BCC helpt je energie besparen in huis!

Je hoort de laatste tijd niet anders: de prijzen voor energie en gas rijzen de pan uit en zorgen voor een hoge energierekening. Voor sommige huishoudens wordt de energierekening haast onbetaalbaar. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten! De hoogste tijd om te besparen en die energierekening omlaag te krijgen. Barry helpt je op weg met handige bespaartips voor apparaten die je al in huis hebt staan en met slimme, energiezuinige producten.

Verwarmen en klimaat

De verwarming nét een tikje hoger zetten zodat je er lekker warmpjes bij zit. Het is zo verleidelijk, maar dat is de energierekening aan het einde van de maand zeker niet. Er zijn genoeg manieren om te besparen op energie en gas als het gaat om het verwarmen van je huis.

Barry’s energiebesparende tips:

• Trek wanneer je het koud hebt eerst een dikke trui aan voordat je de verwarming hoger zet.
• Zet de verwarming niet onnodig aan. Een slimme thermostaat geeft inzicht in je verbruik en zet de verwarming automatisch lager wanneer je niet thuis bent. Ook kun je tijden instellen dat de verwarming aan gaat en de verwarming op afstand bedienen.
• Met een slimme radiatorknop kun je per ruimte de temperatuur regelen via een app, ook wanneer je zelf niet thuis bent. Zo heb je nooit onnodig de radiator aanstaan. De Netatmo Starterkit kun je zonder slimme thermostaat gebruiken, maar werkt alleen op thermostatische radiatorkranen.
• Heb je het ’s nachts vaak koud? Het is zonde om de verwarming de hele nacht aan te houden. Gebruik een elektrische deken of -kussen die jou in de nacht lekker warm houdt.
• Wist je dat je met een split airco unit je huis niet alleen kunt verkoelen, maar ook verwarmen? Wanneer je jouw huis verwarmt met een airco loopt de verwarming van je huis niet meer via de cv-ketel waardoor je op gas kunt bezuinigen. Ben je benieuwd welke split airco unit het beste in jouw woonsituatie past? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.
• Het hele huis verwarmen terwijl je alleen in de woonkamer zit? Dat is natuurlijk zonde! Met een elektrische kachel kun je heel gericht één kamer in huis verwarmen waardoor je niet onnodig stookt. Dat scheelt weer energie, en dus geld!
• Voorkom een lage luchtvochtigheid in huis. Door de luchtvochtigheid in huis te verhogen met een luchtbevochtiger, verhoog je de gevoelstemperatuur en kun je de verwarming een graadje lager draaien.

Verlichting

Betrap jij jezelf er wel eens op dat de lampen boven nog aanstaan terwijl je zelf beneden zit? Dit is natuurlijk onnodig en bovendien niet energiezuinig. Met onze tips kun je een hoop energie besparen, en dus geld.

Barry’s energiebesparende tips:

• Heb je nog gloei- of halogeenlampen in huis? Vervang ze dan door led- of spaarlampen. Hiermee kun je tot 90% minder stroom verbruiken én ze gaan langer mee. Een win-winsituatie dus!
• Doe de lampen uit als je de ruimte verlaat. Deze kleine tip klinkt logisch, maar ga zelf maar eens na of jij dit na het verlaten van de ruimte altijd doet! Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Overweeg dan een slimme sensor die herkent wanneer je de ruimte inloopt en de verlichting hierop afstemt. Dit werkt alleen in combinatie met een slimme lamp.
• Over slimme lampen gesproken: bespaar energie met slimme verlichting van merken als Philips Hue, Innr, Nanoleaf of WOOX. Hiermee kun je de verlichting in huis van een afstand bedienen en staan lampen nooit onnodig aan wanneer jij niet thuis bent. Je bespaart zo tot wel tientallen euro’s per jaar per lamp. Let ook hier weer op een (donker)groen energielabel.
• Bijna iedere slimme lamp is dimbaar of kun je dimmen met een losse dimmer. Dit is niet alleen handig om een fijne sfeer in huis te creëren, je kunt er ook energie en geld mee besparen. Dim de lampen bijvoorbeeld in de avond voordat je gaat slapen en bespaar enkele euro’s per jaar aan stroomkosten. Alle kleine beetjes helpen, toch?

Wassen en drogen

Het wassen van je kleding of beddengoed overslaan is geen optie en wassen kost nou eenmaal water en energie. Gelukkig zijn er genoeg tips om energie te besparen!

Barry’s energiebesparende tips:

• Kies een machine met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein. Gebruik de keuzehulp om de wasmachine te vinden die bij jou past.
• Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.
• Veel wasmachines hebben een automatische beladingsherkenning. De hoeveelheid water- en energieverbruik wordt optimaal aangepast aan de hoeveelheid was waardoor je nooit te veel verbruikt.
• Je hebt wellicht al vaker gehoord dat kouder wassen beter is voor het milieu. En dat klopt ook! De wasmachine verbruikt namelijk de meeste stroom tijdens het opwarmen van het water. Door kouder water te gebruiken hoeft de machine het water dusdanig minder te warmen. Was bijvoorbeeld kouder met Bespoke, AddWash, EcoBubble en QuickDrive wasmachines van Samsung.
• Let bij de aankoop op het energielabel: kies voor een (donker)groen label. Sinds 2021 geldt een nieuwe meetmethode voor wasmachine en was-droogcombinaties en loopt de schaalverdeling van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Een wasmachine met een A-, B- of C-label is zuinig. Meer weten? Op deze pagina lees je alles over het energielabel.
• Gebruik het eco-programma van je wasmachine. Hoewel deze vaak langer duurt, wast het eco-programma op een lagere temperatuur je kleding schoon en dat kost weer minder energie.
• Wil jij je handdoeken zacht houden in de wasdroger? Koop dan een losse droger. Dit verbruikt minder energie dan een was-droogcombinatie. En wist je bovendien dat een warmtepompdroger 50% minder energie verbruikt dan een condensdroger? Bekijk ook ons blog over de energiezuinige techniek van een warmtepompdroger. Tel uit je winst!

Televisie en audio

Een televisie is nou niet bepaald het zuinigste apparaat in huis. Toch zijn er een aantal manieren om energie en euro's te besparen en dat begint bij de juiste instellingen.

 

Barry’s energiebesparende tips:

• Doe je oude, energie slurpende tv de deur uit. Oudere apparaten vreten namelijk veel stroom.
• Koop je televisie niet té groot. Hoe groter de tv, hoe hoger het energieverbruik en hoe hoger de energiekosten.
• Zet de helderheid van je televisie of monitor lager. Hoe hoger de helderheid, hoe meer energieverbruik. Je kunt dit makkelijk instellen bij het menu van de tv. Sommige tv’s beschikken over een sensor die automatisch de helderheid aanpast op het omgevingslicht.
• Gebruik de eco-modus van je televisie. De tv schakelt automatisch uit wanneer er voor een bepaalde tijd geen input door de gebruiker is geweest.
• Wanneer je muziek via de televisie streamt, zorg dan dat je televisie op zo'n laag mogelijke helderheid staat om energie te besparen. Daarnaast is het zuiniger om muziek te streamen via je sound bar of bluetooth speaker.
• Voorkom sluipverbruik en schakel de tv volledig uit met een slimme stekker. Het werkt eenvoudig: steek een slimme stekker in het stopcontact en steek de stekker van je tv in de slimme stekker. Je kunt nu via de app de stekker op afstand bedienen en de televisie volledig uitzetten wanneer je niet thuis bent. Hoewel het slechts enkele euro’s per jaar scheelt, is het toch mooi meegenomen. Een slimme stekker kun je overigens op elk apparaat in huis gebruiken.

Keuken

Ook in de keuken kun je op verschillende manieren energie besparen. Hiervoor hoef je echt niet altijd een nieuw apparaat aan te schaffen. Vaak kun je met jouw huidige vaatwasser of koelkast ook al energie besparen.

 

Barry’s energiebesparende tips:

• Let bij de aankoop van een vaatwasser, koelkast en vriezer op het energielabel: kies voor een (donker)groen label en bespaar op energiekosten. Een zuinige vaatwasser heeft energielabel A, B of C. Een koelkast, koel- vriescombinatie of vriezer met energielabel D is ook nog zuinig. Neem ook een kijkje op ons blog over de meest energiezuinige apparaten voor in huis!
• Gebruik het eco-programma van je vaatwasser. Net als bij wasmachines wast het eco-programma op een lagere temperatuur de vaat schoon en dat kost weer minder energie.
• Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol zit. Zo bespaar je een hoop wasbeurten.
• Voorspoelen van de vaat is niet nodig. Veeg de meeste etensresten in de prullenbak voordat je servies in de vaat zet. Niet voorspoelen bespaart veel water en als je warm water gebruikt, ook energie.
•Koken op inductie is hot en happening! Gas is niet alleen duurder geworden, wist je ook dat in 2050 alle huizen van het gas af moeten zijn? Koken op inductie is niet alleen veiliger en sneller, maar ook een stuk zuiniger dan koken op gas. Sta je op het punt staat om een nieuwe keuken aan te schaffen? Kies dan voor een inbouw inductiekookplaat. Ook hebben wij vrijstaande inductiekookplaten, bijvoorbeeld handig als je in een huurhuis woont.
• Ontdooi je vriezer. Hoe meer ijsvorming, hoe harder de vriezer moet werken en dus hoger het energieverbruik. Gelukkig hebben tegenwoordig veel koel-vriescombinaties en vriezers No Frost, een functie waardoor jij je vriezer nooit meer hoeft te ontdooien.
• Laat etenswaren eerst afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Door de warmte die van het eten afkomt moet het apparaat harder werken om de temperatuur op peil te houden.