Kiesadvies inbouw koelkast

Voor je inbouwkeuken ben je op zoek naar een goede inbouw koelkast. Wees slim en ga van tevoren na welke opties je inbouw koelkast moet hebben en hoeveel koelcapaciteit je verwacht. Als je genoeg hebt aan een kleine koelkast, kun je kiezen voor een onderbouw koelkast. Een staande koelkast neem je als je een groter gezin hebt. Wil je naast koelen ook vriesruimte hebben, kijk dan naar koelvriescombinaties. Het is van belang om te weten wat de afmetingen van de nissen in je inbouwkeuken zijn. BCC geeft je de informatie om je inbouw koelkast op correcte, duurzame en visueel mooie manier in te bouwen. Daarnaast krijg je hier een overzicht van alle moderne en gebruiksvriendelijke opties die voor jouw keuze van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een No Frost-functie, energiezuinigheid en opties voor extra voedselveiligheid. In het assortiment van BCC vind je kwalitatief zeer goede inbouw koelkasten van topmerken zoals LiebherrBoschInventumSiemensAEG en nog vele andere.

Verschillen tussen een inbouw koelkast en een vrijstaande koelkast

Een vrijstaande koelkast staat als een los apparaat in je keuken. Omdat een vrijstaande koelkast lucht aanzuigt om de temperatuur in het koelgedeelte op temperatuur te brengen en warmte afgeeft, moet hij ook voldoende ruimte hebben om zijn werk te kunnen doen. Een inbouwkoelkast zit min of meer verborgen in je keukenkasten. Kies je voor een onderbouw model, dan plaats je hem onder je aanrecht in een geschikte nis. Wil je een grote koelkast of een koelvriescombinatie, dan krijgt hij een plek in een grote keukenkast. Met een inbouw koelkast blijft het design van je keuken intact. Omdat hij nog wel ruimte nodig heeft voor het aanzuigen van lucht en het afgeven van warmte, moet hier bij het inbouwen rekening mee worden gehouden. Inbouw koelkasten worden geleverd in een aantal standaard maten, waardoor het inmeten en inbouwen een stuk eenvoudiger gaat.

Waarom is een inbouw koelkast vaak iets duurder?

Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.

Welke deursystemen kennen inbouw koelkasten?

Bij een inbouw koelkast wordt de deur van de koelkast vastgemaakt aan de deur van je keukenkast. Er zijn drie verschillende manieren:

Sleepdeursysteem

Bij het sleepdeursysteem hebben de deur van je inbouw koelkast en je keukendeur elk eigen scharnieren. Met een sleepgeleider zijn beide deuren verbonden. Het is een soort railsysteem waarmee beide deuren tegelijk geopend worden.

Deur-op-deursysteem

Bij het deur-op-deursysteem wordt de keukendeur met een vlakscharnier direct op de deur van je inbouw koelkast gemonteerd.

Decorpaneel

Bij een decorpaneel systeem zit er een dun (3 á 4 mm) paneel op de koelkastdeur bevestigd en kan herkend worden door de metalen strips rondom de deur.

Heb je een oude inbouw koelkast met sleepdeursysteem? Dan kun je hem vervangen door een inbouw koelkast met sleepdeursysteem of deur-op-deursysteem. Heeft je oude koelkast een deur-op-deursysteem? Dan zijn uitsluitend inbouw koelkasten met deur-op-deursystemen geschikt voor je keuken. Het deur-op-deursysteem heeft een aantal voordelen:

Het inmeten van je inbouw koelkast

Wil je weten of je inbouw koelkast perfect past in je keuken? Dan zul je de maten van de nis waarin je hem inbouwt, écht nauwkeurig moeten opmeten. Maak daarvoor gebruik van een metalen centimeter of een zeer nauwkeurige rolmaat en meet meerdere malen ter controle; een meetfout is immers snel gemaakt en kan grote consequenties hebben. Je meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Keukens hebben ook standaard nismaten, waarbij rekening gehouden wordt met voldoende ruimte voor montage, maar ook voor ventilatie en warmteafgifte.

Nisbreedte

Natuurlijk moet je koelkast wel comfortabel in de nis passen. Meet voor de nisbreedte de afmeting tussen de zijplanken van je nis, van binnenkant tot binnenkant. Doe dit voor alle zekerheid op meerdere hoogtes. Zo weet je ook of je inbouwkeuken wel recht ingebouwd is.

Nisdiepte

Bij het bepalen van de nisdiepte meet je de afstand tussen de achterkant van je nis, tot aan het voorste gedeelte. Je inbouw koelkast moet aan de achterkant ruimte hebben voor warmteafgifte en ventilatie.

Nishoogte

De nishoogte kan variëren. Momenteel zijn er inbouw koelkasten met standaardhoogtes van 82 cm, 88 cm, 102 cm, 122 cm, 140 cm, 158 cm en 178 cm. Om de nishoogte te bepalen meet je vanaf de onderkant van de bovenste plank tot aan de onderste plank. In de tekening zie je dit onder B. Een onderbouw model is speciaal. Deze heeft altijd een hoogte van 82 cm. Deze plaats je onder het aanrecht. Ventilatie vindt plaats aan de onderkant. Met verstelpootjes stel je de hoogte van je onderbouw koelkast optimaal in.

Sokkelmaat

Heb je een koelvriescombinatie, dan zal je koelkast twee deuren hebben die onafhankelijk van elkaar open kunnen. Om te bepalen of je koelvriescombinatie past, moet je de sokkelmaat weten. Voor het meten van de sokkelmaat doe je de bovenste meubeldeur dicht en de onderste deur open. Je meet de afstand vanaf de plank waar de koelkast op komt te staan tot aan de onderkant van de bovenste meubeldeur aan de scharnierkant. De door jou gemeten waarde moet tussen de minimale en maximale sokkelmaat van de koelkast passen.

Zelf meten of laten doen door onze inmeetservice aan huis?

Je kunt de nishoogte, nisdiepte, nisbreedte en sokkelhoogte zelf bepalen en aan de hand van je meetwaarden de juiste inbouw koelkast vinden. Je kunt het echter ook aan de specialisten van BCC overlaten. Wij meten graag je keuken op en komen je inbouw koelkast graag voor je installeren. Dan weet je zeker dat dit op de beste manier gebeurt en heb je meteen profijt van je koelkast.

De omgevingstemperatuur

Voor de prestaties van je inbouw koelkast is het belangrijk om te weten in wat voor ruimte hij komt te staan. Hoe warmer je ruimte is, hoe meer je koelkast moet presteren. Vrijstaande koelkasten en inbouw koelkasten zijn allemaal ingedeeld in klimaatklassen. De klimaatklasse van een koelkast wordt aangegeven met een lettercode. Weet je de temperatuur in jouw ruimte? Dan kun je in onderstaande tabel zien welke koelkasten voor jou geschikt zijn. Per klimaatklasse zie je in de tabel de minimumtemperatuur en de maximumtemperatuur. Binnen die temperaturen presteert je koelkast optimaal.

Capaciteit

Aan de capaciteit van je koelkast kun je zien hoeveel levensmiddelen je erin kwijt kunt. De capaciteit wordt uitgedrukt in liters. Koop je een koelvriescombinatie, dan krijg je een capaciteit voor je vriesgedeelte en een capaciteit voor je koelgedeelte. Let goed op dat je uitgaat van de juiste capaciteit. Per koelkast zie je namelijk een bruto-inhoud en een netto-inhoud. De bruto-inhoud of brutocapaciteit geeft de totale inhoud aan. De netto-inhoud houdt rekening met de ruimte die legplateaus, groentelades en deurschappen innemen. De netto-inhoud zegt dus meer over het volume aan levensmiddelen dat je in je koelkast kwijt kunt.

Energieverbruik

Je koelkast is 24/7 in bedrijf en kost uiteraard energie. Een koelkast kan zelfs tot 20 % van je totale energiekosten voor zijn rekening nemen. Het is logisch om dan juist te zoeken naar een zo zuinige mogelijke inbouw koelkasten. Je kunt er immers per jaar veel euro's per jaar mee uitbesparen. Volgens Europese richtlijnen moet elke koelkast voorzien zijn van een energielabel. Dit label geeft aan in welke energie-efficiëntieklasse het is geplaatst. BCC werkt hier uiteraard aan mee. Per koelkast vind je in onze productomschrijvingen de klasse en het aantal kWu aan stroom dat het op jaarbasis verbruikt. Dat maakt vergelijken een stuk eenvoudiger. Vrijwel alle koelkasten die BCC verkoopt, vallen in de zuinigste klassen A, A+, A++ of A+++. Je kan als vuistregel stellen dat een koelkast uit klasse A+++ 60 % zuiniger is dan een vergelijkbare koelkast uit klasse A, die op zich ook al zuinig zijn. Heb je nog een oude, niet efficiënt werkende inbouw koelkast? Dan zou je kunnen overwegen deze te vervangen door een nieuwe. Op verbruiken.nl kun je eenvoudig berekenen of het zou lonen om je oude inbouw koelkast te vervangen voor een nieuwe en energiezuinige koelkast. en bereken zelf in hoeveel jaar je jouw investering hebt terugverdiend.

Hoe zit het met IKEA-keukens?

Veel mensen kiezen voor inbouw keukens van de Zweedse meubelgigant IKEA. BCC heeft een ruim assortiment inbouw koelkasten, inbouw koelvriescombinaties en onderbouw koelkasten die perfect passen in IKEA keukens (zoals FAKTUM en METOD).

Een aantal handige en moderne features

Bij het kiezen van je nieuwe inbouw koelkast is het verstandig om ook te kijken naar moderne opties die jou veel gebruiksgemak geven en zo gemaakt zijn dat je voedingsmiddelen makkelijker op maat in te delen zijn en langer goed blijven. Wij geven je hierbij een aantal suggesties.

No Frost

IJsvorming in je vriesvak, net wanneer je iets wilt koken. Je vlees zit vastgevroren en je zult je koelkast handmatig moeten ontdooien. Of condensvorming in je koelgedeelte waardoor etiketten nat worden en niet goed leesbaar zijn. Condens kan ook verse groente en fruit sneller aantasten, omdat micro-organismen goed gedijen in een vochtige omgeving. Inbouw koelkasten met een No Frost-systeem zijn dan een echte uitkomst. Hoe kouder lucht wordt, hoe minder vocht het kan bevatten. Overtollig vocht slaat neer als condens of ijs. Met het No Frost-systeem wordt vocht effectief uit de lucht gehaald zodat jij een droge en condensvrije en ijsvrije koelkast krijgt.

Led-verlichting

Als je jouw koelkast opent, wil je meteen kunnen zien wat je hebt en waar het staat. Kies je voor een inbouw koelkast met led-verlichting, dan profiteer je van helder en duurzaam licht dat bovendien weinig energie kost.

Kies voor nog meer voedselhygiëne

Kijk in ons assortiment inbouw koelkasten naar koelkasten waarvan je alle onderdelen makkelijk kunt verwijderen en in de vaatwasser kunt reinigen. Voor extra veiligheid kies je voor legplateaus van veiligheidsglas. Deze hebben bovendien een hoog draagvermogen zodat je ook zware dingen kunt koelen. Houd de onderdelen en de binnenkant van je koelkast zo schoon mogelijk en je profiteert langer van vers voedsel.

Veel boodschappen tegelijk? Kies voor snelkoelers en snelvriezers

Als je veel tegelijk koopt, heb je baat bij een koelkast die in korte tijd veel kg levensmiddelen op de juiste temperatuur kan brengen. BCC geeft per koelkast en vriesgedeelte aan hoeveel kg er binnen 24 uur op temperatuur kan worden gebracht.

Voorkom ongelukjes met Softdoorsystemen

Veel moderne koelkasten zullen uit zichzelf sluiten. Kies je echter voor een koelkast met een softdoorsysteem, dan doet hij dit ook als je deur niet al te ver openstaat. Zo blijft je voedsel langer goed en hoeft je koelkast geen overuren te maken.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.