Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouw kookplaat?

De kookplaat is samen met de oven en de afzuigkap de grote blikvanger van je keuken. Door je inbouw kookplaat te vervangen kun je je keuken direct een heel andere aanblik geven. Omdat je je nieuwe kookplaat vermoedelijk dagelijks gaat gebruiken, raden wij je aan de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden goed te overwegen.


Waar moet je op letten bij de aankoop?

Bij de keuze van de situatie meest geschikte inbouw kookplaat spelen verschillende aspecten een rol, zoals de nisafmetingen van je keuken, het type kookplaat en persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten.


Nisafmetingen

Een inbouw kookplaat moet goed passen in de nis van je keuken. Bij kookplaten kunnen we onderscheid maken tussen binnenmaten (de nisafmeting) en buitenmaten. De nisafmeting bepaal je door de afstand tussen de linker en de rechter binnenkant van de uitsparing in je aanrechtblad te meten.Kookplaten zijn in veel verschillende buitenmaten verkrijgbaar. De standaard breedte van een kookplaat is 60 cm. Als je voldoende ruimte heeft op je werkblad dan kunt je ook kiezen voor kookplaten van 70, 75, 80 of zelfs 90 cm breed. Deze zijn veelal voorzien van meer of ruimere kookzones of bijvoorbeeld een wokbrander. Verschillende gaskookplaten van 70, 75 en 80 cm breed kunnen ook in een nis van 60 cm worden geplaatst. Je afzuigkap dient dan wel minimaal die breedte te hebben om goed te functioneren.


Type kookplaat

Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden heb je de keuze uit drie soorten kookplaten. Natuurlijk is er de traditionele gaskookplaat, maar omdat veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig zonder gasaansluiting worden opgeleverd wordt er in Nederland steeds meer elektrisch gekookt. Voor elektrisch koken heeft u de keuze tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat.



Gaskookplaat

Bij koken op gas is de warmte nauwkeurig en direct te regelen. Een gaskookplaat vereist geen speciale pannen. Er is ook geen speciale elektriciteitsgroep nodig voor de kookplaat, maar er dient wel een gasaansluiting in uw huis te zijn. Heb je een gezin met jonge kinderen, bedenk dan dat open vuur in huis risico’s met zich meebrengt.



Keramische kookplaat

Bij een keramische kookplaat verwarmt een gloeispiraal de kookplaat. Daarom is een keramische kookplaat snel warm. Een ander belangrijk voordeel van dit type kookplaat is het gladde oppervlak, dat eenvoudig schoon te houden is. Een nadeel van keramische kookplaten is dat ze nadat je de plaat heeft uitgezet lang heet blijven. Gelukkig hebben de meeste keramische kookplaten een restwarmte indicatie, zodat je kunt zien hoe warm de plaat nog is.



Inductie kookplaten

Steeds meer mensen ontdekken het gebruiksgemak en de veiligheid van koken op inductie. Inductiekookplaten zien er nagenoeg hetzelfde uit als keramische kookplaten, maar maken gebruik van een totaal andere techniek. De warmte wordt magnetisch opgewekt, en ontstaat pas als de pan op de kookzone is geplaatst. U heeft dus wel pannen nodig die geschikt zijn voor koken op inductie. Dit kunt u snel testen: als uw pannen een magneet naar zich toe trekken, zijn zij geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat.


Elektrische kookplaat

Bij een elektrische kookplaat verwarmt een gloeispiraal de gietijzeren plaat, dit is de oudste variant van elektrisch koken. De nadelen van deze kookplaten zijn dat de maar langzaam opwarmen en ook weer langzaam afkoelen, daardoor is er meer energie nodig. Ook zijn deze kookplaten door het verschil in hoogte lastig schoon te maken.


Voordelen van inductiekookplaten

Inductiekookplaten zijn energiezuinig en een inductiekookplaat is dus verreweg de duurzaamste keuze. Warmte ontstaat namelijk uitsluitend daar waar het moet: in de bodem van de pan. Ook als een plan kleiner is dan de kookzone, wordt er geen warmte en energie verspild. Ter indicatie: voor het koken van twee liter water verbruikt een inductiekookplaat een derde minder energie dan een keramische kookplaat.


Inductiekookplaten zijn snel en nauwkeurig. Omdat de warmte rechtstreeks in de pan wordt gegenereerd, zijn bereidingstijden op een inductiekookplaat maar half zo lang als op een elektrische kookplaat of een gaskookplaat. Een inductiekookplaat laat zich minstens zo nauwkeurig bedienen als een gaskookplaat: als je de knop lager draait, merk je dit direct.


Koken op inductie is verreweg de veiligste manier van koken. Uitsluitend de bodem van de pan wordt heet, niet de kookzone. Als je per ongeluk een kookzone inschakelt zonder dat er een pan op staat, dan blijft de zone koud. Zeker als je jonge kinderen heeft is dit wel zo veilig. Wil je helemaal op zeker spelen, kies dan voor een kookplaat met een kinderbeveiligingstoets, waarmee je alle functies in één keer kunt blokkeren.


Inductiekookplaten zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft alleen het gladde oppervlak af te nemen met een vochtige doek. Omdat de kookzone zelf niet verhit wordt, heb je van inbranden geen last.





Bediening

Gaskookplaten zijn voorzien van draaiknoppen. Kookplaten waarvan de knoppen zich aan de voorzijde bevinden zijn niet alleen gemakkelijker maar ook veiliger te bedienen: je hoeft niet over de kookplaat te reiken. Zeker linkshandigen ervaren knoppen aan de rechterzijde van de kookplaat als uiterst onpraktisch.

Elektrische kookplaten zijn er met draaiknoppen, met een erg handige (multi)sliderbediening en met een tiptoetsbediening. Ouderen en slechtzienden hebben een voorkeur voor knoppen, terwijl elektronische bediende kookplaten eenvoudiger schoon zijn te houden.


Kookzones

Ben je geen culinair wonder en ervaar je koken als een noodzakelijk maar dagelijks terugkerend kwaad? Dan kan je aan een kookplaat met vier zones of pitten al snel genoeg hebben. Als je veel roerbakt, dan raden we je een kookplaat met een krachtige wokbrander aan. Inductiekookplaten kennen vaak variabele kookzones, die zich aanpassen aan de vorm en grootte van je pannen.



Vermogen

Je eten sneller klaar? Kies dan een gaskookplaat met een wokbrander, een kookplaat met kookzones met veel kW of een kookplaat met een boosterfunctie. Let op: je hebt hier over het algemeen wel een perilex aansluiting (380 volt) voor nodig. Er zijn nu ook inductiekookplaten op de markt die je op een standaard 220 volt contactpunt kunt aansluiten. Vanwege het beperkte vermogen kun je dan alleen niet alle kookzones tegelijk op vol vermogen gebruiken.


Pannendragers

Kies je voor een gaskookplaat, dan is het handig om te weten dat de ene pannendrager de andere niet is. Er zijn pannendragers van bandstaal (ook wel email genoemd) en van gietijzer. Bandstalen of emaillen pannendragers kunnen in veel gevallen in de vaatwasser. Gietijzeren pannendragers zijn duurzaam en solide en geven je keuken een professionele uitstraling. Als je gietijzeren pannendragers in de vaatwasser plaatst, loop je het risico dat ze wit uitslaan. Je houdt ze mooi door ze in te wrijven met olijfolie.


Timerfunctie

Veel inductiekookplaten zijn programmeerbaar. Zodra de ingestelde bereidingstijd is verstreken, schakelt de kookplaat zichzelf automatisch uit. Met een eco-timer bespaar je energie door de kookplaat uit te schakelen en de restwarmte te gebruiken voor de laatste minuten van het kookproces.


Waar u verder op moet letten...

De aangrenzende meubels moeten zich op minstens 10 cm van de kookplaat bevinden. Een afzuigkap of keukenkastjes dienen tenminste 60 cm boven de kookplaat te zijn geplaatst. Bij een gaskookplaat wordt uit veiligheidsoverwegingen een minimale afstand van 65 cm geadviseerd. Indien uw kookplaat boven een meubel wordt gemonteerd, mag deze niet in aanraking komen met metalen onderdelen die warm kunnen worden. Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing. Indien uw kookplaat boven een oven wordt geïnstalleerd, moet u zowel boven de oven als onder de kookplaat zorgen voor luchtcirculatie.


BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.