Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is nou beter?

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel; wat kun je nou het beste gebruiken voor een schone was? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het een is niet per sé beter dan het ander. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, de soort was die je draait en in hoeverre je milieubewust bezig wilt zijn. Om je een beetje wegwijs te maken, leggen wij de voor- en nadelen van beide naast elkaar.

Witte wasGekleurde wasMilieubewustSchoonGebruiksvriendelijkWaspoeder✔✔Vloeibaar wasmiddel✔✔


Poeder voor wit, vloeibaar voor kleur

Draai je een witte was? Dan is waspoeder een betere optie dan wasmiddel. Er zitten bepaalde zuurstofbleekmiddelen in en zogenaamde optische witmakers die ervoor zorgen dat je was mooi wit blijft. Of zelfs weer iets witter wordt. Daarentegen kun je beter voor vloeibaar wasmiddel gaan bij gekleurde was. Vanwege diezelfde bleekmiddelen kunnen de kleuren door waspoeder namelijk worden aangetast. 


Waspoeder is beter voor het milieu

Als je het belangrijk vindt om milieuvriendelijk bezig te zijn, is waspoeder een betere optie. Ten eerste omdat waspoeder in een kartonnen verpakking zit. Dat is makkelijker te recyclen dan de plastic flessen waar vloeibaar wasmiddel meestal in zit. Ten tweede is voor de productie van waspoeder heel wat minder water gebruikt dan voor de productie van vloeibaar wasmiddel.


Beiden maken effectief schoon

Uiteraard zorgen zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder ervoor dat je kleding schoon wordt. Maar er zitten kleine verschillen in. Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever. Dit komt door de substantie waaruit waspoeder is gemaakt. Daarnaast laat waspoeder net een iets frissere geur achter op je kleding.


Vloeibaar wasmiddel is iets gebruiksvriendelijker

Vloeibaar wasmiddel is de meest gebruiksvriendelijke optie. Doseren is relatief makkelijk en je hebt geen last van poederkorrels die achterblijven. Bovendien lost wasmiddel snel op in de wasmachine. Hierdoor blijven er geen zeepresten achter. Waspoeder koekt sneller aan, met als gevolg dat je de wasmachine vaker moet schoonmaken. Bovendien kan teveel gebruik van waspoeder de machine beschadigen. Goed doseren is dus belangrijk. Vind je dit lastig? Overweeg dan eens een wasmachine met automatisch doseren-functie.


De voordelen van automatische wasmiddeldosering

Steeds meer wasmachines komen met een automatisch doseren-functie. Dit betekent dat de wasmachine bij iedere wasbeurt zelf bepaalt hoeveel wasmiddel er nodig is. Het enige wat jij hoeft te doen is af en toe het reservoir met vloeibaar wasmiddel aanvullen. Dit brengt meer voordelen mee dan alleen gebruiksgemak:

  1. Je loopt nooit het risico om te weinig of te veel wasmiddel te gebruiken
  2. De wasmachine heeft slimme sensoren die je was wegen en meten wat de vervuilingsgraad van het water is. Vervolgens stemmen diezelfde sensoren de temperatuur, water en de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter hierop af.
  3. Je bent goedkoper uit
  4. Vaak gooi je teveel wasmiddel in de wasmachine. Dit is zonde want dit kost je namelijk meer flessen wasmiddel dan je daadwerkelijk nodig hebt. Met een wasmachine die automatisch doseert, bespaar je weer wat geld, zeker op de lange termijn.
  5. Je bespaart water
  6. Teveel wasmiddel zorgt voor schuim. Dit krijg je pas weg na een spoelbeurt. Met een auto-dosering functie voorkom je dit risico. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook veel water. Dat kan oplopen tot zo’n 5.000 liter per jaar.
  7. Je wasmachine blijft een stuk schoner
  8. Nog een keerzijde van teveel wasmiddel is het ontstaan van vetluis. Het is een verzameling van huidschilfers, lichaamsvetten, haren en wasmiddel en ziet eruit als grijze of bruine aanslag. Hierdoor gaat je wasgoed muf ruiken en krijg je vlekken op je kleding. Ook daarom is het handig een wasmachine te hebben die automatisch doseert


Capsules als alternatief?

Naast wasmiddel en waspoeder heb je nog capsules. Wat werking betreft zijn deze gelijk aan vloeibaar wasmiddel. Het voordeel is dat je niet hoeft te doseren. Het nadeel is dat je niet kán doseren. Zo gebruik je dus vaak teveel of te weinig wasmiddel, met vetluis of was die niet helemaal schoon is tot gevolg. Daarom raden wij capsules af.


Wasmiddel of waspoeder: wat is beter?

We kunnen concluderen dat het één niet beter is dan het ander. Welk middel het “beste” is hangt af van je persoonlijke voorkeur, het soort was dat je draait en de kosten die je ervoor over hebt. Het beste kun je beide aanschaffen. Gebruik bijvoorbeeld poeder voor witte was, vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was en wissel zo nu en dan af.  

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.