BCC biedt u een ruime en gevarieerde keuze inbouw koelkasten in alle standaardmaten. Ook bent u bij ons aan het juiste adres voor inbouw en onderbouw vriezers en koelvriescombinaties.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een inbouw koelkast of vriezer?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte inbouw koelkast of vriezer spelen verschillende aspecten een rol, zoals de nisafmetingen van uw keuken, het type koelkast of vriezer en andere persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten.

Nisafmetingen

Een inbouw koelkast, vriezer of koelvriescombinatie moet goed passen in de nis van uw keuken. De standaard breedte van inbouw koelkasten en vriezers is 60 cm (A in de afbeelding). De hoogte van de apparaten varieert. Standaard hoogten zijn 88, 102, 123, 158 en 178 cm (B in de afbeelding). Daarnaast bestaan er geïntegreerde onderbouw modellen van 82 cm. Deze plaatst u onder het aanrechtblad.

Het is belangrijk dat u de nishoogte weet van de ruimte waarin de koelkast of vriezer moet komen te staan. Deze bepaalt u door de afstand te meten van de plank waarop het apparaat moet komen te staan. tot aan de onderkant van de bovenste plank (de binnenruimte).

Bij een koelvriescombinatie is de afstand van de plint tot aan de onderkant van de bovenste meubeldeur van belang (C in de afbeelding). Doe om deze te bepalen de bovenste meubeldeur dicht en meet de afstand van deze deur tot de plank waarop het apparaat moet komen te staan.

Het is erg belangrijk dat u de juiste maten opmeet, omdat het apparaat anders niet ingebouwd kan worden. Aangezien de kans op meetfouten groot is en BCC graag wilt dat u in één keer de juiste keuze maakt, wijzen wij u graag op onze gratis* Advies bij u thuis service. Onze inbouwspecialisten helpen u graag bij het opmeten van de juiste maten. Vervolgens kunt u met een van onze verkoopadviseurs een inbouw koel/vriescombinatie uitzoeken die perfect bij uw bestaande situatie past.

Type koelkast of vriezer

Er zijn twee typen koelkasten en vriezers:

 • Onderbouw koelkasten of vriezers, die onder het aanrechtblad worden geplaatst en niet verder worden ingebouwd. Deze bieden een mooiere aanblik dan een vrijstaand apparaat onder uw aanrechtblad. Onderbouw koelkasten en vriezers zijn maximaal 82 cm hoog en hebben aan de voorzijde een ventilatierooster in de sokkel van het apparaat.
   
 • Inbouw koelkasten of vriezers, die worden ingebouwd in een keukenkast. Het apparaat wordt afgewerkt met een deur die hetzelfde is uitgevoerd als de rest van de deuren van uw keuken.
   

Let in het geval van vervanging bij het bepalen van uw keuze op het type dat u nu heeft. Als u nu een geïntegreerd model heeft, kan deze niet zonder meer vervangen worden door een volledig geïntegreerd model. Omgekeerd is dit ook het geval. Dit heeft te maken met de afmetingen van uw huidige keukenpaneel.

Scharnierrichting van de deur

Afhankelijk van de indeling van uw keuken zult u een voorkeur hebben voor een scharnierrichting van de deur. Standaard zijn inbouw koelkasten en vriezers rechtsdraaiend, wat wil zeggen dat het scharnier aan de rechterkant zit. Onze inbouwspecialisten kunnen de scharnierrichting van uw inbouw koelkast voor hij bezorgd wordt desgewenst voor u linksdraaiend maken.

Deursysteem

Voor de deuren van inbouw koelkasten en vriezers zijn er twee bevestigingssystemen: de sleepdeur en het deur-op-deursysteem (ook wel vlakscharnier genoemd).

 • Bij het sleepdeursysteem is de meubeldeur met de keukenkast verbonden door middel van speciale meubelscharnieren. Met een glijdende beweging ‘sleept’ de meubeldeur de deur van het apparaat mee tijdens het openen en sluiten.
   
 • Bij het deur-op-deursysteem (vlakscharnier)wordt de meubeldeur direct op de deur van de koelkast/vriezer gemonteerd. Hierbij bewegen de deuren niet ten opzichte van elkaar. De deur sluit zich binnen een hoek van 20 graden automatisch. Het deur-op-deursysteem gaat doorgaans langer mee, en is zwaarder te belasten.
   

Heeft uw huidige inbouw koelkast of vriezer een deur-op-deursysteem, dan kunt u deze alleen vervangen door een apparaat waarop de deur eveneens met vlakscharnieren wordt bevestigd. Is uw huidige inbouw koelkast of vriezer voorzien van een sleepdeursysteem, dan kunt u deze door een apparaat met beide bevestigingssystemen vervangen.

Capaciteit

De capaciteit van een koelkast wordt uitgedrukt in liters en hangt nauw samen met het formaat van het apparaat. In de praktijk wordt hoeveel levensmiddelen u in een koelkast kwijt kunt ook bepaald door de inrichting en de flexibiliteit daarvan. De meeste koelkasten worden geleverd met verstelbare glasplaten, die het mogelijk maken de indeling aan uw eigen wensen aan te passen. Logischerwijs heeft u met een groot gezin of wanneer u bijvoorbeeld in één keer de boodschappen doet voor de hele week een grotere koelkast nodig dan wanneer u een eenpersoonshuishouden vormt of er een beperkte voorraad op nahoudt.

Energieverbruik

Koelkasten en vriezers gebruiken 24 uur per dag stroom en kunnen verantwoordelijk zijn voor zo'n 20 procent van uw totale elektriciteitsrekening. Met een energiezuinig apparaat kunt u dus veel geld besparen, maar spaart u ook het milieu. Volgens een Europese standaard zijn alle apparaten ingedeeld in energieklassen, van A (zuinig) tot en met G (onzuinig). Inmiddels mogen apparaten in deze energieklassen in ons land niet meer verkocht worden en kunt u uitsluitend nog de extra zuinige apparaten met een A+, A++ en zelfs een A+++ label kopen, die respectievelijk 20, 40 en 60 procent minder energie gebruiken dan een qua afmetingen en prestaties vergelijkbaar apparaat van klasse A. Naarmate een koelkast of vriezer ouder wordt, wordt hij minder zuinig. Zo gebruikt een koelkast van 10 jaar oud wel 5 tot 10 keer zoveel stroom als een nieuwe A++ koelkast. Met een nieuw apparaat bespaart u dus meteen tientallen euro’s per jaar.

Omgevingstemperatuur

De prestatie van een inbouw koelkast of vriezer is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Door middel van zogenaamde klimaatklassen zijn voor alle apparaten minimale en maximale waarden vastgesteld waarbinnen ze optimaal functioneren. Wanneer uw inbouw koelkast of vriezer dus geplaatst wordt in een uitgesproken warme of juist koude omgeving, dan dient u rekening te houden met de klimaatklasse van het apparaat.

Klimaatklasse

Minimale temperatuur

Maximale temperatuur

SN (subnormaal)

10

32

N (normaal)

16

32

ST (subtropisch)

16

38

T (tropisch)

16

43

SN-ST

10

38

SN-T

10

43

No-Frost

Uw inbouw koelvriescombinatie verbruikt tot twee keer zoveel energie als er sprake is van ijsafzetting in uw vriezer. Met No-Frost wordt vochtige lucht automatisch naar buiten geleid, zodat rijpaanslag wordt voorkomen. U hoeft uw vriezer nooit meer handmatig te ontdooien, het energieverbruik blijft laag, etiketten blijven leesbaar en de inhoud van uw vriezer plakt dankzij No-Frost niet aan elkaar.

Invriescapaciteit

De invriescapaciteit van een inbouw vriezer geeft in kilo’s aan hoeveel etenswaren per etmaal kunnen worden ingevroren. Vriest u regelmatige grote hoeveelheden in één keer in, dan is een vriezer met een hoge invriescapaciteit de meest logische keuze. Vrijwel alle vriezers 4 sterren hebben tegenwoordig vier sterren, en zijn dus geschikt voor het langdurig bewaren van producten.

 

Let op ventilatie!

Voor een goede werking van uw koelkast of vriezer is het erg belangrijk dat de warmte het apparaat goed kan worden afgevoerd. Voldoende ventilatieruimte is daarom noodzakelijk. Omdat vrijstaande modellen aan de achterkant zijn voorzien van een ventilatiesysteem, kunnen ze niet of minder goed werken zodra ze worden ingebouwd in een keukenkast. Inbouw koelkasten en vriezers hebben een afwijkend ventilatiesysteem,  waarbij de lucht onderaan wordt aangezogen en warme lucht het apparaat aan de bovenzijde weer verlaat. Voor een goede luchtcirculatie is het raadzaam aan de bovenzijde van het toestel ruimte vrij te laten.

Instructievideo

Op bovenstaande instructievideo laten onze medewerkers u zien waar u bij het kiezen, kopen en installeren van een afzuigkap op kunt letten.

BCC installeert uw koelkast of vriezer graag voor u

Als u uw koelkast of vriezer wilt laten inbouwen, kunt u gebruik maken van de BCC Installatieservice. Onze installateurs verwijderen uw oude koelkast of vriezer, plaatsen de nieuwe en sluiten deze aan op de bestaande elektriciteitsaansluiting. Uw oude koelkast of vriezer en het verpakkingsmateriaal nemen zij als alles naar tevredenheid werkt desgewenst voor u mee retour. Indien u dat wilt, verlengen wij vooraf het stroomsnoer van uw koelkast of vriezer.

Hoewel wij u graag de beste service bieden, willen we u er op wijzen dat onze installateurs ook een aantal dingen niet doen. U kunt hierbij denken aan het wegwerken van bedrading via moeilijk bereikbare plaatsen (zoals kruipruimten), aanpassingen van bouwkundige aard (zoals hakken, breken, schilderen, stuken en gas-, water- en elektriciteitsleidingen aanleggen) en het aanpassen van keukenopstellingen, -fronten of decorlijsten. Heeft u hier vragen over, dan beantwoorden de medewerkers van BCC Customer Service die graag voor u.

 

Advies bij u thuis

Omdat geen enkele keuken hetzelfde is,  komen onze installateurs in een gratis* voorbezoek graag bij u thuis. Zij adviseren u ter plaatse en meten alle maten die van belang zijn alvast voor u op.

Neem voor het direct plannen van een afspraak voor een voorbezoek contact op met BCC Customer Service via 0900-0555 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te laten plannen door de BCC verkoopadviseur in een van onze winkels.

* De kosten van een voorbezoek bedragen € 49,95. Dit bedrag ontvangt u retour als u inbouwapparatuur aanschaft bij BCC en gebruikmaakt van de BCC Installatieservice.

 

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een inbouw koelkast of vriezer. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 22.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.

Beoordeling door klanten: 8,8 (5992 beoordelingen)