Overstappen van gas naar elektrisch koken: kies je voor inductie of keramisch?

Ben jij groot voorstander van koken op gas? Een goedkope en zuinige manier van koken, waarbij je super makkelijk de temperatuur kunt regelen. Over een aantal jaren worden alle Nederlandse huishoudens echter gasvrij. Dat betekent koken zonder gas. Yes, ook jij moet eraan geloven! Overstappen op elektrisch koken is uiteindelijk dus onvermijdelijk. Maar kies je dan voor een keramische kookplaat of toch inductie? Wij helpen je om een keuze te maken.


Keramisch vs inductie

Voordat je misschien lichtelijk in paniek raakt, laten we dan meteen duidelijk maken dat zowel koken op keramische als inductie kookplaten super makkelijk is. Bij keramische kookplaten heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Afhankelijk van de kookplaat duurt dit ongeveer 1 tot 2 minuten. Een inductie kookplaat werkt compleet anders; hier worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de kookplaat zelf nauwelijks opwarmt, en alle warmte direct naar de pan gaat. Dit betekent dat je na zo’n 20 seconden al je kippetje in de pan kunt gooien.



Doekje erover en klaar

Het allergrootste voordeel van elektrisch koken is het onderhoud. Want laten we eerlijk zijn; van een gaspit schoonmaken wordt niemand blij! Zowel bij inductie als keramische kookplaten heb je te maken met gladde oppervlakken, waardoor vuil makkelijk te verwijderen is. Bij inductie kookplaten gaat dit net wat makkelijker, omdat de warmte niet in de plaat zit. Wanneer je hierop knoeit, krijg je dus geen aangekoekte vlekken. Bij keramische kookplaten kun je beter even wachten met schoonmaken tot de plaat afgekoeld is.


Safety first

Heb jij per ongeluk ook wel eens een ovenhandschoen iets te dicht bij het vuur gehouden tijdens het koken? Of nog erger; je vingers er wel eens aan gebrand? Auw, erg pijnlijk! Het koken op elektrische kookplaten is wat dat betreft een stuk veiliger. Uiteraard moet je altijd blijven opletten, want bij keramische kookplaten blijft de kookplaat na uitzetten nog langere tijd warm. Bij inductie heb je hier geen last van omdat de kookplaat zelf niet opwarmt.


Koud, warm, heet

Eerlijk is eerlijk; kies je voor een keramische kookplaat, dan is het in het begin even wennen aan de manier waarop je de temperatuur regelt. Deze kookplaat warmt namelijk langzaam op en koelt ook weer langzaam af. Op zich natuurlijk geen probleem, alleen moet je hier wel even rekening mee houden tijdens het koken. Wanneer je pan bijvoorbeeld dreigt over te koken, kun je deze beter even van de plaat halen. Een inductie kookplaat is wat dat betreft wat makkelijker in gebruik; hier warmt de kookplaat heel snel op en koelt ook meteen weer af.


Welke pannen gebruik je?

Heb je net een dure pannenset aangeschaft of ben je zo enorm gehecht aan die ene fijne steelpan met antiaanbaklaag? Dan is het goed om te weten dat je voor een inductie kookplaat speciale pannen nodig hebt met een dikke magnetische bodem. Voor keramische kookplaten heb je geen speciale pannen nodig en kun je dus lekker blijven kokkerellen met je eigen pannen.



Goed om te weten

Twijfel je nog steeds tussen inductie of keramisch? Dan is het wellicht nog goed om te weten dat de aanschaf van een keramische kookplaat over het algemeen goedkoper is. Let wel op dat je hiervoor een speciaal stopcontact met 5 gaten nodig hebt. Dit komt omdat een keramische kookplaat veel energie nodig heeft om op te warmen en daarom bijna altijd een 5-polige stekker heeft. Een inductie kookplaat heeft minder energie nodig. Je kunt hierbij kiezen tussen modellen met 2-polige en 5-polige stekkers en hebt dus niet per sé een speciaal stopcontact nodig.


Overstappen naar inductie of keramisch

Tolt je hoofd nu van alle informatie en vind je het nog steeds lastig om te bepalen welke kookplaat het beste bij jou past? Op de BCC site vind je nog veel meer informatie over elektrisch koken. Uiteraard kun je ook langskomen in een van onze winkels. Onze productspecialisten helpen je maar al te graag verder.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.