Hoe duurzaam is een wasmachine?

​Ben je op zoek naar een wasmachine die energiezuinig is? Dan is het belangrijk om te letten op het energielabel, aangezien dit aangeeft hoeveel energie een wasmachine verbruikt. Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw label geïntroduceerd met informatie over de energieklasse, evenals het energie- en waterverbruik van het apparaat. Hierdoor kun je eenvoudig achterhalen hoe zuinig een wasmachine is en wat je jaarlijks aan kosten kunt verwachten. 


​Energie-efficiëntieklasse: Dit wordt weergegeven met een schaal van A tot G, waarbij A de meest energiezuinige klasse is en G de minst energiezuinige. De nieuwe labels bevatten geen plussen meer, dus de hoogste klasse is nu A. Het komt wel eens voor dat er een percentage staat achter energielabel A. Dit houdt in dat het zoveel procent zuiniger is ten opzichte van energielabel A.


Jaarlijks energieverbruik: Dit geeft aan hoeveel energie de wasmachine naar verwachting op jaarbasis verbruikt, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit cijfer is gebaseerd op standaardtesten en biedt een indicatie van de efficiëntie van het apparaat. Het wordt uitgedrukt in 100 wasbeurten en hierbij wordt uitgegaan van het eco-programma.


Waterverbruik: Het nieuwe label toont ook het geschatte jaarlijkse waterverbruik van de wasmachine, uitgedrukt in liters (L). Dit geeft inzicht in het waterbesparende vermogen van het apparaat.

Capaciteit: Het energielabel bevat tevens informatie over de capaciteit van de wasmachine, uitgedrukt in kilogram (kg). Dit geeft aan hoeveel wasgoed je maximaal per wasbeurt kunt laden.

Additionele informatie: Het label kan extra symbolen bevatten om aanvullende eigenschappen van de wasmachine aan te geven, zoals geluidsniveau, centrifuge-efficiëntie en speciale wasprogramma's.