Airco kopen: welke moet je kiezen?

Met een airco blijft het op warme zomerdagen lekker koel in huis. Maar welke airco past het beste bij jou: een mobiele airco of een split unit airco? BCC helpt je graag bij het maken van een keuze.

Er zijn verschillende manieren om het op warme zomerdagen koel in huis te houden. Wat al goed helpt, is om overdag zoveel mogelijk de ramen, buitendeuren en gordijnen dicht te houden. Zo blijft de warmte buiten. Doe ook de zonwering omlaag. Als het ’s avonds afkoelt, kun je alle ramen tegen elkaar open zetten, zodat het lekker doorwaait.


Ventilator, aircooler of airco

Krijg je het niet koel in huis zonder apparaten? Dan is een ventilator, een aircooler of een airco een goede optie. Deze apparaten zijn een uitkomst als het buiten voor langere tijd warm is en de warmte in huis blijft hangen. Belangrijk is om naast het gebruik van een verkoelend apparaat alsnog ramen, buitendeuren en gordijnen dicht te houden.


Ventilator

Een ventilator zorgt voor een koele stroom lucht, zonder dat de lucht koud wordt. Je hebt verschillende soorten, zoals een plafondventilator, tafelventilator, een staande ventilator en een torenventilator. Voordeel ten opzichte van een aircooler of airco: je verbruikt minder energie. Ook zijn ventilatoren goedkoper in de aanschaf. Wil je echt verkoeling? Dan heb je aan een ventilator niet voldoende, omdat die een ruimte niet koelt.


Aircooler

Een aircooler zit tussen een ventilator en een airco in qua koeling. Dit apparaat blaast namelijk lucht langs een koelelement (met koud water) voordat de lucht de ruimte ingaat. Dit is overigens wel minder koud dan bij een airco, maar weer verfrissender dan een ventilator. Een aircooler is goedkoper dan een airco. Je hoeft ook geen raam open te zetten voor een afvoerslang of hiervoor een gat in de muur te boren. Doordat het apparaat niet zwaar is, kun je ‘m makkelijk verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Een nadeel is dat je met een aircooler niet een grote ruimte kunt koelen.


Airco

Met een airco krijg je het snel koel in huis. De werking is te vergelijken met die van je koelkast of vriezer. Een airco onttrekt namelijk de warme binnenlucht en voert deze af naar buiten. De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die wordt aangemaakt door gebruik van een koudemiddel (koelvloeistof of een koelgas). Wat een airco ook doet: het filtert de lucht in huis. Hierdoor heb je minder fijn stof en schimmels in de lucht. Hoewel airco’s een ruimte echt koelen, hangt er wel een prijskaartje aan. Ook produceren sommige modellen veel geluid.

Verschillende soorten airco’s

Alle airco’s hebben dezelfde werking, toch zijn er veel verschillende aircosystemen. Hierbij kun je twee groepen onderscheiden: mobiele airco’s en vaste airco’s, ook wel split airco’s genoemd.

Mobiele airco’s

Een mobiele airco kun je makkelijk verplaatsen – waarvoor hij ook bedoeld is. Dit is ideaal als je overdag je werkkamer koel wilt houden en ’s avonds je slaapkamer. Ook zijn mobiele airco’s klein qua formaat, waardoor ze niet veel ruimte innemen en makkelijk zijn op te bergen. Mobiele airco zijn goedkoper in de aanschaf dan vaste airco’s. Wat een mobiele airco ook kan: ontvochtigen. Zo kun je ‘m ook in de winter gebruiken als de lucht in huis te droog is.

 • Met afvoer naar buiten
  Een mobiele airco bestaat uit één binnenunit, waarbij de warme lucht via een slang naar buiten afgevoerd wordt. Hiervoor heb je dus een opening naar buiten nodig, denk aan een raam of deur. Wil je optimaal koelen, zorg dan voor een raamafdichtingskit. Zo komt er geen warme lucht van buiten naar binnen en kun je een ruimte optimaal koelen.
 • Met split-unit
  Er zijn ook mobiele airco’s met een split-unit. Naast een binnenunit heb je dan ook een afzonderlijke buitenunit. Hierdoor is er geen afvoer naar buiten via een slang door bijvoorbeeld een raam. Nog een groot voordeel van een mobiele airco met split-unit: ze produceren minder geluid.

Naar alle mobiele airco’s

Vaste airco’s

Naast mobiele airco’s heb je ook nog vaste airco’s – ook wel split airco’s genoemd. De binnenunit van je airco hangt dan op een vaste plek in een ruimte en is verbonden met de buitenunit via leidingen met koudemiddel.

Je hebt verschillende uitvoeringen, denk aan vloerairco, plafondairco, wandairco en kanaalairco. Je kunt zelfs meerdere units in je huis hangen. Het koelwerk wordt gedaan door de buitenunit. Doordat-ie buiten hangt, heb je binnen geen last van het lawaai van je airco.

Voordeel van een vaste airco is dat deze meer koelvermogen heeft dan een mobiele airco en geschikter is voor grotere ruimtes. Ook kan een vaste airco een ruimte ontvochtigen, ventileren en bijverwarmen. Een vaste airco is duurder in de aanschaf dan een mobiele airco. Voor de installatie van een vaste airco is altijd een installateur nodig.


Waar kun je op letten bij de aanschaf van een airco?

Als je een airco wilt kopen, kun je op meerdere punten letten:

 • Grootte van de ruimte

  Wil je verkoeling op je slaapkamer of op je werkplek, dan is een mobiele airco perfect. Dit systeem is namelijk geschikt voor kleinere ruimtes en eenvoudig te verplaatsen. Wil je een grote ruimte koelen – of meerdere ruimtes – dan is een vaste airco weer interessanter.
 • Energieverbruik

  Wil je zo veel mogelijk energie besparen, dan kun je het beste gaan voor een ventilator of een aircooler. Is het voor een lange periode warm, dan koel je je huis het beste met een (mobiele) airco. Je energieverbruik gaat dan wel flink omhoog. Kies daarom bij voorkeur voor een airco met energielabel A. Ook kun je energie besparen door je airco efficiënt te gebruiken. Houd bijvoorbeeld ramen en deuren goed dicht, gebruik een raamafdichtingskit als je een afvoerslang naar buiten hebt en zet de airco alleen aan in ruimtes die je wilt koelen.
 • Geluid

  Bij je keuze voor een airco kun je ook op het geluidsniveau letten. Een mobiele airco met split unit of vaste airco produceert minder geluid. Dit komt omdat er twee units zijn: een binnenunit en een buitenunit. Het meeste werk wordt dan gedaan door de buitenunit.
 • Koelvermogen

  Je kunt ook kijken naar het koelvermogen van een airco. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Hoe hoger het aantal BTU (British Termal Unit) van de airco, hoe krachtiger het koelvermogen. Samen met de BTU is ook de oppervlakte van de ruimte van belang. Op basis van de inhoud (kubieke meters m3) van de ruimte die je wilt koelen, kun je berekenen hoeveel koelvermogen je nodig hebt.

  Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte met 30, 40 of 50. Zo staat 30 voor een ruimte die goed geïsoleerd is, weinig ramen bevat en waar weinig tot geen warmtebronnen zijn. De 40 staat voor een minder goed geïsoleerde ruimte met veel warmtebronnen en ramen. Tot slot staat 50 voor een ruimte met veel ramen, een plat of schuin dak en veel apparatuur.

  Heb je een ruimte van 30m3? En valt jouw ruimte onder factor 40 qua warmte? Dan kom je op 1200 Watt (1,2 kW). Je hebt dan een airco nodig met een koelvermogen van 2,4 kW. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU.