Kiesadvies wasmachine

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Bij BCC heb je een uitgebreide keuze aan wasmachines van topmerken, zoals Samsung, Miele, Bosch, AEG, Whirlpool en Siemens. Welke machine je kiest, is helemaal afhankelijk van jouw thuissituatie en je wensen en voorkeuren. Heb je een groot gezin of woon je alleen? En hoe zit dat met het toerental en met de energielabels? Doseer je liever zelf of ga je voor een slimme wasmachine die dat voor je doet? Bij BCC helpen we je graag bij met maken van de juiste keuze, zodat jij de ideale wasmachine in huis hebt waarmee je weer jarenlang vooruit kunt!

Voorlader, bovenlader of wasdroogcombi?

Bij een wasmachine denk je al gauw aan een ‘traditionele’ voorlader met de opening aan de voorkant. Er bestaan echter ook bovenladers, dus met de vulopening aan de bovenkant, en wasdroogcombinaties. We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

1. Voorlader

De meeste huishoudens hebben een voorlader. Het grote voordeel hiervan is dat deze beschikt over een hoog maximaal vulgewicht, tot wel 12 kg wasgoed. Daarnaast kun je de droger er eenvoudig bovenop zetten, of je gebruikt de bovenkant als werkblad om de wasmand of wasmiddel op te zetten. Een nadeel is dat je moet bukken om de was in de machine te doen. Dat is niet zo prettig als je hoogzwanger bent of als je rugklachten hebt.

Bekijk alle voorladers

Trommelcapaciteit: welk vulgewicht past bij mijn situatie?

Het maximale vulgewicht oftewel de trommelcapaciteit geeft aan hoeveel was je in één keer kunt wassen. Heb je een groter gezin, dan kun je dus beter een wasmachine met een grotere trommelcapaciteit kopen. Ook als je een eenpersoonshuishouden hebt en je was opspaart zodat je maar eens per week hoeft te wassen, kun je beter een wasmachine aanschaffen met een grotere trommelcapaciteit. Overigens hebben de meeste wasmachines speciale programma’s voor verschillende soorten wasgoed en voor kleinere wasjes, dus ook met een grotere trommel kun je nog steeds zuinig kleine wasjes draaien. Om het je gemakkelijk te maken, kun je in onderstaande tabel zien welke trommelcapaciteit geschikt is voor jouw huishouden.

Aantal personen in huishouden

Advies trommelcapaciteit
1-2 personen 7kg of minder
3-4 personen 8kg
5 personen of meer 9kg of meer

Bekijk 7kg of minder | Bekijk 8 kg | Bekijk 9kg | Bekijk 10kg of meer

Energieklasse: wat betekent het?

De energie-efficiëntieklasse, kortweg energieklasse genoemd, geeft informatie over het energieverbruik van een huishoudelijk apparaat. Deze wordt op het energielabel aangeduid met een letter. Voor wasmachines geldt dat A (donkergroen) de zuinigste klasse is en G (donkerrood) de minst zuinige. Doordat een groot aantal wasmachines in de loop der jaren zuiniger is geworden en binnen klasse A+++ viel, is er met de nieuwe schaal ruimte gekomen voor nóg zuinigere modellen. Wat voorheen een A+++ label was, kan volgens de nieuwe berekeningen in klasse E vallen. Dit komt doordat de Europese Unie een strengere meetmethode gebruikt dan voorheen.

Een zuinige wasmachine is niet alleen beter voor het milieu, maar je bespaart er ook mee op je energiekosten. Je kunt naast de energieklasse ook letten op het energieverbruik per 100 wasbeurten, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De kosten van één kilowattuur zijn rond de 23 cent. Om energiekosten te besparen scheelt het natuurlijk ook of je één tarief hebt of dag- en nachttarief voor je stroom.

Wat moet je weten over het toerental?

Bij elke wasmachine die je bij BCC kunt kopen, staat het toerental vermeld. De hoogte daarvan bepaalt hoe droog je was uit de wasmachine komt. Bij BCC vind je wasmachines met een toerental tussen de 1000 en 1600. Deze cijfers geven aan hoe hoog de snelheid tijdens het centrifugeren is: bij een toerental van 1000 maakt de trommel 1000 rotaties per minuut en bij een toerental van 1600 zijn dat 1600 rotaties per minuut. Bij een machine met een hoger toerental komt je was dus droger uit de machine. Dat heeft als voordeel dat je was minder lang te drogen hangt, of dat je was minder lang in de droger hoeft. Met een hoger toerental bespaar je dus energie. Een nadeel van 1600 toeren is wel dat je kleding sneller slijt. Daarom kan de machine alleen bij katoen op 1600 toeren draaien en draaien de andere programma’s op een lager toerental.

Tot 1200 toeren | 1300 - 1400 toeren | 1500 - 1600 toeren

Geluidsniveau: wat is een stille wasmachine?

Bij elke wasmachine wordt het geluidsniveau aangegeven. Dat wordt uitgedrukt in decibel (dB): hoe hoger dit getal is, hoe meer geluid de wasmachine maakt. Het meeste geluid maakt een wasmachine tijdens het centrifugeren, dus het geluidsniveau hiervan staat aangegeven. En vergis je niet: drie decibel meer betekent dat hij al twee keer zoveel geluid maakt. Als je wasmachine dus naast je woonkkamer of slaapkamer staat, is het dus wel zo prettig om een stille wasmachine te hebben. De meeste stille wasmachines hebben tijdens het centrifugeren een geluidsniveau van minder dan 73 dB. Er zijn ook wasmachines met een spoelstop. Deze wassen ’s nachts stil en centrifugeren pas de volgende ochtend, zodat je kunt genieten van je nachtrust.

Tot 73dB (stil)73 - 79dB (normaal)79dB of meer (luid)

Met of zonder koolborstel?

Tegenwoordig kun je wasmachines met of zonder koolborstel kopen. Bij wasmachines met koolborstelmotor wordt de aandrijfkracht van de trommel opgewekt door koolborstels; en omdat deze altijd het anker van de motor raken, maakt de machine meer lawaai en is hij gevoeliger voor slijtage. Bij een koolborstelloze wasmachine drijft de motor de trommel aan door middel van een magneetspoel. Het gevolg daarvan is dat hij een stuk stiller is. Daarnaast is de machine minder aan slijtage onderhevig. Wel is een koolborstelloze wasmachine vaak iets duurder.

Automatisch doseren?

dosering

Als je gaat voor gebruiksgemak, kies dan een wasmachine met automatisch doseren. Deze machines zijn uitgerust met een reservoir waarin je vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter kunt doen. Per wasbeurt verbruikt de machine dan automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel, afgestemd op de hoeveelheid was. Zo kun je nooit te veel wasmiddel gebruiken. Dat is slecht voor je wasmachine omdat er wasmiddelresten in de leidingen kunnen achterblijven. Daardoor kunnen ze verstopt raken, en het kan ook nare geurtjes geven. De verschillende merken hebben verschillende namen voor de functie automatisch doseren. Om je hierin wat overzicht te geven, hebben we van enkele merken de namen van de automatische doseerfunctie op een rijtje gezet.

Merk Automatische doseerfunctie
AEG Autodose
Miele TwinDos, AutoDos
Bosch, Siemens iDos
Samsung Autodose 
Beko AutoDose

Welk merk wasmachine?

Naast de diverse benamingen voor automatische dosering, hebben de meeste merken ook specifieke namen voor verschillende andere functies. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

AEG Ökomix: met deze technologie worden wasmiddel en wasverzachter vooraf  vermengd met water. Zo zijn ze al opgelost en geactiveerd nog voor de in de trommel belanden. Zo wordt elke vezel diep gereinigd en verzorgd.
Siemens SensoFresh: verwijder geuren uit je kleding zonder te wassen! Binnen 30 minuten is je kleding weer helemaal opgefrist, zonder gebruik van water of chemicaliën, ook niet-wasbare kleding en delicate stoffen.
Samsung QuickDrive: de wasmachine is uitgerust met een extra achterplaat achter de hoofdtrommel, die onafhankelijk van elkaar bewegen. Daardoor wast hij tot twee keer zo snel en verbruikt hij tot 20 procent minder energie en blijft je kleding in topconditie.
Bosch VarioPerfect: stel het wasprogramma precies af op jouw wensen en was tot 50 procent zuiniger, of verkort de wastijd met 65 procent.
Miele QuickPowerWash: een eersteklas wasresultaat in een recordtijd! In minder dan 60 minuten is je hele was weer superschoon!
Whirlpool 6thSense: deze technologie past het programma en de instellingen aan naar de belading. Hierdoor bespaar je op energie, water en tijd.

Type programma’s en aquastop

wasmachine programma'sWasmachines beschikken over meerdere wasprogramma’s om je kleding altijd de juiste behandeling te geven. Zo kun je meestal kiezen voor een handwasprogramma, bijvoorbeeld als je vaak delicate stoffen als wol en zijde wast. Andere wasprogramma’s richten zich op katoen, zodat je al je katoenen kleding of handdoeken tegelijk kunt wassen. Steeds meer wasmachines zijn uitgerust met speciale sport- en outdoor wasprogramma’s, omdat sport- en outdoorkleding vaak een speciale behandeling nodig hebben. Daarnaast zijn de meeste wasmachines uitgerust met een uitgestelde start of een uitgestelde eindtijd. Dat is handig, want zo bepaal je zelf wanneer de wasmachine begint of wanneer hij klaar moet zijn. Ten slotte zijn de meeste wasmachines uitgerust met aquastop. Dit is een beveiliging die er bij ene storing voor zorgt dat de watertoevoer bij de kraan wordt afgesloten. Zo voorkom je waterschade als je wasmachine kapot gaat.

Meer informatie over de verschillen tussen de wasprogramma's

Welke accessoires heb je nodig?

Als je een wasmachine koopt, kun je kiezen voor diverse accessoires voor het gebruik ervan, voor bij het aansluiten of voor het onderhoud van je wasmachine. Ook zijn er accessoires verkrijgbaar waarmee je geluidsoverlast tijdens het centrifugeren kunt tegengaan, zoals een antitrilmat. Wil je de wasdroger bovenop de wasmachine plaatsen? Dan is een tussenstuk heel handig. De opstaande rand voorkomt dat de droger kan verschuiven door de trillingen tijdens het centrifugeren en vaak zijn ze uitgerust met een uitschuifbare plank waarop je de wasmand kan neerzetten als je de was in de droger doet. Een magnetische ontkalker, die je tussen de kraan en de aanvoerslang plaatst, voorkomt dat er kalkaanslag in je machine ontstaat.

Bekijk alle accessoires

Wat is de levensduur van een wasmachine?

Weet je nog wanneer je je vorige wasmachine kocht en hoeveel hij kostte? De grote merken maken hun wasmachines voor minimaal 3000 wasbeurten. Gerekend over een periode van tien jaar zijn dat 300 wasbeurten per jaar. Omgerekend naar een week, zijn dat bijna 6 wasbeurten per week. Als je maar een of twee keer per week wast, mag je dus rekenen op een langere levensduur dan als je een groot gezin hebt waar bijna dagelijks wordt gewassen. Daarnaast speelt de prijs een rol bij het aantal jaren waarin een wasmachine wordt afgeschreven. Goedkopere wasmachines, tot zo’n 400 euro zijn na vier jaar al afgeschreven; een wasmachine van meer dan 700 euro is na acht jaar afgeschreven. Dat wil dus niet zeggen dat hij dan ook ‘op’ is.

Storing of probleem?

Heb je een storing met je wasmachine? De meeste problemen kun je zelf oplossen! Lees hier de meest voorkomende storingen en hoe je deze het best kunt oplossen.

De slimme wasmachine

De meeste wasmachines zijn al uitgerust met heel wat slimme technologie om jouw was schoon te krijgen, maar hoe handig is het niet als je een seintje krijgt als de was klaar is, of als je wasmachine onderhoud of een schoonmaakprogramma nodig heeft? Een slimme wasmachine, of smart wasmachine, is een perfecte oplossing voor in jouw smart home! Je een slimme wasmachine beschikt over Wifi en je bedient hem bedienen met je smartphone, tablet of smartwatch. Zo kun je  in de app invoeren wat voor en hoeveel kleding erin gaat. De app weet dan precies welke instellingen je nodig hebt. En met één klik op de knop draait de machine dan dat programma. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Bekijk hier alle wasmachines met smart home ondersteuning

Onderhoud wasmachine

Hoe sluit je een wasmachine aan?

Een wasmachine aansluiten is niet heel ingewikkeld. De aanvoerslang en afvoerslang worden standaard meegeleverd. De aanvoerslang koppel je eenvoudig aan het kraantje en vervolgens hang je het uiteinde van de afvoerslang in de afvoerpijp. Deze mag niet te hoog hangen, want dan loop je het risico dat hij er door de waterkracht uitkomt, met alle nare gevolgen van dien. En desgewenst nemen de bezorgers je oude machine weer mee. En vergeet niet om de transportbeugels te bewaren voor als je gaat verhuizen. Zo vervoer je de wasmachine veilig weer naar je nieuwe huis.

Waspoeder of wasmiddel?

De schappen van de supermarkten staan vol met allerlei soorten wasmiddelen: waspoeder, vloeibaar wasmiddel en zelfs speciale bolletjes genaamd capsules. Een goede tip is om op de verpakking te kijken bij welke temperatuur het wasmiddel het beste werkt. Het ene middel presteert beter bij hogere temperaturen, andere juist bij lagere temperaturen. Vloeibaar wasmiddel wil nog wel eens achterblijven in de leidingen, waardoor nare geurtjes ontstaan. Met poeder gebeurt dat minder, maar daarvan blijven wel weer resten achter in het doseerbakje. Dat moet je dan ook regelmatig schoonmaken. Waspoeder bevat bleekmiddel en kun je dus niet voor je donkere was gebruiken. Daarnaast blijft poeder sneller achter in je kleding; dat kan bij gekleurde kleding nare vlekken veroorzaken.

Advies over het verschil tussen waspoeder en wasmiddel

Wasmachine reinigen

Om de levensduur van je wasmachine te verlengen en om na elke wasbeurt een heerlijk ruikende was te hebben, is het zaak om hem goed te verzorgen. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

 • Gebruik niet meer wasmiddel dan in de handleiding staat aangegeven. Zo voorkom je dat er resten in de leidingen achterblijven. Tip: Met automatisch doseren hoef je je hierover nooit meer zorgen te maken!
 • Reinig je wasmachine tweemaal per jaar met een speciale wasmachinereiniger.
 • Vul de trommel voor ongeveer driekwart, voor een goede balans tussen wasgoed, water en wasmiddel.
 • Voorkom schade door beugelbeha’s in een waszakje te wassen.
 • Reinig het doseerbakje regelmatig om verstoppingen en schimmelvorming te voorkomen.
 • Draai de wasmachine een keer per maand op 90 graden om schimmelvorming te voorkomen. Als je tijdens die wasbeurt azijn toevoegt, reinig je meteen de leidingen van resten wasmiddel en kalkaanslag.

Meer tips voor het goed onderhouden en schoonmaken van je wasmachine

Help, mijn wasmachine stinkt!

Nare geurtjes in de wasmachine worden veroorzaakt door vetluis, een zeepbacterie die dol is op een warme en vochtige omgeving. Het geeft je was een muffe geur en kan zelfs vlekken veroorzaken. Het hoopt zich vooral op bij het rubber, in de kunststof kuip waarin de trommel draait en in het doseerbakje. Je kunt het op verschillende manieren  tegengaan.

 • Houd je aan de aanbevolen dosering, of liever nog: gebruik iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid, want zo vies worden onze kleren vaak toch niet.
 • Laat na elke wasbeurt het deurtje en doseerbakje openstaan, zodat de machine van binnen kan drogen.
 • Maak regelmatig het rubber en het doseerbakje schoon.
 • Draai eens per maand een wasbeurt op 90 graden, eventueel met schoonmaakazijn of soda: zo worden de bacteriën gedood.
 • Gebruik waspoeder in plaats van wasmiddel, eventueel alleen bij de witte was.

Advies met tips voor een schone was

Populaire wasmachinemerken