Kiesadvies netwerken

Je hebt een fijn internetabonnement. Alles werkt heerlijk vlot en stabiel, behalve de wifi: het draadloze netwerk. Vlak bij de aansluiting lijkt alles goed te gaan, maar boven op zolder is het allemaal niet zo vlot. Op deze pagina gaan we uitleggen wat wifi precies is én hoe je het draadloze thuisnetwerk snel en stabiel kunt krijgen.

Wat is wifi

Wie thuis gebruik maakt van internet – en dat doen we praktisch allemaal – kan op twee manieren verbinden: via een netwerkkabel en draadloos: wifi

Je kan wifi het beste zien als een vervanging van een gewone netwerkkabel. Wifi maakt in plaats van elektrische signalen over een netwerkkabel, gebruik van radiogolven. Via deze radiogolven worden de bits en bytes verstuurd om websites op te halen, e-mails te verwerken en bijvoorbeeld muziek vanaf het internet af te spelen.

Omdat we bijna allemaal gebruik maken van het internet, is een goede netwerkverbinding belangrijk. Aan de andere kant maken we steeds meer gebruik van mobiele apparaten. Denk aan smartphones, tablets en laptops.

De behoefte aan een goede draadloze verbinding is mede door de toename van mobiele apparaten enorm aan het groeien. Daar bovenop hebben we tegenwoordig allemaal slimme apparaten. Een deurbel met camera, slimme thermostaten, slimme lampen of het streamen van muziek of je favoriete serie. Al deze apparaten hebben ook een internetverbinding nodig en zeker het streamen van muziek en video vereist een stabiel en snel wifi netwerk. Niemand zit te wachten op haperende beelden tijdens het kijken van een film!

Soorten wifi of wifi standaarden

Er zijn inmiddels vele soorten wifi. De meeste gebruikte soorten zijn wifi N en AC. Of zoals we het nu noemen, wifi 4 en wifi 5 (wifi 1, 2 en 3 gebruiken we niet meer). Wifi 6 is de nieuwste techniek en begint ook al heel snel op te komen.

Het voordeel van de nieuwste soorten wifi is niet alleen de hogere snelheid. Al is dat natuurlijk heel erg prettig; niemand houdt namelijk van wachten. Nieuwe versies van wifi gebruiken ook minder energie. Dat zorgt dus weer voor een langere accuduur in je mobiele apparaten.

Wifi 6 zorgt er ook voor dat je met meer apparaten tegelijk online kan zijn zonder dat je wifi instabiel wordt. Ideaal dus voor grote gezinnen met veel apparaten die tegelijk worden gebruikt of huizen met veel smart home producten

Originele naam Nieuwe naam Snelheid per antenne Frequentie Jaar lancering
Wifi N Wifi 4 150 Mbit 2.4 / 5 GHz 2008
Wifi AC Wifi 5 766 Mbit GHz 2014
Wifi AX Wifi 6 1200 Mbit 2.4 / 5 GHz 2019
Wifi AX Wifi 6E   6 GHz 2020

Welke soorten netwerk producten zijn er?

Netwerk producten worden in de volgende soorten onderverdeeld:


Belangrijke specificaties waar je ook op moet letten

Frequentiebanden

De frequentie banden waar gebruik van wordt gemaakt zijn 2.4 GHz, 5 GHz en sinds kort 6 GHz. De hogere frequenties halen een hogere snelheid, maar meer moeite om door muren en andere obstakels heen te komen. Een lagere frequentie biedt een minder hoge snelheid, maar dringt gemakkelijker door obstakels en heeft dus een groter bereikt. Single band routers maken alleen gebruik van de 2.4 GHz band. Dual band routers maken gebruik van allebei de banden wat het best van beide werelden is. Tri-band routers gebruiken zelfs 3 banden; 1 keer de 2.4 GHz band en 2x de hogere 5 en 6 GHz banden.

Wifi Snelheid

De snelheid van een router wordt bepaald door de snelheid van alle frequentie banden bij elkaar op te tellen. Hier geldt uiteraard hoe hoger het getal, hoe sneller de router is. Bij een Dual band router worden de 2.4 GHz band en de 5GHz band bij elkaar opgeteld en bij een Tri band router alle 3 de banden. Hoe meer apparaten je thuis gebruikt hoe meer snelheid je op je Wifi verbinding nodig hebt. In de specificaties zie je dat aan het getal achter de wifi versie AC of AX, bijvoorbeeld AC1300 of AC3000 waar de AC3000 dus een hogere snelheid over alle banden haalt.


Bereik en stabiliteit

Wie thuis gebruik maakt van wifi en gebruik maakt van de standaard modem-router van de provider, zal merken dat niet overal in huis de wifi even sterk is. Op bepaalde plekken is weinig tot geen bereik (minder streepjes bij het wifi logo). Het resultaat is een trage en instabiele verbinding.

We kunnen dus stellen dat het bereik van wifi hoofdzakelijk afhankelijk is van twee dingen: het zendvermogen én de omgeving; de grootte en de bouw ervan. Denk aan het soort muren, de gebruikte materialen en de totale oppervlakte.

Voorbeelden van bijzonder lastige materialen om doorheen te komen zijn dubbelglas (HR++ glas houdt bijna alles tegen), staal en andere metalen en gaas in sommige gipsmuren (dat werkt als een kooi van Faraday). Ook werkt isolerend folie onder vloeren – laminaat of PVC-vloeren – enorm tegen. Hebt u een redelijk nieuw huis, dan is de kans groot dat je hiermee te maken hebt.

Verbeteren van bereik

De dekking van wifi is op een paar manieren te verbeteren. De gemakkelijkste manier is meer wifi punten gebruiken. Het gevaar daarvan is wel dat ze elkaar kunnen storen. Te veel wifi punten in een te kleine ruimte zal daarom alleen maar zorgen voor extra problemen.

Wij adviseren daarom eerst goed te kijken naar de plaatsing van de wifi punten. Heb je ze in een kast? Haal bijvoorbeeld de Wifi router eens uit de kast. Staat het toegangspunt helemaal aan de rand van de woning? Probeer hem eens wat centraler te plaatsen. Een open trapgat is doorgaans ideaal.

Heb je nog niet genoeg bereik bij het centraal plaatsen van het wifi toegangspunt? Dan zullen bepaalde muren, vloeren of ramen het signaal blokkeren. Dan kan je de oplossing gaan zoeken in het toevoegen van extra wifi punten. Denk daarbij aan één per verdieping.


Snelheid van je internet verbinding

Wat maakt de ene wifi versie nu sneller dan de andere? Dat is een vrij complex en technisch verhaal. Samengevat komt het erop neer dat de processoren, antennes en de algehele wifi technologie – efficiëntie – een stuk beter zijn geworden de afgelopen jaren. Er daardoor kan er simpelweg meer data per seconde door de lucht gaan.

Invloeden op snelheid

Er zijn vele factoren te noemen die invloed hebben op hoe snel wifi zijn werk kan doen. Zo is allereerst de wifi soort: is het versie 4, 5 of 6 die in gebruik is? Wifi 6 is hier uiteraard het snelst.

Zo is allereerst de wifi soort: is het versie 4, 5 of 6 die in gebruik is? Wifi 6 is hier uiteraard het snelst.

Daarnaast geldt natuurlijk de maximale snelheid van je internet abonnement: als je de maximale snelheid van je internetaansluiting hebt gehaald in huis, zal het ophalen van een internetpagina niet snel meer gaan.

Ook de hoeveelheid verbonden apparaten speelt een rol. Als er heel veel gebruikers op één wifi punt verbonden zijn, zal de snelheid dalen. Een oplossing zou in dit geval zijn om meer wifi punten te installeren.

Tenslotte is de dekkingsgraad en sterkte van het signaal van invloed. Hoe zwakker het signaal, hoe trager de verbinding. Een goed wifi systeem zal proberen de verbinding zo stabiel mogelijk te houden bij een zo hoog mogelijke snelheid. Nieuwere systemen zijn daar doorgaans veel beter in, omdat die over betere antennes en chipsets beschikken.


Gastennetwerk

We raden iedereen aan een gastennetwerk in te stellen. Belangrijkste redenen zijn dat je niet het wifi wachtwoord hoeft te delen én dat mensen niet zomaar op het hoofdnetwerk kunnen komen, waar potentieel ook privédocumenten en bijvoorbeeld foto’s rondzwerven en waar je slimme apparaten vanuit bestuurt worden. Door een gastennetwerk aan te zetten – dat gaat vaak met één klik – kunnen gasten dus niet zomaar op het hoofdnetwerk en dat voorkomt dat gasten zaken kunnen zien die niet voor hen bedoeld zijn.

Kopen op de groei

Een netwerk is geen statisch geheel. In veel gevallen groeit het. Ga maar na: een paar jaar geleden had je hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk minder apparaten met het netwerk verbonden dan nu. Je koopt bijvoorbeeld een nieuwe tablet, waardoor de oude nu een e-book reader is geworden. Er komt een nieuwe TV waardoor je nu ook Netflix kunt kijken. De nieuwe thermostaat is connected. Ga zo maar door.

We raden daarom aan om een netwerk op de groei aan te schaffen. Voor de bekabelde apparaten kan je een switch aanschaffen met meer poorten dan je nu nodig hebt. En voor uitbreiding van het WiFi netwerk, is het verstandig een systeem aan te schaffen dat uitgebreid kan worden met extra toegangspunten. Denk aan een Multiroom-systeem. Zo ben je ‘future-proof’. Wel zo prettig!