Hoe lang heb ik recht op software-updates en beveiligingsupdates?

Koop je een smartphone, dan kun je bij aankoop zien hoe lang je recht heb op software- en beveiligingsupdates. Wat is het voordeel hiervan en hoe lang heb je dan precies recht op updates?


Verplichte updates: wat is het voordeel voor mij?

Sinds april 2022 zijn fabrikanten en retailers verplicht om informatie te geven over hoe lang de consument recht heeft op software- en beveiligingsupdates op een apparaat dat is verbonden met internet. Software- en beveiligingsupdates zijn nodig zodat je telefoon naar behoren blijft werken en om de nieuwste functionaliteiten te krijgen. Daarnaast zorgen updates ervoor dat je smartphone beveiligd is tegen hackers en andere cybercriminelen. Beveiligingsupdates verschijnen meestal nog een tijdje voor versies van besturingssystemen die verder door de fabrikant niet meer ondersteund worden.


Wat is de gegarandeerde updatetermijn?

Veel mensen vragen zich af hoe lang je ondersteuning krijgt van de fabrikant in de vorm van updates voor het besturingssysteem.


Apple

Apple garandeert dat je minimaal vijf jaar lang alle updates krijgt en dus ook de nieuwste functies die in die besturingssystemen zitten. In de praktijk kan dit zelfs oplopen naar zeven jaar.


Android

Bij Android is het afhankelijk van de fabrikant van de smartphone hoe lang je kunt rekenen op updates. Gemiddeld is dat vier jaar, maar zeker bij de goedkopere modellen haal je die vier jaar niet. Een reden daarvoor is dat goedkope telefoons vaak uitgerust zijn met een goedkopere processor die nieuwere versies van het besturingssysteem niet aankan.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.