Veelgestelde vragen over de split unit airco's van BCC Aircoshop

Split unit airco kopen en laten installeren met de services van BCC.

Wat is een airconditioner?

Airconditioners kunnen koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren
Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en split airco units. Waarbij split airco units het meeste worden toegepast en in elke ruimte kunnen worden gebruikt. Een airco systeem bestaat dan uit een buiten-unit en binnen-unit. Deze buiten-unit kan je vaak ook combineren met meerdere binnen-units om een multi-split te creëren.

Mobiele airco's worden gebruikt voor korte periodes in kleine tot middelgrote ruimtes
Verrijdbare airconditioners (met afvoerslang) zijn relatief goedkoop in aanschaf en kunnen makkelijk worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren wat ze vaak ongeschikt maakt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk kunnen groot zijn, de temperatuurregeling minder nauwkeurig is en ze vaak veel stroom verbruiken. Dit type airco heeft geen buiten-unit en voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Als oplossing kan een deur of raam gedeeltelijk open zetten om de luchtslang naar buiten te hangen. Het is dan wel belangrijk om de rest van de opening te blokkeren zodat de gekoelde lucht niet direct ontsnapt.

Verschil tussen verplaatsbare en vaste split airco's
Een split airco unit is een vast airconditioningsysteem in je woning. Dit type wordt door onze airco installateur geplaatst. Het systeem heeft minimaal één binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo'n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner. De split airco unit heeft een lager stroomverbruik en zijn ook nog eens zeer stil. Dat maakt deze units breed inzetbaar in een slaapkamer of kantoorruimte: je kunt ze bijna overal toepassen.

Hoe werkt een split airco unit?

Airco's werken op het principe van drukverschil en luchtcirculatie
Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: de binnen-unit en de buiten-unit. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. De binnen-unit zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. De buiten-unit geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Kunnen airco's alleen maar koelen?

Een airco kan naast koelen ook verwarmen
De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zo ben je dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat. Het verwarmen gebeurt via een omgekeerde koelcyclus. De warmtefunctie trekt wel iets meer vermogen dan de koelfunctie. Door een airco model met inverter te kiezen kun je nog meer extra energiekosten besparen.

Andere functies van een airconditioner
Naast de bovengenoemde basisfuncties van een airco apparaat kan het ook worden uitgerust met functies voor ontvochtigen en bevochtigen van een ruimte. Kies je ook nog eens voor een airco model met een speciaal filter dan kunt je door een luchtbehandelingsproces de luchtkwaliteit in een ruimte sterk verhogen. Ideaal voor mensen die moeite hebben met ademhalen vanwege problemen aan de longen.

Hoe bepaal ik welk systeem goed is voor mij?

Keuze van een airco is afhankelijk van ruimte en benodigde vermogen
Onze verkoopadviseurs kunnen voor je berekenen welk koelvermogen het beste bij jouw ruimte past. Wij kijken daarbij naar verschillende aspecten, zoals de afmeting van de ruimte, hoe de zon naar binnen schijnt (wel of geen zonnescherm) en het aantal personen in de ruimte. Afhankelijk van je eigen voorkeur of wensen en het benodigde koelvermogen, kies jij vervolgens een systeem.

Laat je adviseren in de keuze van een split airco unit
Je weet niet zeker wat je nodig hebt? Geen probleem! BCC staat voor je klaar om je aan een oplossing te helpen. Als je de afmetingen weet qua ruimte of meerdere kamers wilt koelen en/of verwarmen dan kunnen we meteen een passend voorstel voor je maken.

Waar kan ik de split airco units vinden?

Alle winkels hebben split airco units
Je kan onze split airco units vinden in alle filialen. In deze filialen kunnen al onze verkoopadviseurs je helpen bij het maken van de beste keuze. Ook kunnen ze de werking van de airco demonstreren.

Hoe wordt de benodigde koelcapaciteit berekend?

Koellastberekening: bereken de juiste capaciteit
Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Heeft de ruimte een plat dak?
  • Heeft de ruimte veel ramen/glas?
  • Is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
  • Zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc?
  • Zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig?

Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40 Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte)

Produceert een airco veel geluid?

Airco's zijn de laatste jaren veel stiller geworden
Het is Mitsubishi gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in de split airco unit. De Mitsubishi split airco units behoren tot de stilste die verkrijgbaar zijn. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. Je kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten zonder last te hebben van bijgeluiden.

Hoe zit het met de aanleg van airconditioning?

Installatie van airconditioning systemen op maat
Nadat je een split airco unit gekozen hebt, bepaalt de installateur in overleg met jou een geschikte plaats voor de buiten- en de binnen-unit(s). De binnen-unit wordt in de gewenste kamer(s) aan de wand opgehangen. De buiten-unit kan bijvoorbeeld op het dak, op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst.

Aanleggen koelleidingen voor afvoer condenswater
Zowel de buiten- als de binnen-unit wordt elektrisch aangesloten (230V). Een dunne condensleiding zorgt voor afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen in de binnen-unit ontstaat. Dun, geïsoleerd leidingwerk verbindt de buiten-unit met de binnen-unit. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een nette kunststof goot gemonteerd. Voor aanvang van de werkzaamheden zal de installateur alles met jou overleggen en bespreken.

Verbruikt een airco veel energie?

Mitsubishi probeert energieverbruik steeds verder te beperken
Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën heeft Mitsubishi zich als doel gesteld jouw stroom verbruik zo veel mogelijk te beperken.

Airconditioners van tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig
Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het dichthouden van ramen en deuren en het juist instellen van je thermostaat. Ook worden de energiekosten beperkt door het goed onderhouden van de split airco unit en het regelmatig reinigen van de filters.

Is er een extra groep nodig in de meterkast?

Je huis klaarmaken voor een split airco unit
Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden. In sommige gevallen dient zelfs ook de bekabeling aangepast te worden. Houd daar bij de aanschaf van een airco dus vooraf wel goed rekening mee dit kunnen anders nog wat onverwachte kosten met zich meebrengen.

Wat is de energiebesparing?

Compressors zorgen voor meer rendement
Om energie te besparen heeft Mitsubishi verschillende methoden ontwikkeld. Eén daarvan is de toepassing van twee kleinere compressoren. Dat heeft als voordeel dat slechts één compressor wordt aangesproken als niet het hele koelvermogen nodig is. Pas als het volledige koelvermogen wordt gevraagd, zal ook de tweede compressor inschakelen. De energiebesparing kan hierdoor oplopen tot 35%. En aangezien er tweemaal een kleinere compressor gaat draaien, is de aanloopstroom ook lager dan bij een airconditioner met één grote compressor. Bijkomend voordeel is dat het maar zelden nodig is de elektrische installatie aan te passen.

Producten met inverters
Alle modellen die we leveren hebben de invertertechniek. Door het toerental van de compressor te regelen, kan de installatie zo efficiënt mogelijk werken. Zo kunnen energiebesparingen tot wel 70% worden bereikt. De techniek werkt net als de motor van een auto. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof (energie). Bij een laag toerental is het verbruik dus ook minder en bespaart u energie.

Is een airco duur in aanschaf?

Airco systeem aanschaffen: duurzame investering of snelle oplossing
Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een portable airco. Vervolgens komen ze er snel achter dat ze beter een split airco unit van een kwaliteitsmerk hadden moeten hebben. Deze gaan gemiddeld 15 jaar mee. De aanschafprijs is weliswaar hoger, maar de afschrijving en het verbruik is een stuk lager. Bovendien kun je de aanschaf van een airconditioning vaak 'meenemen' in je hypotheek.

Voordelig airco kopen inclusief installatie bij BCC
Bij BCC leveren we al onze split airco unit inclusief volledige installatie Dit houdt in dat een monteur langskomt die gaten boort, koelleidingen aanlegt tussen de binnen- en buitenunit en eventuele montage(s) aan muur. In het gebruik laten stellen van een aircosysteem is wettelijk verplicht te laten uitvoeren door STEK F-gassen gecertificeerd bedrijf. Als je jouw split airco unit door BCC laat installeren dan heb je altijd de zekerheid dat jouw klimaatsysteem op deskundige manier wordt geïnstalleerd!

Moet ik alles meteen betalen?

Aanbetaling en restbetaling voor een levering
Bij het bestellen van de airco hoef je nog niks aan te betalen. 14 dagen voor levering moet je minimaal 50% van het totaalbedrag aanbetalen. Bij levering betaal je het overblijvende bedrag.

Welke betaalmogelijkheden zijn er
De split-airco unit kan je (aan)betalen via een overschrijving naar rekening XXX ter attentie van je ordernummer

Mag iedereen een airco installeren?

Installatie airco systeem: koudemiddel alleen door STEK bedrijven
Het plaatsen van de binnen- en het buiten-unit mag iedereen doen. Echter, koeltechnische handelingen, d.w.z. het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende F-gassen monteurs worden uitgevoerd. Mede daarom levert BCC al zijn split airco units met volledige installatie zodat jij je hier geen zorgen om hoeft te maken.

Professionele installatie door BCC
Als je zeker wilt zijn van een deskundige plaatsing van jouw split unit airco dan raden wij aan om jouw split airco unit bij ons te bestellen. Monteurs die werken voor BCC verstaan hun vak op het gebied van airco installaties en zorgen altijd voor de beste oplossing.

Is een airconditioner moeilijk te bedienen?

Makkelijke bediening van airco's door afstandsbediening
De airconditioners zijn heel eenvoudig te bedienen. Er wordt bij elke split airco unit een afstandsbediening met een handleiding meegeleverd. Ook zijn er steeds meer modellen die ook via een app op de smartphone of tablet te bedienen zijn. Elke ruimte waar een airconditioning is geplaatst kun je dus moeiteloos op de juiste stand zetten of op een automatisch programma voor altijd het optimale binnenklimaat!

Kan een bestaande split airco unit vervangen worden?

Airco's plaatsen met de juiste oplossing
Hoewel meeste split airco units erg lang mee gaan, komt er altijd een moment dat deze vervangen moet gaan worden. Dit is bij BCC zeker mogelijk. Vraag aan één van onze verkoopspecialisten in de winkel wat daar zoal bij komt kijken.

Maatwerk voor elke klimaat oplossing
BCC kan in alle gevallen je van advies voorzien en eventueel een voorstel opmaken voor jouw specifieke situatie. Vragen kunnen dan worden beantwoord welke modellen qua binnen en buitendelen raadzaam zijn te gebruiken.

Hoe lang heb ik garantie op mijn split airco unit?

Met een onderhoudscontract heb je 5 jaar garantie
Als je met BCC een onderhoudscontract hebt afgesloten krijg je altijd minimaal 5 jaar garantie op je split airco unit. Standaard zit er maar 1 jaar garantie op de split airco units.

Kan ik zelf reparaties aan een airco uitvoeren?

Repareren van airco systemen door een vakman
Voor reparatie van de airco apparatuur is specifieke kennis vereist . Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddelhoudende systemen wettelijk alleen toegestaan aan een erkend STEK F-gassen installateur, die daarvoor ook gecertificeerde technici in dienst heeft.

Reparatie en onderhoud door BCC
Neem contact op met BCC indien je een reparatie wilt laten uitvoeren. Als je met ons een onderhoudscontract hebt is dit bijna altijd kosteloos. Als je geen onderhoudscontract met ons hebt kunnen wij uiteraard nog steeds helpen met de oplossing maar zullen daar mogelijk kosten voor komen.

Wat houd het BCC onderhoudscontract in?

Jaarlijks onderhoud aan je split airco unit
Met het BCC onderhoudscontract heb je recht op een jaarlijkse onderhoudsbeurt, staan wij altijd voor je klaar als er een probleem is en heb je minimaal 5 jaar garantie op jouw split airco unit.

Moet ik verwijderingsbijdrage betalen over airconditioning apparatuur?

Oude airco systemen worden gedemonteerd door erkende verwerkingsbedrijven
Vanuit de Europese Unie is er een regelgeving doorgevoerd die er voor moet zorgen dat bepaalde (elektronische) apparatuur aan het eind van de 'gebruiksperiode' wordt ingeleverd bij een erkend verwerkingsbedrijf, dat de apparatuur op onderdelenniveau demonteert en deze op een milieuverantwoorde manier verder verwerkt.

Alle airco's hebben verwijderingsbijdrage
Alle airconditioningapparatuur valt onder deze regeling, dus ook onze split airco units. Daarom zijn alle split airco units voorzien van het 'Kliko' merkteken zodat je weet dat deze apparatuur na demontage ingeleverd moet worden bij een erkend inzamelpunt. De verwijderingsbijdrage per binnen-unit bedraagt € 8,40 excl. BTW.

Moeten ramen en deuren dicht blijven als de airconditioning aanstaat?

Energieverbruik van airco is lager bij dichte deuren en ramen
Het is niet noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Wel is het nodig dat hier bij de bepaling van het koelvermogen van een airconditioning rekening mee gehouden wordt. Als er veel deuren en ramen openstaan, beïnvloedt dit natuurlijk wel het energieverbruik.

Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner geïnstalleerd wordt?

Stroomvoorziening en afvoer condenswater
Onze installateurs doen natuurlijk het meeste werk maar jij moet nog wel wat goede keuzes gaan maken. Denk alvast na over een goede plek voor de binnen-unit(s). Vervolgens moet er ook een goede plek gevonden worden voor de buiten-unit: op een dak, aan een gevel, op een balkon , etc. Ten slotte moeten beide units door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Zorg er dus voor dat deze units zo dicht mogelijk bij elkaar komen. Dan is er zo min mogelijk leidingwerk nodig.

Verbouwing tot een minimum beperken
Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor onze installateurs is het dagelijks werk en er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.

Wat houdt standaard installatie in?

Montage en boorwerkzaamheden
De werkzaamheden bevatten: monteren van de binnen- en buiten-unit (incl. muurbeugel(s)); boren van een doorvoer gat in bakstenen, metalen of een houten muur; aansluiten van de voeding- en sturingskabels en koelleidingen (standaard 4 meter, meerkosten bij andere lengtes); systeem testen op goede werking en uitleg afstandsbediening.

Voorstel opmaken voor uw situatieElke slaapkamer, woonkamer of ander vertrek heeft zijn eigen specifieke eisen en mogelijkheden voor het plaatsen van een split airco unit. Je kunt via de website of via één van onze winkels een voorstel laten opmaken om de prijs inclusief installatie te berekenen.

Installeren we op hogere verdiepingen

Airco installatie op hogere etages komt vaak meer bij kijken dan je denkt
Bij BCC proberen we altijd een passende oplossing aan te bieden. Split airco unit installaties zijn echter zelden standaard en er komt altijd wel wat maatwerk bij kijken. Op het moment dat de split airco unit op meerdere etages hoog moet worden geïnstalleerd is het belangrijk dat je toestemming hebt om een buiten-unit te mogen plaatsen. Daarnaast is er vaak een hoogwerker nodig om de installatie uit te voeren. Ga langs bij een van onze winkels om te vragen naar de mogelijkheden.

Wat is een single split airco unit?

Single split airco unit bestaat uit twee gescheiden delen
Een single split airco unit is een airconditioning die uit een binnen- en een buiten-unit bestaat. Speciaal leidingwerk verbindt de twee units met elkaar, zodat het niet nodig is een groot gat in de buitenmuur te maken. Dit systeem is geschikt om de lucht in één ruimte te behandelen. De binnen-unit zorgt voor het koelende en ontvochtigende effect in de ruimte. De buiten-unit voert de warmte naar de buitenlucht af.

Wat is een multi split airco unit?

Multi split airco unit bestaan uit minimaal één buiten-unit en meerdere binnen-units
Bij dit systeem kunnen meerdere binnen-units op één buiten-unit worden aangesloten. Meerdere binnen-units op één buiten-unit is bespaart ruimte en kosten. Terwijl je binnen in meerdere ruimtes een aangenaam klimaat schept, heb je toch maar één buitendeel. Je hebt daardoor buiten aanmerkelijk minder ruimte nodig om de installatie te plaatsen dan wanneer u kiest voor meerdere single split systemen en het stroomverbruik is ook aanzienlijk lager.

Wat is de inverter techniek?

Inverters zorgen voor een lager energieverbruik
De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het klimaat. Het inverter systeem stemt de te leveren koel-en/of verwarmings capaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik dan de gebruikelijke systemen.

Wat is een warmtepomp en wat doet het?

Rendement van een warmtepomp hoger dan een CV ketel
Mitsubishi levert bijna alle split airco units en zonder meerprijs als warmtepomp. Je kan je split airco unit dus ook als verwarming gebruiken. Je CV ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat je split airco unit je huis verwarmt. Doordat het rendement van een warmtepomp drie- tot viermaal hoger is dan, van een cv ketel, kun je in het stookseizoen met je split airco unit geld besparen!

Aangenaam klimaat in koude seizoen door warmtepomp
Ook als je geen aardgasaansluiting hebt, zoals in een vakantiewoning of in buitengebieden, zorgt de warmtepomp ervoor dat je met je airconditioner ook 's winters een aangenaam klimaat kunt creëren.

Wordt je verkouden van airconditioning?

Airco's horen de temperatuur binnen te optimaliseren
Als je 's winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je 's zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5°C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar je kunt de airconditioning natuurlijk naar je eigen wensen instellen.

Zijn airco's ongezond?

Airco's schaadt uw gezondheid niet
Mits goed gekozen en vakkundig geïnstalleerd zijn airco's niet ongezond. Het is wel verstandig om het temperatuurverschil tussen buiten en binnen niet groter dan 5 graden te maken. Anders kan de overgang voor ons lichaam te groot worden.