Wat betekenen de wasprogramma’s op jouw wasmachine?

Door de vele wasprogramma’s die wasmachines hebben, is het soms lastig te bepalen welk programma je het beste kunt selecteren. Maak je altijd gebruik van hetzelfde wasprogramma omdat je geen idee hebt waarom je een ander wasprogramma zou moeten gebruiken? Om jou verder te helpen, zetten wij de verschillende wasprogramma’s voor je op rij.


De zin en onzin van wasprogramma’s

Ten eerste beantwoorden we de logische vraag: zijn al die verschillende wasprogramma’s nou echt nodig? Als je langer wil genieten van je kleding wel! Door het juiste programma te kiezen zorg je dat kleding gewassen wordt op de perfecte manier voor dat type textiel. De wasmachine kiest bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid water en de lengte van centrifugeren om te zorgen dat jouw kleding minder snel slijt. Alle soorten was bij elkaar gooien is misschien makkelijk, maar als je het apart wast wordt je kleding beter schoon, blijft het langer mooi en was je vaak zuiniger.


Standaard wasprogramma’s

Vrijwel alle wasmachines hebben onderstaande wasprogramma’s:

 • Synthetisch
  Geschikt voor kleding die gemaakt is van nylon, polyester, acryl, polyamide etc. De wasmachine zal een temperatuur van 40 graden aanhouden en voorkomt dat jouw kleding krimpt.
 • Katoen
  Heb je katoenen was zoals beddengoed, handdoeken en ondergoed? Zet de wasmachine op standje katoenwas. Bij dit wasprogramma verbruikt de wasmachine het minste water en energie. Katoen mag tot op hele hoge temperatuur gewassen worden (tot wel 95 graden). Voor een goede reiniging van beddengoed en keukentextiel is echter een temperatuur van 60 graden voldoende om bacteriën te doden.
 • Fijne was
  Kleding van fragiele materialen zoals lingerie of jurkjes houd je mooi met het fijne wasprogramma dat op 30-40 graden wast. Let op: doe de trommel maar voor de helft vol, want deze materialen kunnen niet goed tegen wrijving.
 • Wol
  Wol, kasjmier en angora zijn veeleisende materialen. Wordt het te koud gewassen, dan krimpt het. Zit er te veel in de trommel, dan kan de vorm verloren gaan. Het wolprogramma wast op de juiste temperatuur en als je de trommel dan ook maar voor een kwart vol stopt, komt het helemaal goed.
 • Gemengde was
  Het gemengde wasprogramma kun je gebruiken als je kleine beetjes verschillende was hebt. Hier kan je katoenen, linnen en synthetische materialen bij elkaar gooien. Handig als je geen aparte was wil draaien voor dat ene katoenen handdoekje. Dit programma is vaak ook korter dan het katoenprogramma.
 • Antikreuk
  Deze stand is gemaakt voor kleding met kreukherstellend textiel. De wasmachine gaat wat voorzichter om met kleding in dit wasprogramma en blijft soms nog draaien totdat je de was eruit haalt. Scheelt jou weer een strijkbeurt. Belaad de wasmachine bij deze functie maar voor de helft voor het beste resultaat.
 • Spoelen
  De wasmachine spoelt in deze modus nog een keer extra na. Fijn voor als je snel last krijgt van je huid door achterblijvende wasmiddelresten op je kleding

Speciale wasprogramma’s

Vaak kun je echter uit nog meer was opties kiezen voor heel specifieke doeleinden.  Hieronder een toelichting van de verschillende speciale wasprogramma’s:

 • Jeansprogramma
  Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor je jeans/spijkerbroek. In deze stand wordt meer water gebruikt om een keer extra te spoelen zodat er geen wasmiddelresten op je jeans/spijkerbroek achterblijven.
 • Eco-programma
  Heb je geen haast en wil je milieuvriendelijker wassen? Zet je wasmachine dan eens wat vaker op de eco-stand. Deze stand verbruikt minder energie en soms ook minder water. Daar staat wel tegenover dat het langer duurt voor je was klaar is.
 • Vlekken
  Het komt natuurlijk wel eens voor dat je knoeit op je kleding. Geen reden tot paniek, want de vlekkenstand wast net wat langer, op hogere temperatuur en spoelt nog even na om jouw ongelukje te herstellen.
 • Voorwas
  Heb je kleding die erg vies is? In dit geval kan je de voorwas-stand gebruiken om eerst voor te spoelen.
 • Verkort programma
  Wassen kan erg lang duren en die tijd heb je soms gewoon niet. Dan komt een verkort wasprogramma van pas. Sneller klaar, maar wel minder zuinig.

Met deze wasprogramma’s moet een schone was wel goed komen. Heb je hele lastige vlekken en geen idee hoe je deze eruit kijkt? Lees dan onze beste wastips voor een schone was. Is jouw wasmachine aan vervanging toe? Bekijk hier ons aanbod.