Wat zijn de voordelen van slimme beveiliging (voor je huis)?

Slimme beveiliging voor je huis aanschaffen? Goed plan! Je huis (slim) beveiligen heeft namelijk veel voordelen. We zetten ze voor je op een rij.


Wat is slimme beveiliging?

Met slimme beveiliging bescherm je je huis tegen inbraak en brand. Hierbij staan al jouw slimme beveiligingsapparaten, denk aan beveiligingscamera’s en alarmsystemen, via WiFi, Bluetooth of andere systemen, in verbinding met je smartphone, tablet of computer. Je bent dus zelf de meldkamer. Alle slimme beveiligingsapparaten kun je heel makkelijk instellen en bedienen via een app.


Welke apparaten zorgen voor een veilig huis?

Je hebt tegenwoordig meerdere slimme beveiligingsapparaten. De bekendste zijn slimme deurbellen, beveiligingscamera’s, alarmsystemen, beveiligingssensoren en rook- en koolmonoxidemelders. Met slimme verlichting en slimme deursloten kun je je huis nóg veiliger maken. Je kunt al deze apparaten los gebruiken of met meerdere apparaten een slim beveiligingssysteem creëren. Hiervoor heb je vaak een basisstation nodig, een soort centrale voor al jouw slimme apparaten. Deze zit vaak bij de apparaten, maar wel verstandig om dit van tevoren goed te checken.


De voordelen op een rij

Een veilig huis zorgt voor een veilig gevoel. Of je nu wel of niet thuis bent. Met goed hang- en sluitwerk én slimme beveiligingsapparaten bescherm je je huis tegen inbraak en brand. Maar wat zijn hiervan de voordelen ten opzichte van de traditionele beveiligingssystemen?

  • Zelf controle, ook op afstand
    Je hebt zelf de controle over de beveiliging van je huis. Heb je bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, dan kun je op afstand via je telefoon of tablet meekijken wat er in en rond je huis gebeurt. Met een slimme deurbel kun je zelfs een gesprek met iemand voeren die voor de deur staat. Dit kan ook bij veel IP camera’s dankzij de tweewegcommunicatie. En ben je niet thuis of op vakantie, dan kun je via de app de instellingen van je slimme apparaten aanpassen. Bijvoorbeeld je slimme verlichting aanzetten, waarmee je de indruk wekt dat je gewoon thuis bent.
  • Onraad? Meteen een seintje!
    Detecteert een van je slimme beveiligingscamera’s onraad? Of gaat je rook- of koolmonoxidemelder af? Dan krijg je via de app op je telefoon een pushbericht. Is het foute boel en ben je niet in de buurt? Dan kun je meteen een van je buren of familieleden erop afsturen. Ook handig bij een beveiligingscamera: het beeldmateriaal wordt, als je dit instelt, ook opgenomen. Dit kan eventueel – mocht het nodig zijn – handig zijn als bewijsmateriaal.
  • Makkelijk uit te breiden
    Je kunt ook meerdere slimme beveiligingsapparaten laten samenwerken. Hiervoor heb je een basisstation nodig. Dit basisstation stuurt alles aan via een platform, bijvoorbeeld Nest, IFTTT, Google Assistant, Fibaro of Homey. Let wel op dat de slimme apparaten die je koopt met hetzelfde platform werken, zodat je zeker weet dat het optimaal met elkaar werkt.