Sporthorloge, activity tracker of smartwatch: welke wearable past bij jou?

Wil je je hartslag meten tijdens het hardlopen? Meer inzicht krijgen in je dagelijkse activiteiten? Of berichten lezen op je horloge? Ontdek snel – op basis van de functies die jij belangrijk vindt – welke wearable het beste bij jou past: een sporthorloge, een activity tracker of smartwatch?

Sporthorloges, activity trackers en smartwatches worden ook wel wearables genoemd. Het zijn slimme technologische apparaten die je om je pols draagt om activiteiten bij te houden. Wel zit er verschil in de functies van deze verschillende wearables.


Sporthorloge

Met een sporthorloges kun je je sportprestaties bijhouden. Denk aan snelheid en afstand, maar ook aan je vitale waarden zoals hartslag en bloeddruk. Dit is mogelijk doordat er een sensor aan de achterkant van het horloge is ingebouwd. Sporthorloges beschikken over een ingebouwde GPS waardoor je training nauwkeurig wordt gemeten.

Doordat je met een sporthorloge al je prestaties nauwkeurig meet, kun je die later analyseren en hierdoor je training verbeteren. Zo kan je sporthorloge je helpen om bijvoorbeeld te trainen voor een bepaald doel.


Activity tracker

Wil je je gezondheid en levensstijl verbeteren? Dan is een activity tracker perfect. Dit apparaat houdt bijvoorbeeld bij hoeveel je beweegt op een dag en het aantal traptreden. Ook de kwaliteit van je slaap kun je met een activity tracker meten. Een activity tracker is compact qua formaat en ziet er uit als een armband. Wil je nauwkeurig je sportprestaties bijhouden, dan kun je beter voor een sporthorloge gaan.


Smartwatch

Een smartwatch lijkt op een horloge en is een verlengstuk van je smartphone. Je krijgt bijvoorbeeld een notificatie op het scherm van je horloge als iemand je belt, je een mail ontvangt of een whatsappje krijgt. Ook kun je op je smartphone apps downloaden of deze gebruiken om je activiteiten bij te houden. Denk aan het aantal stappen of je slaapkwaliteit. Veel smartwatches hebben ook een ingebouwde GPS en een functie voor contactloos betalen. Smartwatches zijn er in verschillende soorten en maten. Met een klassieke uitstraling, maar ook heel sportief. Opvallend is het touchscreen scherm.


Hybride horloge

Een hybride horloge lijkt het meest op een normaal horloge met een traditioneel uurwerk. Toch bevat dit horloge ook een aantal slimme functies. Zo kun je hem bijvoorbeeld koppelen aan je smartphone om bepaalde gegevens uit te lezen. Ook kan dit horloge het aantal stappen bijhouden en soms zelfs je slaapkwaliteit en hartslag.


Sporthorloge
  • Nauwkeurig bijhouden van sportprestaties
  • Ingebouwde GPS
  • Meten van vitale waarden, denk aan bloeddruk en hartslag
Activity tracker
  • Inzicht in (beweeg)activiteiten
  • Compact design
Smartwatch
  • Berichten ontvangen en lezen
  • Apps installeren
  • Activiteiten bijhouden
Hybride horloge
  • Nauwkeurig bijhouden van sportprestaties