Resoluties van een televisie: wat zijn de verschillen?

Bij televisies wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende resoluties: van 8K en 4K Ultra High Definiton tot Full HD en HD ready. De resolutie van een tv bepaalt de scherpte van de beelden die er getoond worden. Dit wordt aangeduid in het aantal pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer details er zichtbaar worden. De verschillende resoluties op een rij.


8K Ultra High Definition

8K tv’s beschikken over een ongekend hoge resolutie van 7680 x 4320 pixels waardoor nog meer details zichtbaar zijn. Deze technologie is perfect voor weergave op grotere schermen. Normaal gesproken blijft het aantal pixels gelijk, ondanks de grootte van het scherm. Omdat de pixels bij een 8K tv kleiner zijn, blijven zelfs de meest kleine details superscherp zichtbaar, ook op grotere formaten.

Bekijk hier alle 8K tv’s


4K Ultra High Definition

Deze resolutie is maar liefst 4 keer hoger dan Full HD en kun je vergelijken met de kwaliteit die je in de bioscoop ziet. De nieuwste tv’s zijn tegenwoordig 4K. Met 3840 x 2160 pixels wordt werkelijk elk detail zichtbaar en levensecht in beeld gebracht. Steeds meer programma’s en films worden tegenwoordig in 4K opgenomen en ook streaming services als Netflix hebben een gedeelte van hun aanbod in 4K beschikbaar. Ook goed te weten: de nieuwste gameconsoles, waaronder PlayStation 5 of Xbox Series S en X, ondersteunen 4K.

Bekijk hier alle 4K tv’s


Full HD

Met 1920 x 1080 pixels hebben de Full HD tv’s 4 keer meer pixels dan HD-ready wat het beeld aanmerkelijk scherper maakt. Tegenwoordig zenden de meeste kanalen al uit in HD kwaliteit en ook streaming services als Netflix tonen hun beeld standaard in Full HD kwaliteit.

Bekijk hier alle Full HD tv’s


HD ready

De term HD-ready kom je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar tegen bij de kleinere toestellen tot 32 inch. De HD-ready resolutie telt 1280 x 720 pixels. Deze resolutie is prima voor wanneer je nog geen digitale tv kijkt of gebruik maakt van Digitenne.

Bekijk hier alle HD ready tv’s


Wil je de verschillen in resoluties ervaren?

Kom dan naar een van onze winkels. Onze winkelspecialisten laten het je graag zien.