Bij het kopen van een nieuwe koelkast speelt tijd vaak een belangrijke rol. In de meeste gevallen moet een kapot apparaat zo spoedig mogelijk worden vervangen, want niemand wil lang zonder koelkast zitten. Toch adviseren wij u bij het kiezen van een nieuwe koelkast niet over één nacht ijs te gaan, want als het goed is heeft u van uw nieuwe aanwinst weer jaren plezier. In onze webshop en in onze winkels vindt u een zorgvuldig samengesteld assortiment koelkasten in verschillende prijsklassen en maten en van verschillende toonaangevende merken: van Liebherr tot Whirlpool, en van Bauknecht tot Bosch.

Waar u op moet letten als u een koelkast koopt

De technische specificaties van de koelkasten op BCC.nl bieden veel informatie. Hieronder zetten we een aantal aandachtspunten op een rij die het u gemakkelijker maken op basis van deze specificaties een weloverwogen keuze te maken.

Uw nieuwe koelkast: welk formaat?

Wij hebben de koelkasten verdeeld in drie groepen: het tafelmodel koelkast, de hoge koelkast en de mini koelkast. Los hiervan onderscheiden we de inbouw koelkast en de integreerbare onderbouw koelkast. Bent u op zoek naar een 2-deurs koelvriescombinatie, dan wijzen we u graag op het aparte Kiesadvies dat we daarvoor samenstelden. Meer informatie over inbouw en onderbouw koelkasten en vriezers vindt u hier. Welk formaat koelkast voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van de ruimte in uw keuken, maar ook van de hoeveelheid levensmiddelen die u doorgaans bewaart.

  • Een tafelmodel koelkast heeft een standaard hoogte van 85 cm en is 60 cm diep. De breedte varieert tussen de 45 en 60 cm. De inhoud van een tafelmodel koelkast bedraagt gemiddeld zo'n 125 liter. Een aantal van deze koelkasten is voorzien van een vriesvakje.
  • Een hoge koelkast (of: kastmodel koelkast) is minimaal 90 cm hoog en biedt een grotere inhoud dan het tafelmodel. U mag ervanuit gaan dat een hoge koelkast ruimte genoeg biedt voor de levensmiddelen van een 4-persoons huishouden. Niet alle modellen beschikken over een vriesvak.
  • Een mini koelkast (of: barmodel koelkast) is met name geschikt voor flessen en kleine boodschappen. De standaard afmetingen zijn 60 cm hoog, 50 cm breed en 55 cm diep. De ruimte die een mini koelkast biedt is in de meeste gevallen niet toereikend voor uw dagelijkse boodschappen. Omdat een mini koelkast minder stroom vraagt, wordt dit model vaak gebruikt in een vakantiehuisje of een caravan.

In de technische specificaties op BCC.nl vindt u van elke koelkast de exacte afmetingen in millimeters en de inhoud in liters.

De indeling van uw koelkast

De ruimte in een koelkast is niet alleen afhankelijk van de afmetingen, maar ook van de indeling. In de specificaties op onze site vindt u van elke koelkast snel terug met hoeveel planken de koelkast wordt geleverd, en of de koelkast voorzien is van bijvoorbeeld een flessenrek. Bij de meeste koelkasten kunt u de indeling tot op zekere hoogte zelf bepalen.

Het energielabel en verbruik van uw koelkast

Een zuinige koelkast is niet alleen een milieubewuste keuze. Omdat een koelkast dag en nacht is ingeschakeld is het apparaat verantwoordelijk voor een groot deel van uw energierekening. Naarmate een koelkast ouder is, wordt hij minder zuinig. Met een nieuwe koelkast bespaart u dus direct tientallen euro's per jaar. Volgens een Europese standaard zijn alle elektrische apparaten ingedeeld in energieklassen, van A (zuinig) tot G (onzuinig).

Voor koelkasten geldt dat wij geen producten verkopen met een energieklasse die lager is dan A+. Een koelkast uit energieklasse A+ verbruikt maximaal 20 procent minder energie dan een qua afmetingen en prestaties vergelijkbare koelkast uit klasse A. Voor A++ en A++ is dit respectievelijk zelfs 40 en 60 procent! In de technische specificaties op BCC.nl ziet u van elke koelkast in één oogopslag wat het verbruik van het apparaat op jaarbasis is.

De klimaatklasse van uw koelkast

Koelkasten worden behalve in energieklassen ook ingedeeld in klimaatklassen. De klimaatklasse geeft aan binnen welke omgevingstemperaturen de koelkast optimaal functioneert. Elke koelkast is geschikt om te opereren bij kamertemperatuur, maar als u uw koelkast bijvoorbeeld in een onverwarmde garage, schuur of bijkeuken wilt plaatsen, dan raden wij u aan de klimaatklasse in de gaten te houden. Plaatst u uw koelkast in een te koude of te warme ruimte, dan loopt u het risico dat de temperatuur in uw koelkast te hoog oploopt en uw levensmiddelen bederven, of dat de koelkast door condensvorming op kwetsbare onderdelen of omdat het apparaat zijn restwarmte niet kan afvoeren kapot gaat. Bij de verschillende klimaatklassen horen de volgende minimale en maximale temperaturen in graden Celsius.

KlimaatklasseMinimale temperatuurMaximale temperatuur
SN (subnormaal) 10 32
N (normaal) 16 32
ST (subtropisch) 16 38
T (tropisch) 16 43
SN-ST 10 38
SN-T 10 43

 

Het geluidsniveau van uw koelkast

De motor van een koelkast maakt geluid, en daarin is de ene koelkast zeker de andere niet. Dat is kortom iets om rekening mee te houden als u bijvoorbeeld een open keuken heeft. Het geluidsniveau (in db) van elke koelkast vindt u terug in de technische specificaties op BCC.nl. Overigens is het volstrekt normaal dat een nieuwe koelkast bijgeluiden maakt, zoals bijvoorbeeld sissen of ploppen. Dit is het gevolg van het gebruik van een duurzamer koelmiddel en van een verbeterde isolatie, waarbij het isolatiemateriaal onder invloed van temperatuurschommelingen krimpt of uitzet.

De sterren van het vriesvak van uw koelkast

Het vriesvak van een koelkast heeft een steraanduiding. Het aantal sterren geeft globaal aan wat u van dit vriesvak kunt verwachten. Gebruikt u het vriesvak alleen voor ijsblokjes, dan is één ster genoeg. In een vriesvak met twee sterren kunnen bevroren levensmiddelen enige dagen worden bewaard. Bij drie sterren is dat enige weken. Een vriesvak met vier sterren is geschikt om levensmiddelen in te vriezen.

Automatische ontdooifunctie

Elke koelkast is uitgerust met een automatische ontdooifunctie. Hierdoor verdwijnt de ijsafzetting tegen de achterwand van uw koelkast zodra de compressor de gewenste temperatuur heeft bereikt. De ijsdruppels ontdooien en sijpelen als waterdruppels naar beneden, om vervolgens via het afvoergootje te worden afgevoerd.

Anti-bacteria

Zeker in de keuken is hygiëne zeer belangrijk, en daarom dient u uw koelkast regelmatig te reinigen. In koelkasten die voorzien zijn van Anti-bacteria krijgen schimmels en bacteriën minder kans. Hiertoe wordt gebruikgemaakt van zilver, dat in de binnenwanden en aan de binnenzijde van  de deur is verwerkt. Zilver beschikt over de natuurlijke eigenschap dat het bacteriën tegen kan gaan.

Let op ventilatie!

Koelkasten zijn, met uitzondering van de inbouw en onderbouw modellen, voorzien van ventilatie aan de achterzijde. U dient er dus voor te zorgen dat u de koelkast op enige afstand van de muur plaatst. Houd er rekening mee dat u bij de in de technische specificaties genoemde diepte dus nog enige centimeters dient op te tellen.

Inbouw of integreerbare onderbouw koelkasten

Bij de plaatsing van inbouw en integreerbare onderbouw koelkasten moet u op een aantal dingen letten, zoals de nisafmetingen van de ruimte waar u de koelkast wilt plaatsen en de benodigde ventilatieruimte. Meer informatie over inbouw en onderbouw apparaten en over wat de BCC Installatieservice voor u kan doen bij de plaatsing van uw apparatuur vindt u hier.

Steeds populairder: de Amerikaanse koelkast

De afgelopen jaren is de Amerikaanse koelkast in ons land aan een opmars bezig. Steeds meer gezinnen kiezen voor de zeer grote koel- en vriescapaciteit van deze robuuste 'side by side' koelvriescombinaties. En anders dan grote Amerikaanse auto's, springt een Amerikaanse koelkast efficiënt om met energie: vrijwel alle modellen zijn ingedeeld in energieklasse A+ of A++. Bovendien hoeft u met zoveel koel- en vriesruimte natuurlijk minder vaak boodschappen te doen en kunt u producten die in de aanbieding zijn in grotere hoeveelheden inslaan.
Ten opzichte van koelkasten en gewone koelvriescombinaties, kunt u bij de aanschaf van een dubbeldeurs Amerikaanse koelkast nog op een aantal specifieke zaken letten.

  • De dispenser voor water en ijs waarmee veel modellen zijn uitgerust geven een Amerikaanse koelkast iets extra's. In sommige gevallen is het apparaat hiertoe voorzien van een reservoir, maar vaak ook dient de Amerikaanse koelkast aangesloten te worden op de waterleiding. Houd hier rekening mee!
  • Dat een Amerikaanse koelkast groot is, hoeft geen betoog - dat is immers een van de kenmerkende eigenschappen. Bij de bezorging kan het voorkomen dat de BCC Bezorgservice de deuren van de koelkast moet verwijderen om het apparaat op zijn plek te kunnen zetten. Let bij uw keuze behalve op de hoogte en de breedte ook op de diepte van de Amerikaanse koelkast.
  • Sommige modellen zijn voorzien van een homebar. Via een luik in de deur dat u naar beneden  openklapt zijn uw gekoelde dranken snel een eenvoudig te bereiken.
  • De meeste Amerikaanse koelkasten zijn uitgerust met ventilatie, zodat in de gehele koelkast de gewenste temperatuur wordt bereikt.

Accessoires voor uw koelkast

Bij BCC kunt u ook terecht voor verschillende accessoires voor uw koelkast, zoals reservelampjes, ontdooispray en koelkastthermometers. 

Goed om te weten...

Een van de zes beloften van BCC is dat wij het u zo gemakkelijk mogelijk willen maken. Zo bestelt u uw koelkast snel en eenvoudig online (24 uur per dag, 7 dagen per week) en neemt de BCC Bezorgservice uw oude apparaat desgewenst mee terug. Als u dat wilt, doet BCC tegen een geringe bijbetaling nog veel meer voor u. Denk hierbij aan het plaatsen van uw koelkast, het linksdraaiend maken van de deur of de complete montage van uw inbouw koelkast. Meer informatie over onze installatieservice vindt u hier.

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een nieuwe koelkast. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 22.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.

Beoordeling door klanten: 8,8 (6345 beoordelingen)