De kookplaat is samen met de oven en de afzuigkap de grote blikvanger van uw keuken. Door uw inbouw kookplaat te vervangen kunt u uw keuken direct een heel andere aanblik geven. Omdat u uw nieuwe kookplaat vermoedelijk dagelijks gaat gebruiken, raden wij u aan de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden goed te overwegen.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een inbouw kookplaat?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte inbouw kookplaat spelen verschillende aspecten een rol, zoals de nisafmetingen van uw keuken, het type kookplaat en persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten.

Nisafmetingen

Een inbouw kookplaat moet goed passen in de nis van uw keuken. Bij kookplaten kunnen we onderscheid maken tussen binnenmaten (de nisafmeting) en buitenmaten. De nisafmeting bepaalt u door  de afstand tussen de linker en de rechter binnenkant van de uitsparing in uw aanrechtblad te meten.

Kookplaten zijn in veel verschillende buitenmaten verkrijgbaar. De standaard breedte van een kookplaat is 60 cm. Als u voldoende ruimte heeft op uw werkblad dan kunt u ook kiezen voor kookplaten van 70, 75, 80 of zelfs 90 cm breed. Deze zijn veelal voorzien van meer of ruimere kookzones of bijvoorbeeld een wokbrander. Verschillende gaskookplaten van 70, 75 en 80 cm breed kunnen ook in een nis van 60 cm worden geplaatst. Uw afzuigkap dient dan wel minimaal die breedte te hebben om goed te functioneren.

Type kookplaat

Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden heeft u de keuze uit drie soorten kookplaten. Natuurlijk is er de traditionele gaskookplaat, maar omdat veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig zonder gasaansluiting worden opgeleverd wordt er in Nederland steeds meer elektrisch gekookt. Voor elektrisch koken heeft u de keuze tussen een elektrische kookplaat en een inductie kookplaat.

 • Gaskookplaten: bij koken op gas is de warmte nauwkeurig en direct te regelen. Een gaskookplaat vereist geen speciale pannen. Er is ook geen speciale elektriciteitsgroep nodig voor de kookplaat, maar er dient wel een gasaansluiting in uw huis te zijn. Heeft u een gezin met jonge kinderen, bedenk dan dat open vuur in huis risico’s met zich meebrengt.
  Let op:bij een gaskookplaat wordt geen gasslang meegeleverd. Die kunt u apart bestellen bij BCC.
   
 • Keramische kookplaten bij een keramische kookplaat verwarmt een gloeispiraal de kookplaat. Daarom is een keramische kookplaat snel warm. Een ander belangrijk voordeel van dit type kookplaat is het gladde oppervlak, dat eenvoudig schoon te houden is. Een nadeel van keramische kookplaten is dat ze nadat u de plaat heeft uitgezet lang heet blijven. Gelukkig hebben de meeste keramische kookplaten een restwarmte indicatie, zodat u kunt zien hoe warm de plaat nog is.
   
 • Inductiekookplaten: steeds meer mensen ontdekken het gebruiksgemak en de veiligheid van koken op inductie. Inductiekookplaten zien er nagenoeg hetzelfde uit als keramische kookplaten, maar maken gebruik van een totaal andere techniek. De warmte wordt magnetisch opgewekt, en ontstaat pas als de pan op de kookzone is geplaatst. U heeft dus wel pannen nodig die geschikt zijn voor koken op inductie. Dit kunt u snel testen: als uw pannen een magneet naar zich toe trekken, zijn zij geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat.
   

Voordelen van inductiekookplaten

 • Inductiekookplaten zijn energiezuinig en een inductiekookplaat is dus verreweg de duurzaamste keuze. Warmte ontstaat namelijk uitsluitend daar waar het moet: in de bodem van de pan. Ook als een plan kleiner is dan de kookzone, wordt er geen warmte en energie verspild. Ter indicatie: voor het koken van twee liter water verbruikt een inductiekookplaat een derde minder energie dan een keramische kookplaat.
   
 • Inductiekookplaten zijn snel en nauwkeurig. Omdat de warmte rechtstreeks in de pan wordt gegenereerd, zijn bereidingstijden op een inductiekookplaat maar half zo lang als op een elektrische kookplaat of een gaskookplaat. Een inductiekookplaat laat zich minstens zo nauwkeurig bedienen als een gaskookplaat: als u de knop lager draait, merkt u dit direct.
   
 • Koken op inductie is verreweg de veiligste manier van koken. Uitsluitend de bodem van de pan wordt heet, niet de kookzone. Als u per ongeluk een kookzone inschakelt zonder dat er een pan op staat, dan blijft de zone koud. Zeker als u jonge kinderen heeft is dit wel zo veilig. Wilt u helemaal op zeker spelen, kies dan voor een kookplaat met een kinderbeveiligingstoets, waarmee u alle functies in één keer kunt blokkeren.
   
 • Inductiekookplaten zijn zeer onderhoudsvriendelijk. U hoeft alleen het gladde oppervlak af te nemen met een vochtige doek. Omdat de kookzone zelf niet verhit wordt, heeft u van inbranden geen last.
   

Bediening

Gaskookplaten zijn voorzien van draaiknoppen. Kookplaten waarvan de knoppen zich aan de voorzijde bevinden zijn niet alleen gemakkelijker maar ook veiliger te bedienen: u hoeft niet over de kookplaat te reiken. Zeker linkshandigen ervaren knoppen aan de rechterzijde van de kookplaat als uiterst onpraktisch.

Elektrische kookplaten zijn er met draaiknoppen, met een erg handige (multi)sliderbediening en met een tiptoetsbediening. Ouderen en slechtzienden hebben een voorkeur voor knoppen, terwijl elektronische bediende kookplaten eenvoudiger schoon zijn te houden.

Kookzones

Bent u geen culinair wonder en ervaart u koken als een noodzakelijk maar dagelijks terugkerend kwaad? Dan zult u aan een kookplaat met vier zones of pitten al snel genoeg hebben. Als u veel roerbakt, dan raden we u een kookplaat met een krachtige wokbrander aan. Inductiekookplaten kennen vaak variabele kookzones, die zich aanpassen aan de vorm en grootte van uw pannen.

 

Vermogen

Uw eten sneller klaar? Kies dan een gaskookplaat met een wokbrander, een kookplaat met kookzones met veel kW of een kookplaat met een boosterfunctie. Let op: u heeft hier over het algemeen wel een perilex aansluiting (380 volt) voor nodig. Er zijn nu ook inductiekookplaten op de markt die u op een standaard 220 volt contactpunt kunt aansluiten. Vanwege het beperkte vermogen kunt u dan alleen niet alle kookzones tegelijk op vol vermogen gebruiken.

Pannendragers

Kiest u voor een gaskookplaat, dan is het handig om te weten dat de ene pannendrager de andere niet is. Er zijn pannendragers van bandstaal (ook wel email genoemd) en van gietijzer. Bandstalen of emaillen pannendragers kunnen in veel gevallen in de vaatwasser. Gietijzeren pannendragers zijn duurzaam en solide en geven uw keuken een professionele uitstraling. Als u gietijzeren pannendragers in de vaatwasser plaatst, loopt u het risico dat ze wit uitslaan. U houdt ze mooi door ze in te wrijven met olijfolie.

Timerfunctie

Veel inductiekookplaten zijn programmeerbaar. U kunt uw eten dus bereiden zonder dat u hierbij zelf aanwezig hoeft te zijn. Zodra de ingestelde bereidingstijd is verstreken, schakelt de kookplaat zichzelf automatisch uit. Met een eco-timer bespaart u energie door de kookplaat uit te schakelen en de restwarmte te gebruiken voor de laatste minuten van het kookproces.

Waar u verder op moet letten...

De aangrenzende meubels moeten zich op minstens 10 cm van de kookplaat bevinden. Een afzuigkap of keukenkastjes dienen tenminste 60 cm boven de kookplaat te zijn geplaatst. Bij een gaskookplaat wordt uit veiligheidsoverwegingen een minimale afstand van 65 cm geadviseerd. Indien uw kookplaat boven een meubel wordt gemonteerd, mag deze niet in aanraking komen met metalen onderdelen die warm kunnen worden. Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing. Indien uw kookplaat boven een oven wordt geïnstalleerd, moet u zowel boven de oven als onder de kookplaat zorgen voor luchtcirculatie.

Instructievideo inbouw kookplaat

Op bovenstaande instructievideo laten onze medewerkers u zien waar u bij het kiezen, kopen en installeren van een afzuigkap op kunt letten.

BCC installeert uw kookplaat graag voor u

Als u uw kookplaat wilt laten inbouwen, kunt u gebruik maken van de BCC Installatieservice.  Onze installateurs verwijderen uw oude kookplaat, plaatsen de nieuwe en sluiten deze aan op de bestaande gas- en elektriciteitsaansluiting. Uw oude kookplaat en het verpakkingsmateriaal nemen zij als alles naar tevredenheid werkt desgewenst voor u mee retour. Indien u dat wilt, verlengen wij vooraf het stroomsnoer van uw kookplaat.

Hoewel wij u graag de beste service bieden, willen we u er op wijzen dat onze installateurs ook een aantal dingen niet doen. U kunt hierbij denken aan het wegwerken van bedrading via moeilijk bereikbare plaatsen (zoals kruipruimten), aanpassingen van bouwkundige aard (zoals hakken, breken, schilderen, stuken en gas-, water- en elektriciteitsleidingen aanleggen) en het aanpassen van keukenopstellingen, -fronten of decorlijsten. Heeft u hier vragen over, dan beantwoorden de medewerkers van BCC Customer Service die graag voor u.

 

Advies bij u thuis

Omdat geen enkele keuken hetzelfde is,  komen onze installateurs in een gratis* voorbezoek graag bij u thuis. Zij adviseren u ter plaatse en meten alle maten die van belang zijn alvast voor u op.

Neem voor het direct plannen van een afspraak voor een voorbezoek contact op met BCC Customer Service via 0900-0555 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te laten plannen door de BCC verkoopadviseur in een van onze winkels.

* De kosten van een voorbezoek bedragen € 49,95. Dit bedrag ontvangt u retour als u inbouwapparatuur aanschaft bij BCC en gebruikmaakt van de BCC Installatieservice.

 

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een inbouw vaatwasser. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.

Beoordeling door klanten: 8,8 (5981 beoordelingen)