Welke printers kunnen goedkoop printen?

Of je nu veel of weinig print, het liefst wil je thuis natuurlijk zo goedkoop mogelijk printen. Maar welke printer kun je dan het beste aanschaffen? BCC zet de opties graag voor je op een rij.

Om goedkoop te printen, zijn er verschillende mogelijkheden. Inkjetprinters met cartridges zijn verhoudingsgewijs het duurst in gebruik. Cartridges zijn namelijk prijzig en je moet ze regelmatig vervangen. Maar daar is nu een oplossing voor: een inktabonnement. Niet alleen goedkoper, maar ook nog eens makkelijker want je krijgt de inkt automatisch toegestuurd. Nog twee voordelige mogelijkheden – afhankelijk van je wensen en verbruik: de laserprinter of een inkjetprinter met inktreservoir.


Inkjetprinter met cartridges

Een inkjetprinter maakt gebruik van cartridges. Hierin zit vloeibare inkt die op het papier wordt gespoten. Hoewel inkjetprinters met cartridges relatief goedkoop zijn in de aanschaf, verbruik je met deze printer veel inkt. Hierdoor moet je de prijzige cartridges – zeker als je veel print – regelmatig vervangen. Ook droogt de inkt van de cartridges op als je je printer een tijdje niet gebruikt. Met het automatische reinigingsproces wordt dit voorkomen, maar daarbij verbruik je alsnog veel inkt.


Mét inktabonnement

Een voordelig alternatief voor cartridges – zeker als je met originele cartridges print – is een inktabonnement. Je betaalt dan per maand een vast bedrag voor een bepaald aantal pagina’s. Is jouw cartridge bijna op, dan krijg je automatisch een nieuwe cartridge toegestuurd. Zo zit je dus nooit zonder inkt. Twee merken die een inktabonnement aanbieden zijn HP en Epson. Je kunt deze abonnementen op elk gewenst moment wijzigen en/of opzeggen.


HP Instant Ink

Bij HP heet het inktabonnement HP Instant Ink. Print je meer dan 5 pagina’s per maand, dan ben je al goedkoper uit dan wanneer je steeds de originele cartridges moet kopen. Je hebt keuze uit verschillende abonnementen. Je begint bij € 0,99 voor 15 pagina’s (voor weinig printen) tot € 2,99 voor 50 pagina’s (soms printen). Print je regelmatig? Voor 100 pagina’s betaal je € 4,99. Voor vaak printen betaal je voor 300 pagina’s € 11,99 en voor zakelijk printen € 24,99 (plus extra set cartridges) voor 700 pagina’s. Houd je in een maand pagina’s over, dan neem je die mee naar de volgende maand. Dit is wel beperkt tot driemaal het aantal pagina’s dat je per maand afneemt. Print je juist meer? Dan betaal je extra. Hoeveel is afhankelijk van je abonnement.


Epson ReadyPrint

ReadyPrint heet het inktabonnement van Epson. Er zijn drie varianten: ReadyPrint EcoTank, ReadyPrint Flex en ReadyPrint Go. ReadyPrint EcoTank is interessant als je veel print. Je neemt niet alleen een abonnement op de inkt, ook huur je de printer erbij. Hiervoor betaal je wel eenmalig activeringskosten. Je hebt keuze uit 300 pagina’s (€ 6,99), 500 pagina’s (€ 8,99) of een onbeperkt aantal pagina’s (€ 10,99). De genoemde prijzen zijn voor zwart-wit afdrukken. Niet geprinte pagina’s kunnen twee maanden worden meegenomen.


Het ReadyPrint Flex abonnement werkt met een Expression Home of WorkForce printer. Voor 30 pagina’s betaal je € 1,99 per maand, voor 50 pagina’s € 2,99 en voor 100 pagina’s € 4,99 per maand. Dit is voordeliger dan zelf originele cartridges kopen. Met het ReadyPrint Go heb je geen abonnement, maar krijg je een seintje van Epson als je inkt bijna op is. Je krijgt dan automatisch cartridges opgestuurd.


Inkjetprinter met inktreservoir

Je hebt niet alleen inkjetprinters met cartridges, maar ook inkjetprinters met een inktreservoir. Zoals de Epson EcoTanks, Canon PIXMA G-serie en HP SmartTanks. Je koopt dan flesjes inkt in plaats van cartridges. Is je inkt op, dan schenk je zelf nieuwe inkt in het reservoir. In vergelijking met cartridges doe je lang met de inkt, waardoor de gebruikskosten lager zijn. Ook zijn de flesjes inkt goedkoper dan cartridges. Een inktreservoir is een voordelige optie als je veel in kleur print en ook foto’s wilt afdrukken. Wel is de aanschaf van een inkjetprinter met inktreservoir hoger dan een inkjetprinter met cartridges.


Laserprinter

Waarmee je ook goedkoop kunt printen – zeker als je veel moet printen én in zwart-wit – is een laserprinter. Dit type printer zie je veel op kantoor. Laserprinters werken met inkt in de vorm van poeder, die verpakt zit in een toner. Door middel van een elektrisch geladen rol – de drum – wordt de poeder op het papier gedrukt. Het gebruik van een toner is voordeliger dan cartridges. Een toner gaat namelijk lang mee en je hebt geen last van opgedroogde inkt als je de printer een tijdje niet gebruikt. Laserprinters drukken daarbij ook nog eens snel af. Wil je veel foto’s en afbeeldingen afdrukken? Hiervoor is een laserprinter minder geschikt.


Tips om zuiniger en duurzaam te printen

Wil je zo weinig mogelijk inkt of papier gebruiken, dan zijn er nog een aantal handelingen die je hierbij kunnen helpen.

 

  1. Print zoveel mogelijk zwart-wit of in grijswaarden. Gekleurde inkt is namelijk flink duurder. Bij printinstellingen kun je aangeven dat je wilt printen in grijswaarden of zwart-wit.
  2. Druk dubbelzijdig af. Hiermee bespaar je papier. Heeft jouw printer niet de optie om dubbelzijdig te printen? Draai dan even ouderwets de pagina’s om. Bekijk hier alle printers die dubbelzijdig kunnen afdrukken.
  3. Print alleen wat je nodig hebt. Staan er op de pagina – in het geval van bijvoorbeeld een webpagina – ook afbeeldingen die niet relevant zijn? Druk dan alleen de platte tekst af.
  4. Bespaar inkt door bij de instellingen te kiezen voor Concept of Snel printen. Hierdoor wordt de kwaliteit van je afdruk wel minder.
  5. Kies een inktbesparend lettertype. Wist je bijvoorbeeld dat Times New Roman minder inkt verbruikt dan Arial? Ook Calabri, Century Gothic en Verdana zijn zuinige lettertypes. Wil je het nog duurzamer aanpakken? Installeer dan duurzame lettertypes via de website van Ecofonts.
  6. Vervang je inktcartridge niet meteen nadat je een waarschuwing hebt gekregen dat deze bijna op is. Er zit vaak nog genoeg inkt in om nog een paar pagina’s af te drukken. Zie je dat de afdrukkwaliteit minder wordt, dan is het wel tijd voor nieuwe inktpatronen.
  7. Ook zuinig: schakel je printer uit als je hem niet gebruikt. Je verbruikt zo ook nog eens minder stroom.
  8. Lever je gebruikte cartridges in en draag zo bij aan een beter milieu. Kies je voor een inktabonnement, zoals HP Instant Ink, dan stuur je je lege cartridges eenvoudig terug. Deze worden dan gerecycled.


BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.