In 9 stappen een schoon huis!

Schoonmaken; een klusje waar we niet aan ontkomen. Misschien is het niet je meest favoriete bezigheid en, geloof ons, dat begrijpen wij volledig! Daarom gingen wij op zoek naar de meest efficiënte schoonmaak volgorde, zodat jij meer tijd kunt besteden aan de dingen die je echt leuk vindt.Vuistregel: begin boven

Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen. Zo hoef je nooit dubbel werk te doen. Dat gezegd hebbende, op naar het stappenplan. Let’s do this!


1.    Zet een lekker muziekje aan

Wedden dat jij een stuk lekkerder schoonmaakt met jouw favoriete deuntjes op de achtergrond? Laat de muziek door de speakers klinken en there you go!


2.    Begin met opruimen

Hoe vaak zei jouw moeder vroeger tegen jou dat je je kamer op moest ruimen? Zij had het trucje waarschijnlijk wel door. Als je eerst alle rommel netjes opruimt, dan hoef je minder spullen te verschuiven of op te tillen tijdens het schoonmaken. Dit bespaart je tijd!


3.    De vuile was in de wasmand

Rondslingerende sokken waar ze eigenlijk niet horen, of sportkleren in een hoekje; tijdens het opruimen kom je misschien wel vuile was tegen. Of ben jij degene die jouw wasgoed wel altijd keurig bij de vuile was gooit? In ieder geval: zorg dat de vuile was op de juiste plek terecht komt. En mocht je je beddengoed willen verschonen, dan is dit ook het moment om het beddengoed eraf te halen. Dit zorgt namelijk altijd voor erg veel stof, en dat willen we dus niet op het laatst nog rond zien fladderen. Done? Zet dan de wasmachine vast aan. Die doet zijn werk, terwijl jij ook jouw werk doet. Win-win!4.    Zeem de ramen

Zijn de ramen toe aan een schoonmaakbeurt? Dan is dit het moment om de ramen te zemen. Je hebt de vensterbanken namelijk nog niet afgestoft en schoongemaakt, dus het vieze water mag lekker naar beneden druppelen. Kun je straks, als je klaar bent, weer heerlijk naar buiten kijken met een kopje koffie in je hand.


5.    Afstoffen en poetsen

Tijd om af te stoffen! Zorg voor een natte en een droge doek en werk wederom van boven naar beneden. Eerst de bovenste plank en dan naar beneden.


6.    De wasmachine is klaar!

PIEP, PIEP! De wasmachine is klaar! Als je de schone was tussendoor even uit de wasmachine haalt, kun je de was alvast drogen buiten of in de droger. En eventueel alvast een nieuw wasje draaien. Oh, je bent zo efficiënt bezig.


7.    Stofzuigen

Slinger de stofzuiger maar aan, want je kunt nu het overige stof van de vloer zuigen. Het eind van de schoonmaakbeurt komt al in zicht. Heerlijk toch dat je het huis steeds schoner ziet worden?! Hoe gaat het trouwens met de dansjes tussendoor?


8.    Eerst droog, dan nat schoonmaken

Wil je echt goed schoonmaken? Ga er dan ook nog even achteraan met de dweil. Wellicht niet geheel verrassend, maar je maakt namelijk eerst droog schoon en dan nat. Je hebt de vloer gestofzuigd en voor de finishing touch dweil je hem ook nog even. En dan ruikt het hele huis weer fris!


Wist je dat je tegenwoordig ook kunt stofzuigen en dweilen tegelijk? Maak kennis met de stoomreiniger. Hiermee kun je verschillende ondergronden (parket, laminaat, tegels, linoleum en vloerbedekking) heel eenvoudig schoonmaken. Het verwijdert stof én reinigt de vloer. Perfect!


9.    De was is droog

De was droogt snel buiten met dit weer, maar ook in de droger is het zo klaar. Is de was dus droog? Dan kan het opvouwen en opbergen beginnen! Maar je voelt ‘m misschien al wel aankomen: wellicht zitten er kledingstukken tussen die er gestreken net iets beter uitzien. Wij zeggen: pak die strijkijzer erbij en gaan met die banaan. Maar mocht je geen zin hebben om te strijken, dan kun je bijvoorbeeld ook shirtjes op hangers laten drogen zodat ze minder verkreukelen. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is de schone was opbergen en klaar is kees!

Heerlijk! Een opgeruimd en schoon huis. Ben je ooit zo lekker efficiënt bezig geweest?