Schiphol-Rijk,

Ruim helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld

Juiste plek en temperatuur kan voedselverspilling verminderen.

In 56% van de Nederlandse huishoudens staat de koelkast te warm afgesteld, waardoor voedingsmiddelen onnodig sneller kunnen bederven. Ook worden veel producten onjuist in de koelkast, of juist foutief buiten de koelkast bewaard. Dit blijkt uit cijfers van elektronicaketen BCC, die in aanloop naar de Verspillingsvrije Week onderzoek naar het koelkastgebruik in Nederland liet uitvoeren.

Snellere bacteriegroei bij hogere temperaturen

De ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen is 4°C. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Dan wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd.

Uit marktonderzoek door BCC blijkt 56% van de Nederlanders de koelkast echter op een te hoge temperatuur te hebben ingesteld. Bij 19% is dit zelfs 7°C of hoger; een temperatuur waarop de listeria-bacterie zich bijvoorbeeld tweemaal zo snel vermenigvuldigt als bij 4°C.

In de koeling, of juist erbuiten?

Sommige versproducten moeten in de koelkast worden bewaard, terwijl andere producten juist buiten de koeling langer houdbaar blijven. Veel Nederlanders blijken hier niet volledig van op de hoogte.

Zeven op de tien consumenten bewaren appels namelijk buiten de koelkast, terwijl deze gekoeld tot drie weken langer houdbaar zijn. Tomaten kun je daarentegen beter buiten de koeling bewaren; iets waar de helft van de Nederlanders geen weet van heeft.

Overigens valt op dat mannen aanzienlijk vaker denken dat producten in de koelkast bewaard moeten worden. Zij gebruiken de koelkast 14% vaker als bewaarlocatie van versproducten.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.bcc.nl/keuken/koelkast/onderzoek