6
dec

9 praktische tips om je energierekening te verlagen

Heb jij door de stijgende energie- en gasprijzen ook een hogere maandelijkse energierekening? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Naast het isoleren van je woning, het aanbrengen van tochtstrippen of 's ochtends iets minder lang douchen, kun jij deze 9 praktische tips direct toepassen om je energierekening te verlagen.Energierekening verlagen | Blog BCC

Tip 1: gebruik slimme lampen

Veel lampen staan overdag onnodig aan terwijl er niemand thuis is. Dit is pure verspilling van energie, dat kan anders! Slimme verlichting zet je vanaf je smartphone uit wanneer je in een andere kamer of niet thuis bent. Een van de bekendste aanbieders is Philips Hue. Dankzij het enorme aanbod zit er altijd wel een model tussen dat bij jouw situatie past.

Tip 2: let op het energielabel

Oudere apparaten vreten veel stroom. Loopt jouw koelkast, wasmachine of droger tegen het einde aan? Dan is het tijd voor een nieuw apparaat. Let daarbij dan meteen op het energielabel. Voorheen liep de schaalverdeling voor de energie-efficiëntieklassen van A+++ (meest zuinig) tot en met D (minst zuinig). Sinds 2021 geldt een nieuwe meetmethode en loopt de schaalverdeling van A (meest zuinig) tot en met G (meest zuinig). Op deze pagina lees je alles over de nieuwe meetmethode. Tegenwoordig zijn er een heleboel energiezuinige apparaten die voorzien zijn van een A, B, C of D energielabel. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de meest zuinige apparaten voor in huis!

Tip 3: haal een slimme thermostaat of radiatorknop in huis

Net zoals je energie bespaart door slimme verlichting, bespaar je ook met een slimme thermostaat of radiatorknop. Met Tado of Netatmo regel je per ruimte de temperatuur of zet je de verwarming lager als je van huis bent. En dat allemaal vanaf je smartphone die je waarschijnlijk tóch altijd bij je hebt. Tip: bekijk vooraf in de handleiding of de slimme thermostaat of slimme radiatorknop matcht met jouw huidige thermostaat of radiator.

Tip 4: ontdooi zo nu en dan je vriezer

Wat je misschien niet weet is dat ijsvorming in de vriezer leidt tot 40% meer energieverbruik. Ja, echt! Je kunt je vriezer om de paar maanden zelf ontdooien, maar wij begrijpen dat het er wel eens bij in schiet. Gelukkig beschikken veel nieuwe koelkasten tegenwoordig over een automatisch No Frost systeem dat het ontdooiproces uit handen neemt.

Tip 5: was op lagere temperaturen

Wist je dat een wasmachine de meeste energie verbruikt bij warm wassen? Kouder wassen kan dus wel degelijk verschil maken! Start bijvoorbeeld eens met licht vervuild wasgoed wassen op 30 graden. Behaal je hiermee niet het gewenste resultaat of ben je op zoek naar een nieuwe, zuinige wasmachine? Samsung EcoBubble wasmachines hebben een speciaal ‘intens koud’ wasprogramma waarmee het mogelijk is om dezelfde wasresultaten te behalen als met 40°C.

Tip 6: denk eens na over een wasmachine met beladingherkenning

Soms heb je een kleinere lading was dan normaal. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe wasmachine, dan is het raadzaam om er een te kiezen met beladingsherkenning zoals dit model van AEG. De hoeveelheid water- en energieverbruik wordt optimaal aangepast aan de hoeveelheid was. Dit is niet alleen duurzamer maar ook goed voor je portemonnee!

Tip 7: gebruik een waterkoker met warmhoudfunctie

Alle kleine beetjes helpen, toch? Met een waterkoker met warmhoudfunctie hoef je voor een tweede kop thee het water niet nogmaals te koken. Ook al lijkt dit een klein verschil, als je elke dag twee kopjes thee kort achter elkaar drinkt scheelt dit in de week 7 keer de waterkoker aanzetten. Per maand is dat ongeveer 28 keer, per jaar zelfs 364 keer. Ja, ben je om? Bekijk hier ons assortiment!

Tip 8: zie je verbruik in één oogopslag met Athom Homey

Steeds meer apparaten in huis zijn slim. Met de Athom Homey hub stuur jij al jouw slimme apparaten, ongeacht het merk, aan via één app en krijg jij een real-time overzicht van het verbruik. Stel bijvoorbeeld in dat de lamp aangaat als de zon onder is of dat de verwarming lager wordt gezet als de laatste persoon van huis gaat. Kortom, het bespaart een hoop centen! Je leest alles over de Athom Homey in ons blog.

Tip 9: ga voor een zuinigere airconditioner

Oké, een airco is nou niet het zuinigste apparaat in huis, maar er bestaan wel degelijk energiezuinigere opties. Sta je op het punt een airco aan te schaffen? Dan wil je deze tip niet missen. Een mobiele airco is een echte energievreter, een splitsysteem daarentegen is tot wel 40% zuiniger. BCC biedt sinds kort een totaaloplossing; koop een splitsysteem en onze installateurs installeren hem gratis bij je thuis! Kijk hier voor meer informatie.