Koken met een stoomoven; alles wat je erover moet weten

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een stoomoven. En dat snappen wij wel, want het is ideaal! Waarschijnlijk niet geheel verrassend, maar de stoomoven werkt met stoom in plaats van warme lucht. Wat een stoomoven nou precies zo fijn maakt? Wij vertellen het je!


Snel een maaltijd op tafel

Heb je na een lange dag op het werk geen zin meer om uitgebreid te koken? Dat vinden wij niet gek! Een stoomoven is in zo’n geval ideaal. Je kunt namelijk hele maaltijden tegelijk in de oven doen, zonder eerst nog groente of vlees te moeten bakken of koken. Even stomen en klaar is kees.


Minder vaat

Wanneer je kookt op een kookplaat met meerdere pannen heb je natuurlijk best wat vaat. En omdat we verwachten dat afwassen vast niet je leukste klusje is om te doen, ga jij extra blij zijn met een stoomoven. Hiermee heb je namelijk direct minder vaat, want je hebt helemaal geen pannen meer nodig. Winning!


Eten brandt niet aan

En weet je? Gerechten kunnen ook niet overkoken of aanbranden, omdat je met stoom werkt en je de gerechten op een hele precieze temperatuur kan bereiden. Bovendien heb je hierdoor ook minder last van vervelende luchtjes.


Super gezond

Wellicht weet je deze al wel, want koken met een stoomoven is dus heel erg gezond. Misschien heb je wel eens gehoord dat vitaminen en mineralen verloren gaan als je je eten te lang in water kookt. Bij het stomen komt je voedsel echter niet in aanraking met water, omdat je eten wordt verhit en verdampt. Hierdoor blijven voedingsstoffen, vitaminen en mineralen beter bewaard. Dit zorgt tegelijkertijd voor meer smaak aan je eten en een lekkere ‘bite’. Nog een plus: je eten is minder vet, doordat je geen olie of boter hoeft te gebruiken.Soorten stoomovens

Als je overweegt om een stoomoven aan te schaffen, dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten stoomovens zijn. Zo zijn er volledige stoomovens, stoomovens met combimagnetron functies, en stoomovens met hete lucht of grill functie.


Als je gaat voor een volledige stoomoven, dan heb je eigenlijk geen kookplaat of fornuis meer nodig. In deze oven kun je namelijk ieder gerecht garen. Ja, ook je vlees, aardappelen, pasta en rijst!


Bij een combi-stoomoven kun je ook gebruik maken van andere functies, zoals opwarmen, ontdooien en grillen. Handig voor wanneer je een apparaat wil waar je verschillende gerechten in wil klaarmaken.


Tot slot kun je met de stoomoven met hete lucht of grill functie meerdere bereidingswijzen combineren. Vooral erg handig wanneer je een lekker stuk vlees op tafel wil zetten. Dankzij de grillfunctie wordt je vlees lekker mals en knapperig. Door de stoomfunctie blijven de vitaminen en mineralen in het voedsel behouden.


Ben je overtuigd van de voordelen? Neem dan een kijkje bij onze stoomovens!