Resoluties van een televisie: wat zijn de verschillen?

Bij televisies wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende resoluties: van 8K en 4K Ultra High Definiton tot Full HD en HD ready. De resolutie van een tv bepaalt de scherpte van de beelden die er getoond worden. Dit wordt aangeduid in het aantal pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer details er zichtbaar worden en hoe scherper het beeld dus. De verschillende resoluties op een rij. Vandaag de dag is 8K de hoogste resolutie, HD ready komt niet zoveel meer voor en de meest voorkomende resolutie is 4K. We nemen je hieronder mee en leggen de verschillen uit.

8K Ultra High Definition

8K tv’s beschikken over een ongekend hoge resolutie van 7680 x 4320 pixels waardoor nog meer details zichtbaar zijn. Deze technologie is perfect voor weergave op grotere schermen. Normaal gesproken blijft het aantal pixels gelijk, ondanks de grootte van het scherm. Omdat de pixels bij een 8K tv kleiner zijn, blijven zelfs de meest kleine details superscherp zichtbaar, ook op grotere formaten.

4K Ultra High Definition

Deze resolutie is maar liefst 4 keer hoger dan Full HD en kun je vergelijken met de kwaliteit die je in de bioscoop ziet. De nieuwste tv’s zijn tegenwoordig 4K TV's. Met 3840 x 2160 pixels wordt werkelijk elk detail zichtbaar en levensecht in beeld gebracht. Steeds meer programma’s en films worden tegenwoordig in 4K opgenomen en ook streaming services als Netflix hebben een gedeelte van hun aanbod in 4K beschikbaar. Ook goed te weten: de nieuwste gameconsoles, waaronder PlayStation 5 of Xbox Series S en X, ondersteunen 4K.

Full HD

Met 1920 x 1080 pixels hebben de Full HD tv’s 4 keer meer pixels dan HD-ready wat het beeld aanmerkelijk scherper maakt. Tegenwoordig zenden de meeste kanalen al uit in HD kwaliteit en ook streaming services als Netflix tonen hun beeld standaard in Full HD kwaliteit.

HD ready

De term HD-ready kom je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar tegen bij de kleinere toestellen tot 32 inch. De HD-ready resolutie telt 1280 x 720 pixels. Deze resolutie is prima voor wanneer je nog geen digitale tv kijkt of gebruik maakt van Digitenne.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.