Kiesadvies MacBook

Het is best een investering: een nieuwe MacBook kopen. Of je nu je oude apparaat wilt vervangen of wilt overstappen van een Windows laptop of Chromebook, welke MacBook het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Wil je hem gebruiken voor eenvoudige handelingen, zoals e-mailen, internetten en tekstverwerken? Of wil je er ook zwaardere programma’s mee draaien voor het editen van foto’s en video’s? Bij BCC helpen we je graag met het maken van de juiste keuze, zodat jij de MacBook koopt die aan al jouw wensen voldoet en waarvan je nog jarenlang plezier hebt!

Verschillen tussen een MacBook, een Windows laptop en een Chromebook?

De belangrijkste verschillen tussen de verschillende laptops zitten in het besturingssysteem waarop ze draaien, dus het programma dat de hardware van jouw laptop aanstuurt, het ‘operating system’ oftewel OS. Het besturingssysteem met vensters is eigenlijk bedacht door Apple en is bij de introductie van Windows in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw min of meer gekopieerd door Microsoft. Vanwege de betaalbaarheid is Windows veruit het populairste OS. Chromebook heeft als grote voordeel dat het werkt met apps, waardoor sneller is en de accu minder wordt belast – en dus langer meegaat. Het grote voordeel van een MacBook is dat Apple zowel de hardware als de software maakt. Je OS draait niet alleen stabieler, omdat je minder foutmeldingen en updates hebt, maar is ook veiliger. Een nadeel is wel dat de producten van Apple wat duurder zijn, maar daarvoor haal je wel goede kwaliteit in huis.

Macbook Windows laptop Chromebook

Stabiel platform

Veilig en lange levensduur

Compatibel met veel software

Ruim assortiment

Betaalbaar

Minder belastend voor de accu

Hogere prijsklasse

Beveiliging is noodzakelijk

Minder geschikt voor zware programma’s

MacBook voor nieuwe gebruikers

Stap je over van een Windows laptop naar een MacBook? Dan kunnen de nieuwe interface en de besturing ervan even wennen zijn, al zul je al snel merken dat dit minder ingewikkeld is dan het lijkt. Veel gebruikers vinden MacOS zelfs fijner werken dan Windows. Dat heeft vooral te maken met de eenvoudige interface en de vindbaarheid van de diverse instellingen en menu’s. Zo vind je bij Windows 10 soms dezelfde instelling op meerdere plekken. Daarnaast werkt een aantal sneltoetsen en sneltoetscombinaties anders bij MacOS dan bij Windows. Zo zul je deze command-toets: ⌘ nooit op een Windows-toetsenbord aantreffen, terwijl je er op je MacBook heel wat toetscombinaties mee zult maken! Het voordeel van MacOS is dat Apple zowel de hardware als de software zelf maakt, dus dat er minder software van derden in zit. Hierdoor werkt hij sneller. Wil je toch Windows op je Apple laptop installeren? Dat kan. Elke Mac is standaard uitgerust met Boot Camp software, waarmee je Windows kunt installeren op je Mac. Het is zelfs mogelijk om je harde schijf te splitsen, zodat je op het ene deel met MacOS kunt werken, en op het andere deel met Windows.

Welke MacBooks zijn er?

Apple biedt je een eenvoudige en overzichtelijke keuze bij de aanschaf van een MacBook. Er zijn twee series verkrijgbaar: de MacBook Air en de MacBook Pro. Bij de laatste heb je nog de keuze om hem met of zonder touch bar te kopen. Wel zijn er verschillen in specificaties, zoals de grootte van het beeldscherm of de opslagcapaciteit. Laat je bij het maken van je keuze dan ook vooral leiden door hoe je je MacBook gaat gebruiken en wat je aan opslagcapaciteit nodig hebt.

MacBook Air MacBook Pro

Prijs

Omvang en gewicht

Krachtige processor

Grote opslag

Minder geschikt voor zware programma’s

Prijziger dan de MacBook Air

1. MacBook Air

Wil je profiteren van de stabiliteit van een MacBook, maar gebruik je je laptop vooral voor dagelijkse werkzaamheden, zoals e-mailen en internetten? Dan is de MacBook Air echt iets voor jou. Dit is de goedkoopste Macbook die je kunt krijgen. De prijzen liggen iets lager dan bij de andere MacBooks, vanaf 900 euro. Daarmee profiteer je dus van de stabiliteit, de lange levensduur van de batterij en veiligheid van het besturingssyteem, maar tegen een lagere prijs. Bovendien is hij licht van gewicht en flinterdun, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen. Wel kan het zijn dat hij vaak wat minder opslagcapaciteit heeft. Hou daar dus rekening mee voor je hem aanschaft.

 

Je MacBook, iPhone en iPad

Apple levert standaard kabels mee met de iPhone en iPad om deze apparaten te kunnen aansluiten op je Mac. De nieuwste MacBooks zijn echter niet langer uitgerust met een USB-A, maar met een USB-C poort. Dat betekent dat je wel een speciale USB-C kabel moet kopen, zodat je je iPhone of iPad op je nieuwe MacBook kunt aansluiten. Hierbij heb je de keuze tussen een USB-C naar Lightning kabel, een USB-C naar USB adapter, waarmee je ook andere accessoires kunt aansluiten, en een USB-C hub, die meerdere poorten bevat. Hierop kun je bijvoorbeeld ook een extra beeldscherm aansluiten.

Hoelang gaat de batterij mee?

De levensduur van de batterij van je MacBook is uiteraard afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je je MacBook gebruikt. Via het menu Batterijstatus zie je in een oogopslag hoe vol je batterij is, en of je beeldscherm of bepaalde apps veel stroom verbruiken. Zo scheelt het al heel wat in je stroomverbruik als je de helderheid van je beeldscherm op 75 procent zet. Ook de helderheid van het toetsenbord kun je aanpassen. In het menu Systeemvoorkeuren kun je via het paneel Energiestand instellen na hoeveel tijd het beeldscherm automatisch in de sluimerstand gaat of uitschakelt wanneer je MacBook inactief is. Afhankelijk van je activiteiten gaat de batterij van de MacBookAir tot zo'n 12 uur mee (bron Apple) voordat hij weer aan de lader moet. De nieuwste MacBooks zijn uitgerust met batterijen die gemiddeld zo’n 1000 laadcycli meegaan, dus 1000 laadbeurten van 0 naar 100 procent. Met de ingebouwde diagnostische programma’s blijf je altijd op de hoogte van de status van je batterij. Bovendien geeft je MacBook ook aan wanneer je batterij toe is aan vervanging.

Compatibiliteit

Alle MacBooks zijn tegenwoordig compatible met andere, niet-Apple apparatuur. Je kunt dus gerust iets uitdraaien op elke printer. Daarnaast geldt ook voor alle Macbooks dat ze in vergelijking met Windows laptops een langere levensduur hebben. Waar de gemiddelde Windows laptop zo’n vier jaar meegaat, kun je op je Macbook wel zes tot acht jaar werken.

Met of zonder touch bar?

Bij de MacBook Pro heb je de keuze om hem met of zonder touch bar te kopen. De touch bar vervangt de rij met de functietoetsen in het toetsenbod. Afhankelijk van waar je op dat moment op je Mac mee bezig bent, Kun je met de touch bar diverse ingebouwde apps aansturen. Daarnaast geeft de touch bar je bijvoorbeeld informatie over geopende tabbladen en navigatiemogelijkheden als je aan het internetten bent. Omdat de touch bar vooralsnog verder weinig functionaliteit toevoegt, is dit vooral een onderdeel voor de echte gadget freak.

Het beeldscherm van je MacBook

De computers van Apple staan bekend om hun hoge grafische kwaliteit. Ze zijn dan ook uitgerust met een retina-scherm. Deze schermen hebben een pixeldichtheid die zo hoog is, dat je de pixels met je blote oog niet kan onderscheiden. Apple heeft hiervoor zijn eigen standaard, retina. MacBooks zijn overigens verkrijgbaar met beeldschermen in verschillende groottes, van 12 inch tot 15,4 inch, al doet de omvang van het beeldscherm weinig af aan de beeldscherpte. Het beeldscherm van de MacBook Air heeft een resolutie van 2560 x 1600. Dat is meer dan vier miljoen pixels. Afbeeldingen zien er daarmee  realistischer uit en de tekst is haarscherp. Met True Tone-technologie wordt de witbalans automatisch  afgestemd op het omgevings­licht.  De MacBook Pro van 15 inch is uitgerust met een afzonderlijke Radeon Pro grafische processor, die indrukwekkende prestaties neerzet en daarbij opvallend zuinig is.  Met zijn geïntegreerde 128 MB ingebed DRAM-geheugen doet de MacBook Pro van 13 inch nauwelijks onder voor de 15 inch.

Is een MacBook veilig?

Er wordt vaak gezegd dat een Mac veiliger is dan een Windows computer. En dat is ook wel zo. Er zijn simpelweg meer Windows computers dan Macs in gebruik. Dat maakt het voor hackers minder interessant om de aanval op Mac computers te openen: bij Windows is de kans op succes voor hen groter. Toch bevelen we bij BCC altijd aan om wel beveiligingssoftware en een goede virusscanner op je MacBook te installeren, want juist omdat de MacBook steeds populairder wordt, wordt hij ook een interessanter doelwit voor hackers. Voorkomen is immers altijd nog beter dan genezen!

Blijf in sync

Met je MacBook ben je altijd en overal up-to-date, ook met je Google Account. Zo stel je bijvoorbeeld heel eenvoudig je Gmail in in de Mail-app op je MacBook en log je met de internet-app Safari direct in op je Google-account. Ook je Google Agenda deel je eenvoudig met de Agenda-app op je MacBook. Zo mis je geen enkele afspraak meer! Bovendien kun je Google-apps zoals YouTube en Gmail ook op je MacBook installeren, want deze staan gewoon in de App Store. En wil je het scherm van je MacBook streamen naar Chromecast? Dan heb je de Chrome browser nodig. Deze kun je gratis downloaden via de App Store. Als je op de drie bolletjes naast de adresbalk klikt, verschijnt er een menu waarin je ‘Casten’ selecteert. Vervolgens kun je je computerscherm naar je tv casten.

Werkgeheugen

Werkgeheugen en opslagcapaciteit kunnen bij elke computer de doorslag geven bij de aanschaf. De MacBooks die we bij BCC verkopen, zijn standaard uitgerust met een SSD, een solid state disk. Dit type harde schijf heeft in tegenstelling tot gewone harde schijven geen beweeglijke onderdelen. Het voordeel van een ingebouwde SSD is dat het opstarten sneller gaat en dat programma’s in een oogwenk opstarten. Bovendien is een ingebouwde SSD erg handig voor de opslag van grotere bestanden, zoals foto’s, video’s en muziek.  Let alleen wel op de opslagcapaciteit bij de aanschaf van je nieuwe MacBook en/of kies voor de mogelijkheid van opslaan in de Cloud. Het voordeel daarvan is dat je bestanden ook toegankelijk zijn vanaf andere apparaten, zoals je iPhone.

Het verschil tussen de processoren

De processor is een belangrijk onderdeel van elke computer. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de prestaties van je MacBook. Een snellere processor levert betere prestaties. De meeste computers en mobiele apparaten beschikken tegenwoordig over een Cor i processor van Intel. De i3, i5 en i7 zijn het gangbaarst, de laatste jaren zijn er ook apparaten met een i9 processor. Voor basisgebruik, zoals internet, tekstverwerking en e-mail, volstaat een Core i3 processor. Gebruik je je MacBook voor omvangrijkere taken? Dan zorgt een i5 of i7 processor voor extra rekenkracht. De i9 is geschikt voor dagelijks intensief grafisch design. De meeste MacBooks beschikken over een i5 of i7 processor, die je vaak kunt uitbreiden. Somige MacBook Pros beschikken nog over een afzonderlijke grafische processor, waarmee ze nog betere prestaties leveren.

Software op je MacBook

Naast het besturingsprogramma verschilt ook de software op je MacBook met die op je Windows laptop. Elke Mac is standaard voorzien van een aantal krachtige apps. Deze apps gebruik je ook op de iPhone en iPad. Via je iCloud ben je dan ook op al je apparaten up-to-date waar het gaat om je planning, je notities en je contacten. Zo beschik je over apps waarmee je je foto’s kunt organiseren en bewerken. Een leuke video deel je eenvoudig via iMovie met je vrienden en familie en met Garageband beschik je over een professionele muziekstudio, inclusief geluidenbibliotheek van instrumenten, stem en percussie. Met de apps Pages, Numbers en Keynote creëer je eenvoudig documenten, spreadsheets en presentaties. Ten slotte beschikt je MacBook standaard over apps voor je e-mail, FaceTime, een agenda, internet en iTunes, voor het luisterne van muziek en het bekijken van films. De meeste relevante apps zijn bovendien compatible met Google, zodat je al je contacten en afspraken direct bij de hand hebt.

Functionaliteit App / software
Tekstverwerking Pages
Spreadsheets Numbers
Presentaties Keynote
Fotobewerking Foto
Videobewerking iMovie
Media (muziek & video) iTunes
Muziek productie Garageband
Email Mail
Internet Safari
Chatten / bellen Facetime

Welke OS versies zijn er?

Net zoals bij Windows komt Apple af en toe ook met vernieuwde besturingsprogramma’s. De nieuwste modellen zijn anno 2019 uitgerust met macOS Mojave. Als je wilt weten welk OS jouw MacBook heeft, klik je op het appeltje in het scherm ‘Over deze mac’. Dan zie je de naam van het macOS met het versienummer. Om zeker te zijn van optimale prestaties, is het wel zaak op altijd de nieuwste Apple software updates te installeren. Deze zijn gratis en bevatten ook belangrijke beveiligingsupdates voor apps als Safari, iTunes en Mail.

Je MacBook schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je MacBook er als nieuw uit blijft zien, zul je hem af en toe moeten schoonmaken. Gebruik hiervoor altijd een zachte pluisvrije licht vochtige doek, die geen krassen kan maken. Schakel je MacBook uit en koppel de lichtnetadapter en alle randapparatuur los. En gebruik nooit schoonmaakmiddelen rechtstreeks op je MacBook.  En als je zeker wilt zijn dat jouw MacBook niet beschadigt, zijn er bij BCC verschillende accessoires verkrijgbaar die jouw MacBook optimaal beschermen, zoals een hoes voor als je onderweg bent.

Bekijk alle Apple accessoires