Laptop-subsidie: hoe worden scholieren vanuit gemeenten ondersteund bij de aanschaf van een nieuwe laptop?

In de moderne schooltas zit steeds vaker een laptop. Sterker nog: voor veel scholieren zijn laptops onmisbaar en soms zelfs verplicht vanuit de school. Iedere zomer struinen ouders en scholieren daarom winkels en webshops af om een nieuwe laptop te kopen. Zo ook in de 63 winkels van BCC. 

Naast vragen over technische prestaties en overige specificaties, ontvangen onze medewerkers ook regelmatig vragen over subsidies en financiële tegemoetkomingen voor laptops vanuit de gemeenten. Schoolboeken kunnen prijzig zijn, maar voor een laptop of ander elektronisch leermiddel geldt dat in nog sterkere mate. Gemeenten bieden daarom doorgaans een tegemoetkoming aan voor mensen met een kleinere portemonnee die hun naar schoolgaande kind willen (of moeten) voorzien van een laptop.

Onderzoek naar laptop-subsidies

Omdat in BCC-winkels regelmatig vragen worden gesteld over subsidies, hebben wij besloten om te onderzoeken op welke manier gezinnen met een laag inkomen ondersteund (kunnen) worden vanuit de gemeenten. Hierbij zijn de regelingen onderzocht* voor laptop-subsidies in alle 355 gemeenten die Nederland in 2019 telt.

In totaal werd data van 344 gemeenten succesvol in kaart gebracht. Tijdens het onderzoek werd al snel duidelijk dat er per gemeente grote verschillen bestaan in de laptop-subsidies die aangeboden worden. Dit verschil loopt op tot in de honderden euro’s.

Hoe zit het precies?

Gezinnen met een laag inkomen kunnen bij de gemeente verschillende regelingen aanvragen, ook voor tegemoetkoming bij naar schoolgaande kinderen. Specifiek voor laptops (en tablets) zijn er geld regelingen en regelingen in natura (aanbod van nieuwe, refurbished of tweedehands laptops). Ouders kunnen dus financiële tegemoetkoming krijgen, maar ze kunnen ook geholpen worden met een nieuwe of tweedehands laptop.

Gemeenten bepalen zelf hoe zij deze regelingen inrichten. Zo kunnen gemeenten ervoor kiezen een potje te reserveren voor financiële bijdragen, maar er zijn ook gemeenten die het uitbesteden. De partij aan wie dit het vaakst wordt uitbesteed is Stichting Leergeld Nederland. Deze stichting heeft 105 lokale Leergeld Stichtingen die kinderen en ouders op diverse vlakken ondersteunen. Naast Stichting Leergeld zijn er ook andere lokale organisaties waar gemeenten mee samenwerken, maar Leergeld heeft de grootste dekking. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 50,7% van de onderzochte gemeenten regelingen treft via een lokale Leergeld Stichting.

Gemeentelijke verschillen

Grote verschillen in subsidieregelingen

Gezinnen met een laag inkomen kunnen vrijwel altijd gebruik maken van een laptop-subsidieregeling. Liefst 99% van de onderzochte gemeenten biedt namelijk zo’n regeling. Enkel in Brummen (GLD) en Den Helder (NH) is er geen computerregeling voor schoolgaande kinderen.

In alle overige gemeenten kan men gebruikmaken van een regeling, waarbij in veel gevallen een maximumbedrag wordt genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld € 401 al zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van 100 euro, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen maal zoveel mag kosten.

In de grafiek worden de gemeentelijke verschillen in de hoogte van laptop-subsidies weergegeven. In grijsgekleurde gemeenten wordt geen maximum gehanteerd, of is er geen maximum bekend.

“Indien je een lager inkomen hebt, kun je bij jouw gemeente navragen wat zij aanbieden als tegemoetkoming om alsnog de gewenste laptop (inclusief schoolbenodigdheden, denk aan een tas, muis of Office pakket) aan te schaffen. Bij de keuze voor een laptop is het belangrijk om goed op de -door de school gestelde- specificaties te letten. Ook is het van belang om de degelijkheid van een laptop mee te laten wegen omdat deze voor school vaak intensief gebruikt wordt.” - Mark Vink, manager BCC Arnhem

Wil je weten wat binnen jouw gemeente de regelingen zijn? Download hier het Excel bestand voor meer info.

Lagere tegemoetkoming in grotere steden en armere gemeenten

Opvallend is dat mensen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van € 370. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk € 408.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen ‘armere’ en ‘rijkere’ gebieden: in gemeenten met een hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.

Voorwaarden voor tegemoetkoming

Afhankelijk van het inkomen

Of iemand in aanmerking komt voor een laptop-subsidieregeling hangt af van verschillende voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is het maximale inkomen. De tegemoetkoming kan namelijk alleen worden aangevraagd door mensen van wie het inkomen onder een bepaalde inkomensgrens ligt. Ook de hoogte van deze grens verschilt per gemeente, uiteenlopend van de bijstandsnorm, tot 50% boven de bijstandsnorm.

De meeste gemeenten (43,8%) vergoeden bij een inkomensdrempel die maximaal 20% boven het minimuminkomen ligt. Bij de huidige bijstandsnorm van € 1.398 ligt die drempel dan op maximaal € 1.678 voor een gezin, of € 1.175 voor alleenstaande ouders. Bij een andere inkomensdrempel ligt het maximale inkomen hoger of lager.

Wat kost een goede laptop voor scholieren?

Laptops zijn er in verschillende prijscategorieën. Hierbij speelt onder meer het besturingssysteem (Windows, iOS of Android) een rol, maar ook de overige specificaties. De belangrijkste vraag om te stellen: waar wil je de laptop voor gebruiken? Voor scholieren hangt dit vaak af van de opleiding. Navraag bij de school is daarom het eerste advies. Uiteraard adviseert BCC ook bij de vraag welke laptop je moet kopen.

Een ‘gewoon goede’ laptop hoeft echter niet duur te zijn. Volgens BCC heb je al een goede nieuwe ‘basic’ laptop voor school tussen de 400 en 500 euro.

Bekijk hier alle laptops

“Uiteraard hangt de definitie van een basic laptop sterk af van de opleiding en gebruiksdoeleinden, maar een studie waarbij tekst- en informatieverwerking tot de meest voorkomende activiteiten behoort, zou prima te doen moeten zijn met een laptop in de prijscategorie van 400 euro tot 500 euro.” - Barry Gordijn, Category Lead Multimedia BCC

* BCC heeft informatie verzameld van alle 355 gemeenten via website, telefoon en/of email. Hoewel dit onderzoek met de grootst mogelijke zorg is uitgevoerd, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.