Hoe kies je de juiste soundbar voor een beter tv-geluid?

Het geluid bij je tv verbeteren? Een soundbar is een goede optie. Maar wat is een soundbar, en waar moet je allemaal opletten bij de aanschaf? BCC helpt je bij het maken van je keuze.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een langwerpige en compacte geluidsbalk waarin twee of meer luidsprekers zijn ingebouwd voor een brede geluidsverdeling. Als je deze op de televisie aansluit, verbeter je meteen het tv-geluid. Soundbars zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Met of zonder ingebouwde subwoofer voor de diepe en lage tonen. Ook kun je je soundbar uitbreiden met losse speakers voor een surround sound opstelling.

4 voordelen van een soundbar

Stappenplan soundbar kiezen

Om de juiste soundbar te kiezen, kun je op een aantal dingen letten. Een paar belangrijke eerste stappen om je op weg te helpen:

1. Stem af op je tv

Allereerst kun je kijken naar de breedte van je tv. Het is wel zo mooi als de soundbar dezelfde breedte heeft en er mooi onder past. Gelukkig zijn de meeste soundbars compact en hebben ze een strak design dat goed aansluit bij het design van de huidige televisies. 

 

Voor de beste geluidservaring plaats je de soundbar onder de tv, ter hoogte van je oor in zitpositie. Hangt jouw tv aan de muur, dan kun je ook de soundbar aan de muur bevestigen. Hiervoor heb je een soundbar muurbeugel nodig. Soms wordt deze bij de soundbar meegeleverd.

2. Check de aansluiting

Om je soundbar aan de tv te koppelen, heb je de juiste aansluiting nodig. Voor een soundbar is dat vaak een HDMI-kabel. Deze aansluiting levert de hoogst mogelijke kwaliteit geluid en heeft daarom de voorkeur. Check op de zij- of achterkant van je tv of je deze aansluiting hebt, te herkennen aan HDMI ARC of HDMI eARC. Heeft jouw tv deze poort niet, dan kun je de optische kabel gebruiken. Deze poort is op je tv te herkennen aan OPTICAL OUT. Daarnaast zijn er ook soundbars die je zonder kabel kunt aansluiten. Hiervoor gebruik je dan Bluetooth. Dit werkt vaak het beste als de soundbar en tv van hetzelfde merk zijn.

3. Let op de speaker kanalen

Waar je ook op kunt letten, is het aantal speaker kanalen dat een soundbar kan afspelen. Dit zijn versterkte speakers waar geluid uitkomt. De hoeveelheid is bepalend voor de geluidservaring. De speaker kanalen worden aangeduid met cijfers. Voorbeeld: zie je 2.0 staan, dat betekent dat de soundbar twee kanalen heeft: links en rechts. Dit wordt ook wel stereogeluid genoemd. Bij 3.0 gaat om een opstelling met drie kanalen, namelijk links, rechts én midden. Daarnaast heb je ook nog soundbars met vijf of meer speakers. 

 

Staat er achter het eerste cijfer een ‘1’ – bijvoorbeeld 5.1 – dan betekent het dat er ook een losse of ingebouwde subwoofer bij zit. Soms staat er nog een cijfer achter – bijvoorbeeld 5.1.4 – dan zijn er ook vier speakers ingebouwd die naar het plafond wijzen voor een nog intensere geluidservaring. Kies je voor vijf of meer kanalen, dan spreek je van surround sound. Je kunt dan eventueel ook losse speakers aansluiten. Kortom: hoe meer speaker kanalen, en speakers om het geluid af te spelen, hoe realistischer je het geluid ervaart. 

4. Ga voor een slimme soundbar

Wil je je soundbar draadloos verbinden met andere speakers in huis? Kies dan een soundbar die werkt via wifi én van hetzelfde merk is. Zo kun je je soundbar via een app bedienen met je tablet of smartphone en overal in huis je favoriete muziek afpelen. Of koppel je soundbar met een spraakassistent en geef commando’s als: ‘zet het volume lager’.

Voor een nóg beter geluid: soundbar met subwoofer

Zoals gezegd verbeter je met een soundbar de geluidskwaliteit van je tv enorm. Maar wil je echt een complete geluidservaring, dan is het aan te raden om een soundbar te kiezen met ingebouwde of bijgeleverde losse subwoofer. Een subwoofer zorgt voor de diepe en lage tonen, waardoor het geluid in zijn geheel een stuk rijker wordt. Dit maakt echt een verschil als je bijvoorbeeld een actiefilm of sportwedstrijd kijkt.

Goed om te weten: een losse subwoofer zorgt meestal voor een beter basgeluid dan een ingebouwde subwoofer. Een losse subwoofer sluit je bedraad of draadloos aan. Wel heb je een stopcontact nodig voor stroom.

Extra speakers voor surround sound

Wil je een surround sound opstelling creëren? Dan heb je een soundbar nodig met minstens 5 speaker kanalen. Voor de ultieme surround sound ervaring is het aan te raden om minimaal twee losse achterspeakers te plaatsen én een subwoofer. Voor losse speakers heb je netstroom nodig. Het verschilt per merk of je deze losse speakers wel of niet bedraad moet aansluiten op de soundbar. Let op: wil je eventueel je soundbar later uitbreiden voor surround sound, dan zul je bij de aanschaf een soundbar moeten kiezen die deze mogelijkheid biedt. In de meeste gevallen is het van belang dat de speakers van hetzelfde merk zijn als de soundbar.