Hoe lang gaat de batterij van mijn smartphone mee?

Veel mensen worstelen met de levensduur van de batterij. Het voelt vaak alsof je de smartphone nog maar pas hebt en de accu is al snel leeg. Er is geen algemene regel die stelt hoe lang een batterij het moet doen. Ook niet hoe snel die leeg mag gaan.


Tot 80% opladen

Gelukkig kun je zelf veel doen om je batterij in goede conditie te houden, zodat hij langer mee gaat. Anders dan je misschien zou denken, is het volledig ontladen van de accu een slecht idee. Daarvan slijt deze heel erg veel. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor 100% opladen, al is het effect daarvan veel minder. Bij opladen kun je het beste de smartphone van de lader halen bij een percentage tussen 80% en 100%. Zorg er sowieso voor dat hij niet te lang aan de oplader blijft als hij helemaal vol is.


Laat je accu nooit helemaal leeglopen

Om je batterij het beste in conditie te houden, kun je dit proberen te benaderen. Zorg ervoor dat je batterij zo weinig mogelijk onder de 20% komt. Veel smartphones waarschuwen bij dat percentage. Dat is dus niet omdat je dan misschien zonder power komt te zitten, maar omdat het beter is om de accu niet veel verder daaronder te laten zakken.Accu opnieuw kalibreren

Hoe zit dat dan met het geheugeneffect? Dat was altijd een dingetje, maar alleen bij oudere NiCad-batterijen. Moderne lithium-ion accu’s hebben dat niet. Merk je dat de batterijconditie achteruit gaat, maar de aanduiding daarvan op je telefoon is niet meer betrouwbaar? Dan kun je de accu opnieuw kalibreren. Laat de batterij helemaal leeg gaan en wacht daarna nog een uur. Laad hem dan helemaal op zonder hem aan te zetten. Haal hem dan van de laadkabel en zet hem aan. Is de accu volgens de display toch nog niet 100%, laadt hem dan verder op. Nu lopen batterij en aanduiding weer gelijk.De batterij is niet het enige onderdeel dat bepaalt hoe lang jouw smartphone meegaat. Ook de processor en het geheugen zijn belangrijk.