Techniek van de warmtepompdroger is het zuinigst

Je was ophangen. Al je rekjes zitten vol. Je hebt geen tijd meer om te wachten tot al je was droog is, want er draait alweer een nieuwe was. Herkenbaar? Dan is het nu toch echt tijd voor een wasdroger. Maar welke?


Er zijn 4 typen drogers:

Warmtepompdrogers

Condensdrogers

Luchtafvoerdrogers

Gasdrogers

 

Wil je weten welke techniek er achter deze 4 typen drogers zit? We leggen het hieronder voor je uit. Verderop geven we je ook wat tips.


Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is de energiezuinigste van de 4. Hij bestaat uit een compressor (pomp) en een koelmiddel. Het koelmiddel wordt door de pomp omgezet van gas naar vloeibaar. Hierbij komt warmte vrij die de luchtstroom verwarmt, waardoor je was droogt.


Tijdens het drogen ontstaat dan weer condens dat wordt opgevangen in een reservoir of afgevoerd via een afvoerslang. De droge lucht die overblijft, komt weer bij de compressor terecht en vervolgens begint het proces opnieuw; de lucht wordt steeds hergebruikt, vandaar dat ie ook zo energiezuinig is.


Condensdroger

De condensdroger bevat een elektrisch verwarmingselement dat de lucht in de trommel verwarmt om je was te drogen. Van buitenaf wordt koude luchtstroom aangezogen die ervoor zorgt dat de verwarmde lucht weer condenseert. Dit wordt dan via een pompje afgevoerd naar de condenslade, die je na elk programma leegmaakt. Eventueel kun je ook kiezen voor duurdere typen condensdrogers die beschikken over een automatische waterafvoer.


Luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger zuigt lucht aan en verwarmt de lucht via een verwarmingselement en blaast dit vervolgens door de trommel. De vochtige warme lucht wordt, na het drogen van je was, aan de andere kant van de trommel opgevangen en via een afvoerbuis afgevoerd. Je hebt hiervoor dan nog wel een luchtafvoer in de muur naar buiten nodig.


Gasdroger

De gasdroger verwarmt de lucht in de trommel met gas en dit wordt afgevoerd naar buiten. Gas is goedkoper dan elektriciteit, daarom is de gasdroger energiezuiniger dan bijvoorbeeld de condensdroger. Het voordeel van een gasdroger is ook dat je was snel droogt snel, al binnen 40 minuten. Bedenk wel dat je voor dit type droger een gasaansluiting nodig hebt plus een luchtafvoer naar buiten.


Wil je jouw was er gladgestreken uithalen? Of kies je voor snel klaar, niet teveel lawaai of energiezuinig?


Waarop kies jij je droger?

 

Energiezuinig

De warmtepompdroger is het meest energiezuinig door zijn exclusieve compressor- techniek en ook doordat dit model altijd op een lagere temperatuur droogt. Deze lage temperatuur is ook weer gunstig voor het drogen van je fijne was, delicaat, lingerie of wol.


Let ook altijd op wat er op het energielabel van de droger staat. A++++ betekent het meest energiezuinig. Meestal zie je A+++ of A++ vermeld op het label van warmtepompdrogers. Luchtafvoerdrogers en condensdrogers zijn het minst zuinig.


Als je dus voor energiezuinig gaat, kies je voor een warmtepompdroger of gasdroger, al zijn deze wel wat duurder in aanschaf.


De goedkoopste wasdrogers hebben meestal hogere energiekosten. Een duurdere warmtepompdroger met A++ verbruikt bijvoorbeeld maar een derde van de stroom van een wasdroger met energielabel B.


Minder kreukels

Bij alle typen wasdrogers blijven na het drogen enige kreukels in je was bestaan. Toch kun je heel wat bereiken met een droger met stoomfunctie of met opfris- of anti-kreuk -programma’s.


Meest droog

Droogniveau’s herken je aan de letters A t/m G. Type A droogt het beste en G het minste. Hoe hoger het droogniveau (richting A dus), hoe minder lang je kleding in de droger hoeft. Daarnaast heb je ook verschillende programma’s, zoals als kastdroog of strijkdroog. Met de kortere programma’s bespaar je ook weer op energiekosten.


Grootte

Bedenk goed waar je je droger wilt plaatsen, welke aansluitingen je ervoor nodig hebt en hoeveel ruimte je nodig hebt (afmetingen).Ook de trommelgrootte is van belang. Meestal kies je een droger die ongeveer een even grote trommel heeft als die van je wasmachine. Zo is een inhoud van 6 kilogram voor een huishouden met twee volwassenen voldoende. Hebben jullie een gezin met kinderen, dan kies je voor 7 kg of meer.


Weinig lawaai

Warmtepompdrogers hebben gemiddeld een geluidsniveau tussen de 61 en 68 decibel. Bij meer dan 61 decibel kan het verschil al direct erg groot zijn. Bekijk hoe je lawaai kunt interpreteren via Hoe hard is geluid?


Ga je voor energiezuinig én stil, dan is de warmtepompdroger Bosch WTY88783NL een fijne aanrader.


Prijzen

Warmtepompdrogers zijn de meest energiezuinige drogers van dit moment. In aanschaf wel wat duurder maar per droogbeurt goedkoper en dit haal je er dus in de loop van de tijd uit.


Kies je voor energiezuinig en niet te duur, dan is de warmtepompdroger van Beko DPU7380X een goede keuze; tevens door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste koop van juli 2016.