9 praktische tips om je energierekening te verlagen

Heb jij door de stijgende energie- en gasprijzen ook een hogere maandelijkse energierekening? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Naast het isoleren van je woning, het aanbrengen van tochtstrippen of 's ochtends iets minder lang douchen, kun jij deze 9 praktische tips direct toepassen om je energierekening te verlagen.


Tip 1: gebruik slimme lampen

Veel lampen staan overdag onnodig aan terwijl er niemand thuis is. Dit is pure verspilling van energie, dat kan anders! Slimme verlichting zet je vanaf je smartphone uit wanneer je in een andere kamer of niet thuis bent. Een van de bekendste aanbieders is Philips Hue. Dankzij het enorme aanbod zit er altijd wel een model tussen dat bij jouw situatie past.


Tip 2: let op het energielabel

Oudere apparaten vreten veel stroom. Loopt jouw koelkast, wasmachine of droger tegen het einde aan? Dan is het tijd voor een nieuw apparaat. Let daarbij dan meteen op het energielabel. Voorheen liep de schaalverdeling voor de energie-efficiëntieklassen van A+++ (meest zuinig) tot en met D (minst zuinig). Sinds 2021 geldt een nieuwe meetmethode en loopt de schaalverdeling van A (meest zuinig) tot en met G (meest zuinig). Op deze pagina lees je alles over de nieuwe meetmethode.


Tip 3: haal een slimme thermostaat of radiatorknop in huis

Net zoals je energie bespaart door slimme verlichting, bespaar je ook met een slimme thermostaat of radiatorknop. Regel per ruimte de temperatuur of zet je de verwarming lager als je van huis bent. En dat allemaal vanaf je smartphone die je waarschijnlijk tóch altijd bij je hebt. Tip: bekijk vooraf in de handleiding of de slimme thermostaat of slimme radiatorknop matcht met jouw huidige thermostaat of radiator.


Tip 4: ontdooi zo nu en dan je vriezer

Wat je misschien niet weet is dat ijsvorming in de vriezer leidt tot 40% meer energieverbruik. Ja, echt! Je kunt je vriezer om de paar maanden zelf ontdooien, maar wij begrijpen dat het er wel eens bij in schiet. Gelukkig beschikken veel nieuwe koelkasten tegenwoordig over een automatisch No Frost systeem dat het ontdooiproces uit handen neemt.


Tip 5: was op lagere temperaturen

Wist je dat een wasmachine de meeste energie verbruikt bij warm wassen? Kouder wassen kan dus wel degelijk verschil maken! Start bijvoorbeeld eens met licht vervuild wasgoed wassen op 30 graden. Behaal je hiermee niet het gewenste resultaat of ben je op zoek naar een nieuwe, zuinige wasmachine? Samsung EcoBubble wasmachines hebben een speciaal ‘intens koud’ wasprogramma waarmee het mogelijk is om dezelfde wasresultaten te behalen als met 40°C.


Tip 6: denk eens na over een wasmachine met beladingherkenning

Soms heb je een kleinere lading was dan normaal. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe wasmachine, dan is het raadzaam om er een te kiezen met beladingsherkenning. De hoeveelheid water- en energieverbruik wordt optimaal aangepast aan de hoeveelheid was. Dit is niet alleen duurzamer maar ook goed voor je portemonnee!


Tip 7: gebruik een waterkoker met warmhoudfunctie

Alle kleine beetjes helpen, toch? Met een waterkoker met warmhoudfunctie hoef je voor een tweede kop thee het water niet nogmaals te koken. Ook al lijkt dit een klein verschil, als je elke dag twee kopjes thee kort achter elkaar drinkt scheelt dit in de week 7 keer de waterkoker aanzetten. Per maand is dat ongeveer 28 keer, per jaar zelfs 364 keer. Ja, ben je om? Bekijk hier ons assortiment!


Tip 8: zie je verbruik in één oogopslag met Athom Homey

Steeds meer apparaten in huis zijn slim. Met de Athom Homey hub stuur jij al jouw slimme apparaten, ongeacht het merk, aan via één app en krijg jij een real-time overzicht van het verbruik. Stel bijvoorbeeld in dat de lamp aangaat als de zon onder is of dat de verwarming lager wordt gezet als de laatste persoon van huis gaat. Kortom, het bespaart een hoop centen!


Tip 9: kies voor een split airco unit

Veel mensen zien een airco als een energievreter en in feite is een mobiele airco dat inderdaad. Een split airco unit daarentegen is 40% zuiniger waardoor je een hoop geld bespaart. Maar dat is nog niet alles! Wist jij namelijk dat een split airco systeem naast koelen óók kan verwarmen? Een splitsysteem is een goede vervanger voor de centrale verwarming in huis; een cv-ketel werkt namelijk op gas en dat is tegenwoordig erg duur door de stijgende gasprijzen. BCC heeft dé oplossing in huis: BCC Aircoshop. Vraag een offerte aan om te kijken welk soort airco het beste bij jouw situatie past. Na aankoop wordt jouw nieuwe split airco unit door onze goed opgeleide en F-gassen gecertificeerde monteurs geïnstalleerd. Meer informatie? Bekijk dan de meest gestelde vragen.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.