Kiesadvies inbouw koelkast

Voor je inbouwkeuken ben je op zoek naar een goede inbouw koelkast. Wees slim en ga van tevoren na welke opties je inbouw koelkast moet hebben en hoeveel koelcapaciteit je verwacht. Als je genoeg hebt aan een kleine koelkast, kun je kiezen voor een onderbouw koelkast. Een staande koelkast neem je als je een groter gezin hebt. Wil je naast koelen ook vriesruimte hebben, kijk dan naar koelvriescombinaties. Het is van belang om te weten wat de afmetingen van de nissen in je inbouwkeuken zijn. BCC geeft je de informatie om je inbouw koelkast op correcte, duurzame en visueel mooie manier in te bouwen. Daarnaast krijg je hier een overzicht van alle moderne en gebruiksvriendelijke opties die voor jouw keuze van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een No Frost-functie, energiezuinigheid en opties voor extra voedselveiligheid. In het assortiment van BCC vind je kwalitatief zeer goede inbouw koelkasten van topmerken zoals Zanussi, Liebherr, Bosch, Inventum, Siemens, AEG en nog vele andere.

Bekijk alle Inbouw koelkasten  

Verschillen tussen een inbouw koelkast en een vrijstaande koelkast

Een vrijstaande koelkast staat als een los apparaat in je keuken. Omdat een vrijstaande koelkast lucht aanzuigt om de temperatuur in het koelgedeelte op temperatuur te brengen en warmte afgeeft, moet hij ook voldoende ruimte hebben om zijn werk te kunnen doen. Een inbouwkoelkast zit min of meer verborgen in je keukenkasten. Kies je voor een onderbouw model, dan plaats je hem onder je aanrecht in een geschikte nis. Wil je een grote koelkast of een koelvriescombinatie, dan krijgt hij een plek in een grote keukenkast. Met een inbouw koelkast blijft het design van je keuken intact. Omdat hij nog wel ruimte nodig heeft voor het aanzuigen van lucht en het afgeven van warmte, moet hier bij het inbouwen rekening mee worden gehouden. Inbouw koelkasten worden geleverd in een aantal standaard maten, waardoor het inmeten en inbouwen een stuk eenvoudiger gaat.

Waarom is een inbouw koelkast vaak iets duurder?

Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.

Welke deursystemen kennen inbouw koelkasten?

Bij een inbouw koelkast wordt de deur van de koelkast vastgemaakt aan de deur van je keukenkast. Er zijn drie verschillende manieren:

Heb je een oude inbouw koelkast met sleepdeursysteem? Dan kun je hem vervangen door een inbouw koelkast met sleepdeursysteem of deur-op-deursysteem. Heeft je oude koelkast een deur-op-deursysteem? Dan zijn uitsluitend inbouw koelkasten met deur-op-deursystemen geschikt voor je keuken. Het deur-op-deursysteem heeft een aantal voordelen:

  • Meestal kan de koelkastdeur verder open;
  • De constructie is steviger, waardoor je ook zwaardere flessen in het deurcompartiment kwijt kunt;
  • Over het algemeen ziet het er netter en mooier uit.
 

Het inmeten van je inbouw koelkast

Wil je weten of je inbouw koelkast perfect past in je keuken? Dan zul je de maten van de nis waarin je hem inbouwt, écht nauwkeurig moeten opmeten. Maak daarvoor gebruik van een metalen centimeter of een zeer nauwkeurige rolmaat en meet meerdere malen ter controle; een meetfout is immers snel gemaakt en kan grote consequenties hebben. Je meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Keukens hebben ook standaard nismaten, waarbij rekening gehouden wordt met voldoende ruimte voor montage, maar ook voor ventilatie en warmteafgifte.

Zelf meten of laten doen door onze inmeetservice aan huis?

Je kunt de nishoogte, nisdiepte, nisbreedte en sokkelhoogte zelf bepalen en aan de hand van je meetwaarden de juiste inbouw koelkast vinden. Je kunt het echter ook aan de specialisten van BCC overlaten. Wij meten graag je keuken op en komen je inbouw koelkast graag voor je installeren. Dan weet je zeker dat dit op de beste manier gebeurt en heb je meteen profijt van je koelkast.

De omgevingstemperatuur

Voor de prestaties van je inbouw koelkast is het belangrijk om te weten in wat voor ruimte hij komt te staan. Hoe warmer je ruimte is, hoe meer je koelkast moet presteren. Vrijstaande koelkasten en inbouw koelkasten zijn allemaal ingedeeld in klimaatklassen. De klimaatklasse van een koelkast wordt aangegeven met een lettercode. Weet je de temperatuur in jouw ruimte? Dan kun je in onderstaande tabel zien welke koelkasten voor jou geschikt zijn. Per klimaatklasse zie je in de tabel de minimumtemperatuur en de maximumtemperatuur. Binnen die temperaturen presteert je koelkast optimaal.

Klimaatklasse

Minimale temperatuur

Maximale temperatuur

SN (subnormaal) 10 32
N (normaal) 16 32
ST (subtropisch) 16 38
T (tropisch) 16 43
SN-ST 10 38
SN-T 10 43

Capaciteit

Aan de capaciteit van je koelkast kun je zien hoeveel levensmiddelen je erin kwijt kunt. De capaciteit wordt uitgedrukt in liters. Koop je een koelvriescombinatie, dan krijg je een capaciteit voor je vriesgedeelte en een capaciteit voor je koelgedeelte. Let goed op dat je uitgaat van de juiste capaciteit. Per koelkast zie je namelijk een bruto-inhoud en een netto-inhoud. De bruto-inhoud of brutocapaciteit geeft de totale inhoud aan. De netto-inhoud houdt rekening met de ruimte die legplateaus, groentelades en deurschappen innemen. De netto-inhoud zegt dus meer over het volume aan levensmiddelen dat je in je koelkast kwijt kunt.

Energieverbruik

Je koelkast is 24/7 in bedrijf en kost uiteraard energie. Een koelkast kan zelfs tot 20 % van je totale energiekosten voor zijn rekening nemen. Het is logisch om dan juist te zoeken naar een zo zuinige mogelijke inbouw koelkasten. Je kunt er immers per jaar veel euro's per jaar mee uitbesparen. Volgens Europese richtlijnen moet elke koelkast voorzien zijn van een energielabel. Dit label geeft aan in welke energie-efficiëntieklasse het is geplaatst. BCC werkt hier uiteraard aan mee. Per koelkast vind je in onze productomschrijvingen de klasse en het aantal kWu aan stroom dat het op jaarbasis verbruikt. Dat maakt vergelijken een stuk eenvoudiger. Vrijwel alle koelkasten die BCC verkoopt, vallen in de zuinigste klassen A, A+, A++ of A+++. Je kan als vuistregel stellen dat een koelkast uit klasse A+++ 60 % zuiniger is dan een vergelijkbare koelkast uit klasse A, die op zich ook al zuinig zijn. Heb je nog een oude, niet efficiënt werkende inbouw koelkast? Dan zou je kunnen overwegen deze te vervangen door een nieuwe. Op verbruiken.nl kun je eenvoudig berekenen of het zou lonen om je oude inbouw koelkast te vervangen voor een nieuwe en energiezuinige koelkast. en bereken zelf in hoeveel jaar je jouw investering hebt terugverdiend.

Bereken je energieverbruik

Hoe zit het met IKEA-keukens?

Veel mensen kiezen voor inbouw keukens van de Zweedse meubelgigant IKEA. BCC heeft een ruim assortiment inbouw koelkasten, inbouw koelvriescombinaties en onderbouw koelkasten die perfect passen in IKEA keukens (zoals FAKTUM en METOD).

Een aantal handige en moderne features

Bij het kiezen van je nieuwe inbouw koelkast is het verstandig om ook te kijken naar moderne opties die jou veel gebruiksgemak geven en zo gemaakt zijn dat je voedingsmiddelen makkelijker op maat in te delen zijn en langer goed blijven. Wij geven je hierbij een aantal suggesties.

Populaire inbouw koelkasten