen verwijderen is het van groot belang om een afzuigkap te kiezen met een afzuigcapaciteit die voor uw keuken toereikend is. Voor afgesloten keukens kunt u met een simpele rekensom de benodigde afzuigcapaciteit bepalen. Vermenigvuldig hiertoe de inhoud van uw keuken (lengte x breedte x hoogte) met 10 (het aantal keer per uur dat de afzuigkap de lucht in uw keuken behoort te vernieuwen). Zijn de afmetingen van uw keuken bijvoorbeeld 4 x 3 x 2,5 meter, dan bedraagt de inhoud van uw keuken 30 kubieke meter en heeft u een kap met een afzuigcapaciteit van 300 kubieke meter per uur nodig. Heeft u een open keuken, dan dient u rekening te houden met het totale te zuiveren luchtvolume. Wij raden u in dat geval aan een groot model te kiezen of meerdere afzuigunits te plaatsen.

Waar u verder op moet letten...

 • Het bepalen van de afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap luistert vrij nauw. Installeert u uw afzuigkap te hoog, dan is de kap minder effectief. Installeert u uw afzuigkap te laag, dan zuigt hij uitsluitend de rook en luchtjes die afkomstig zijn van het centrale gedeelte van uw kookplaat op. Bovendien is een te laag gemonteerde afzuigkap brandgevaarlijk. De ideale afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap verschilt per type kookplaat. Bij een elektrische kookplaat bedraagt de minimale afstand 60 cm en bij een gasfornuis is de minimale afstand tussen de afzuigkap en de kookplaat 65 cm.
   
 • Voorkom haakse bochten in het afvoerkanaal. Deze kunnen wervelingen veroorzaken die de werking van de afzuigkap negatief beïnvloeden en in de hand werken dat de afzuigkap minder stil opereert.
   
 • Indien de diameter van het afvoerkanaal en de afzuigslang niet overeenkomen heeft u een verloopstuk nodig om deze met elkaar te verbinden. Voor deze verloopstukken kunt u terecht bij BCC.
   
 • Sluit de afzuigkap altijd aan op een gescheiden afzuigkanaal en nooit op het centrale ventilatiesysteem. Doet u dit wel, dan vullen de kookluchtjes voor u het weet alle vertrekken van uw woning.
   

Instructievideo afzuigkap

Op bovenstaande instructievideo laten onze medewerkers u zien waar u bij het kiezen, kopen en installeren van een afzuigkap op kunt letten.

BCC installeert uw afzuigkap graag voor u

Als u uw afzuigkap wilt laten inbouwen, kunt u gebruik maken van de BCC Installatieservice. Onze installateurs verwijderen uw oude afzuigkap, plaatsen de nieuwe en sluiten deze aan op de bestaande elektriciteitsaansluiting en ventilatie. Uw oude afzuigkap en het verpakkingsmateriaal nemen zij als alles naar tevredenheid werkt desgewenst voor u mee retour.

Hoewel wij u graag de beste service bieden, willen we u er op wijzen dat onze installateurs ook een aantal dingen niet doen. U kunt hierbij denken aan het wegwerken van bedrading via moeilijk bereikbare plaatsen (zoals kruipruimten), aanpassingen van bouwkundige aard (zoals hakken, breken, schilderen, stuken en gas-, water- en elektriciteitsleidingen aanleggen) en het aanpassen van keukenopstellingen, -fronten of decorlijsten. Heeft u hier vragen over, dan beantwoorden de medewerkers van BCC Customer Service die graag voor u.

 

Advies bij u thuis

Omdat geen enkele keuken hetzelfde is,  komen onze installateurs in een gratis* voorbezoek graag bij u thuis. Zij adviseren u ter plaatse en meten alle maten die van belang zijn alvast voor u op.

Neem voor het direct plannen van een afspraak voor een voorbezoek contact op met BCC Customer Service via 0900-0555 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te laten plannen door de BCC verkoopadviseur in een van onze winkels.

* De kosten van een voorbezoek bedragen € 49,95. Dit bedrag ontvangt u retour als u inbouwapparatuur aanschaft bij BCC en gebruikmaakt van de BCC Installatieservice.

 

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een inbouw vaatwasser. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 22.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.

Beoordeling door klanten: 8,8 (6386 beoordelingen)