Voor eens en voor altijd uitgelegd: zo werkt de wasmiddellade

Waar laat jij het wasmiddel of waspoeder als je je wasmachine aanzet? Gooi jij het ook altijd in hetzelfde vakje in de wasmiddellade? Of gebruik jij een wasbol en gooi je het in de trommel zelf, want je hebt geen idee waar de vakjes voor bedoeld zijn? Wij leggen je precies uit waar de wasmiddellade voor bedoeld is én hoe je de vakjes wél moet gebruiken.


Eerst dit: zo ziet de wasmiddellade eruit

Wasmiddellade? Ben jij zo iemand die de lade nooit gebruikt, maar het wasmiddel rechtstreeks in de trommel doet dan komt hier de uitleg. De wasmiddellade heeft drie vakjes en bij twee daarvan staan er de Romeinse cijfers I en II in. Deze zijn bedoeld voor de twee soorten programma’s die je kan kiezen; de voorwas en de hoofdwas. In het derde vakje zie je dan een sterretje, een zonnetje of een ander teken staan. Zo is er bij Miele en Siemens vaak een bloemetje afgebeeld. Dit vakje is bedoeld voor de wasverzachter.


I: de voorwas

Heb jij hele vieze was die vol zit met bijvoorbeeld tuinaarde, dan is het verstandig om een programma te draaien met voorwas. Hierdoor draait er een programma (de voorwas) voor het hoofdprogramma om alle vlekken alvast los te weken en deels schoon te maken. Kies je hiervoor dan doe je het wasmiddel voor de voorwas in het vakje met het Romeinse cijfer I. Let er wel op dat een voorwas niet bij alle programma’s mogelijk is, bij een normale katoenprogramma is er altijd een mogelijkheid om een voorwas te draaien.


II: de hoofdwas

Zitten je kleren niet enorm onder de vlekken, dan kies je alleen voor het hoofdwasprogramma. Het vakje in de wasmiddellade met de ‘II’ is het vakje voor de hoofdwas. Let op, als je een programma kiest met voorwas, doe je dus in beide vakjes wasmiddel! Het vakje voor de hoofdwas is ook te herkennen omdat het de grootste van de drie is, je stopt hier namelijk meer wasmiddel of waspoeder in dan bij de andere twee.


Derde vakje: wasverzachter

Dan blijft het derde vakje nog over, het vakje voor de wasverzachter. Dit is meestal het kleinste vakje van de drie. Wasverzachter maakt de was extra zacht, maar is dus niet perse nodig om te gebruiken. Wasverzachter is geen extra programma, maar kan je wel toevoegen als je wilt en dan wordt dit aan het einde van het hoofdwasprogramma toegevoegd. Tip: gebruik geen wasverzachter bij handdoeken en je sportkleding. Wasverzachter laat een laagje achter op het wasgoed waardoor deze minder goed absorberen.


‘Ik gebruik altijd gewoon een wasbol in de trommel’

Je kunt natuurlijk ook een wasbol gebruiken. Hierbij vul je de bol zelf met wasmiddel of waspoeder en zit het wasmiddel of waspoeder direct in de trommel. Maar let op dat je dit alleen doet als je enkel een hoofdwasprogramma draait. Wasverzachter kan je zo namelijk niet gebruiken, want dan spoelt het direct met de hoofdwas weg. En met een voorwas heb je ditzelfde probleem, dus gebruik hier ook de wasmiddellade in plaats van een wasbol.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.