Airco kopen? Wij helpen je kiezen!

Tijdens de warme zomerdagen zoek je graag de verkoeling op, dat snappen wij maar al te best! Maar welke manier van verkoeling past bij jou? Je hebt de keuze uit een mobiele airco, ventilator of split unit airco.


Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om het op warme zomerdagen koel in huis te houden. Wat al goed helpt, is om overdag zoveel mogelijk de ramen, buitendeuren en gordijnen dicht te houden. Zo blijft de warmte buiten. Doe ook de zonwering omlaag. Als het ’s avonds afkoelt, kun je alle ramen tegen elkaar open zetten, zodat het lekker doorwaait.


Ventilator, mobiele airco of split unit airco?

Krijg je het niet koel in huis zonder apparaten? Dan is een ventilator, een mobiele airco of split unit airco een goede optie. Deze apparaten zijn een uitkomst als het buiten voor langere tijd warm is en de warmte in huis blijft hangen. Belangrijk is om naast het gebruik van een verkoelend apparaat alsnog ramen, buitendeuren en gordijnen dicht te houden.Airco

Met een airco krijg je het snel koel in huis. Een airco onttrekt de warme binnenlucht en voert deze af naar buiten. De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die wordt aangemaakt door gebruik van een koudemiddel (koelvloeistof of een koelgas). Wat een airco ook doet: het filtert de lucht in huis. Hierdoor heb je minder fijn stof en schimmels in de lucht. Hoewel airco’s een ruimte echt koelen, hangt er wel een prijskaartje aan. Ook produceren sommige modellen veel geluid. Alle airco’s hebben dezelfde werking, toch zijn er veel verschillende aircosystemen. Hierbij kun je twee groepen onderscheiden: een mobiele airco of split unit airco.


Mobiele airco’s

Een mobiele airco kun je makkelijk verplaatsen – waarvoor hij ook bedoeld is. Dit is ideaal als je overdag je werkkamer koel wilt houden en ’s avonds je slaapkamer. Ook zijn mobiele airco’s klein qua formaat, waardoor ze niet veel ruimte innemen en makkelijk zijn op te bergen. Mobiele airco zijn goedkoper in de aanschaf dan vaste airco’s. Wat een mobiele airco ook kan: ontvochtigen. Zo kun je ‘m ook in de winter gebruiken als de lucht in huis te droog is. Een mobiele airco bestaat uit één binnenunit, waarbij de warme lucht via een slang naar buiten afgevoerd wordt. Hiervoor heb je dus een opening naar buiten nodig, denk aan een raam of deur. Wil je optimaal koelen, zorg dan voor een raamafdichtingskit. Zo komt er geen warme lucht van buiten naar binnen en kun je een ruimte optimaal koelen.Split airco unit

Naast mobiele airco’s heb je ook split airco units. De binnenunit van je airco hangt dan op een vaste plek in een ruimte en is verbonden met de buitenunit via leidingen met koudemiddel. Je hebt verschillende uitvoeringen, denk aan vloerairco, plafondairco, wandairco en kanaalairco. Je kunt zelfs meerdere units in je huis hangen. Het koelwerk wordt gedaan door de buitenunit. Doordat-ie buiten hangt, heb je binnen geen last van het lawaai van je airco. Voordeel van een split airco unit is dat deze meer koelvermogen heeft dan een mobiele airco en geschikter is voor grotere ruimtes. Ook kan een split airco unit een ruimte ontvochtigen, ventileren en bijverwarmen. Een split airco unit is duurder in de aanschaf dan een mobiele airco en voor de installatie is altijd een installateur nodig.


Geschikt voor koelen of verwarmen van meerdere ruimtes tegelijkertijd

Eén systeem voor een evenwichtig klimaat door het hele huis of kantoor

Energiezuinige oplossing

Wij installeren de split airco unit bij je thuisVentilator

Een ventilator zorgt voor een koele stroom lucht, zonder dat de lucht koud wordt. Je hebt verschillende soorten, zoals een tafelventilator, een staande ventilator of een torenventilator. Voordeel ten opzichte van een mobiele airco of split unit airco: je verbruikt minder energie. Ook zijn ventilatoren goedkoper in de aanschaf. Wil je echt verkoeling? Dan heb je aan een ventilator niet voldoende, omdat die een ruimte niet koelt.Waar moet je opletten bij de aanschaf van een verkoelend apparaat?

Als je op zoek bent naar verkoeling, kun je op meerdere punten letten:


1. Grootte van de ruimte

Wil je verkoeling op je slaapkamer of op je werkplek, dan is een mobiele airco perfect. Dit systeem is namelijk geschikt voor kleinere ruimtes en eenvoudig te verplaatsen. Wil je een grote ruimte koelen – of meerdere ruimtes – dan is een split airco unit weer interessanter.


2. Energieverbruik

Wil je zo veel mogelijk energie besparen, dan kun je het beste gaan voor een ventilator. Mocht je willen gaan voor een airco dan is een split unit airco de beste keuze: deze is zo'n 40% zuiniger dan een mobiele airco. Is het voor een lange periode warm, dan koel je je huis het beste met een airco. Ook kun je energie besparen door je airco efficiënt te gebruiken. Houd bijvoorbeeld ramen en deuren goed dicht, gebruik een raamafdichtingskit als je een afvoerslang naar buiten hebt en zet de airco alleen aan in ruimtes die je wilt koelen.


3. Geluid

Bij je keuze voor een airco kun je ook op het geluidsniveau letten. Een split airco produceert minder geluid. Dit komt omdat er twee units zijn: een binnenunit en een buitenunit. Een binnen-unit produceert slechts 19dB en een buiten-unit zo’n 43dB. Het meeste werk wordt dan gedaan door de buitenunit. 


4. Koelvermogen

Je kunt ook kijken naar het koelvermogen van een airco. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Hoe hoger het aantal BTU (British Termal Unit) van de airco, hoe krachtiger het koelvermogen. Samen met de BTU is ook de oppervlakte van de ruimte van belang. Op basis van de inhoud (kubieke meters m3) van de ruimte die je wilt koelen, kun je berekenen hoeveel koelvermogen je nodig hebt.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.