Kiesadvies inbouw oven

Het aanschaffen van een nieuwe inbouw oven brengt verschillende voordelen met zich mee. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw oude inbouw oven aan vervanging toe is, waardoor je met een nieuw, luxer model vaak meer ovenfuncties tot je beschikking hebt voor het maken van uiteenlopende gerechten. Daarnaast kan het voorkomen dat je nu in het bezit bent van een losstaand model en kun je door te kiezen voor een geïntegreerd model jouw keuken een luxere uitstraling geven. Wanneer je een inbouw oven gaat aanschaffen, zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden. BCC geeft je graag meer informatie, zodat het uitzoeken van de juiste oven een stuk gemakkelijker wordt.

Afmetingen van de oven

Voordat je een nieuwe inbouw oven gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke nismaten jouw keuken heeft en wat de inbouw diepte van de nis is. De nismaten die aangegeven staan bij de verschillende ovens zijn de minimale maten die je moet aanhouden bij het inbouwen. Let er daarnaast ook op dat het apparaat nog wat ruimte heeft om zijn warmte kwijt te kunnen.

Nishoogte en nisbreedte

Alle inbouwovens beschikken over twee standaard inbouw maten. Dit zijn ovens met een inbouwhoogte van 45 centimeter, maar ook van 60 centimeter. De keuze voor een oven van 45 centimeter of 60 centimeter hangt af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en wat voor soort oven het beste past bij jouw huishouden.

Inbouw diepte

Behalve de nismaten moet er ook rekening gehouden worden met de inbouw diepte van het apparaat. Bekijk altijd of er genoeg ruimte is voor het apparaat, zodat de inbouw oven niet uitsteekt aan de voorkant. Haal voor de zekerheid de oven met z’n tweeen even uit zijn nis om te kijken of er achter de oude oven niet toevallig een stopcontact of leiding zit, deze kunnen namelijk de inbouw diepte flink benadelen.

Kies voor het veiligste deursysteem

Naast het bepalen van de afmetingen van de oven is ook het deursysteem van het apparaat van groot belang om de oven veilig te kunnen gebruiken. Ovens die op ooghoogte geplaatst worden kunnen het beste voorzien zijn van een draaideur, terwijl ovens die lager geplaatst worden beter kunnen beschikken over een kanteldeur.

Doe het zelf of krijg hulp bij het uitzoeken en installeren van jouw inbouw oven

Ben je van plan om de oven zelf te installeren? Of wil je liever hulp van een professional die verschillende werkzaamheden voor jou uit handen neemt? Wanneer je zelf al ervaring hebt met het plaatsen van een inbouw oven, kun je ervoor kiezen om de oven zelf te installeren. Wanneer je niet precies weet hoe je de oven moet meten en installeren, heb je de mogelijkheid om de hulp van een professional in te schakelen.

Maak gebruik van de inmeetservice

Met de inmeetservice van BCC loop je geen risico dat de inbouw oven uiteindelijk niet blijkt te passen in de nis van jouw keuken. Wanneer je kiest voor deze optie komt er een deskundige bij je thuis om advies te geven en vooraf in te meten.

Laat de oven installeren door een professional

Behalve het inmeten van de nis kunnen ook de andere installatie werkzaamheden uitgevoerd worden door een professional, zoals onder andere het uitbouwen van de oude oven en het installeren van de nieuwe oven. Met uitzondering van werkzaamheden die van bouwkundige aard zijn, zoals breken en schilderen.

Voor de ‘doe-het-zelver’

Als je van plan bent om zelf de oven in te bouwen en te installeren, helpen we je graag op weg.

Meet vooraf de nismaten en de inbouw diepte van het apparaat en kijk of er voldoende ventilatie aanwezig is. Indien er nog een oude oven in de nis staat, kan deze losgekoppeld worden door middel van het losdraaien van de schroeven. Haal de stekker uit het stopcontact en til de oven uit de nis. Vervolgens kun je de stekker van de nieuwe oven in het stopcontact steken en het apparaat in de nis plaatsen. Daarna hoef je de oven alleen nog maar vast te schroeven.

De meeste moderne inbouwovens hebben een geaard stopcontact nodig dat beschikt over een eigen groep om het apparaat optimaal te laten functioneren. Houd hier rekening mee als je de nieuwe oven gaat plaatsen.

Ruim assortiment met verschillende soorten inbouw ovens

BCC heeft verschillende ovens in het assortiment, elk met zijn eigen voordelen. De keuze voor het type oven is geheel afhankelijk van jouw wensen. We zetten de verschillende soorten ovens graag voor je op een rijtje.

Conventionele ovens

Conventionele ovens werken door middel van verwarming van het boven- en onderelement van het apparaat. Bij de moderne conventionele ovens is dit vaak apart in te stellen, waardoor er meerdere mogelijkheden zijn. Zo heb je de keuze om bijvoorbeeld alleen de onderverwarming aan te zetten voor het afbakken van een pizzabodem of juist andersom.

Multifunctionele ovens

Naast de conventionele ovens bestaan er ook multifunctionele ovens. Deze ovens hebben, net als de conventionele ovens, een boven en een onderelement. Daarnaast hebben deze ovens een breed scala aan mogelijkheden om jouw gerechten op uiteenlopende manieren te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld met stoom of door middel van hetelucht. We geven je graag meer informatie over de verschillende functies waarover multifunctionele ovens kunnen beschikken.

Stoomoven

Een stoomoven gaart het gerecht met stoom waardoor de structuur en de smaak van het gerecht optimaal blijft. Omdat het water in de oven tijdens het bereiden wordt verhit en vervolgens verdampt, komt het voedsel niet in aanraking met water. Hierdoor blijven belangrijke voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen, beter behouden. Nog een voordeel van het gebruik van een stoomoven is dat de maaltijd nooit kan verbranden of overkoken. Het gebruik van een stoomoven is daarom een veiligere manier van koken. Daarnaast heb je door het gebruik van een stoomoven geen last meer van vervelende luchtjes in huis.

Hetelucht oven

Een hetelucht oven is voorzien van een ventilator die hete lucht door de oven laat circuleren. De circulatie van de warmte zorgt ervoor dat de oven overal dezelfde temperatuur heeft en dat alle etenswaren gelijkmatig warm worden. Dankzij deze luchtcirculatie hoef je er geen rekening te houden of de schalen wel of niet in het midden van de oven staan en kun je gemakkelijk meerdere gerechten tegelijk bereiden. Nog een voordeel van een hetelucht oven is dat de oven zeer snel warm wordt, waardoor je niet lang hoeft te wachten tot het gerecht de oven in kan.

Grill

Wanneer een multifunctionele oven over een grill beschikt, zit er een hitte-element bovenin de oven. Dit element wordt in een korte tijd zeer warm, waardoor de gerechten een knapperig korstje krijgen. Sommige ovens met grillfunctie zijn ook voorzien van een draaispit, zodat je de mogelijkheid hebt om op eenvoudige wijze vlees te roosteren.

Combi-oven

Een oven met een magnetron functie wordt ook wel een combi-oven genoemd. Een combi-oven is de ideale optie wanneer je naast een oven ook een magnetron wilt, maar hier eigenlijk geen ruimte voor wil of kan vrijmaken. Door gebruik te maken van een oven en magnetron in één hoef je maar één apparaat in huis te plaatsen. Dankzij de specificaties van een combi-oven kun je gebruik maken van verschillende ovenfuncties en daarnaast ook gerechten opwarmen met behulp van de magnetronfunctie.

Extra opties

Naast de extra mogelijkheden die de multifunctionele ovens te bieden hebben, zijn er nog een aantal andere functies waarover sommige multifunctionele en conventionele ovens kunnen beschikken:

Functie

Uitleg

Klokje

Sommige ovens zijn voorzien van een simpel klokje in het display waarop je de tijd kunt aflezen. Andere ovens hebben de mogelijkheid om het klokje ook in te stellen als timer.

Automatische programma's

Veel moderne ovens beschikken over de mogelijkheid om verschillende programma's in te stellen en de temperatuur vooraf te programmeren. Soms is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een start timer functie. Met deze functie kun je vooraf instellen op welk tijdstip de oven moet beginnen met het uitvoeren van het gewenste programma.

Telescopische rails

Een telescopische rails kun je uit de oven schuiven, zodat je de gerechten gemakkelijk en veilig uit de oven kunt halen.

Pizzastand

Deze stand is zeer geschikt om pizza's te voorzien van een extra knapperig korstje.

Softclosing deur

De dempende scharnieren zorgen ervoor dat de deur van de oven altijd zachtjes sluit.

Inhoud

De inhoud of capaciteit van de oven wordt uitgedrukt in liters. Er zijn onder andere inbouwovens verkrijgbaar met een inhoud van 71 liter, maar ook van 47 liter en daartussenin. Door te kiezen voor een grotere oven van bijvoorbeeld 71 liter kun je vaak meerdere bakplaten en grotere ovenschalen kwijt. Vooral voor grote gezinnen met vier of meer gezinsleden is het ideaal om over een grote oven te beschikken, omdat er grotere hoeveelheden op hetzelfde moment klaargemaakt kunnen worden. Daarnaast hebben mensen die van bakken houden vaak veel profijt van een oven met een hogere capaciteit.

Uiteenlopende designs

Bij het uitkiezen van een oven kun je, naast het soort oven en de functies waarover de oven moet beschikken, ook een keuze maken uit verschillende designs. Zo kan er gekozen worden uit ovens in uiteenlopende kleuren en materialen en kun je bepalen of je een volledig geïntegreerde oven wilt hebben zonder uitstekende onderdelen.

Energieklasse

Het energielabel van een oven laat zien hoe zuinig het apparaat met energie omgaat. De inbouw ovens die bij BCC verkrijgbaar zijn, zijn erop geselecteerd dat de apparaten zo zuinig mogelijk met energie omgaan. Tussen de beschikbare apparaten bestaan verschillende gradaties, zoals inbouw ovens met energie-efficiëntieklasse C, maar ook met energielabel A+++. De inbouw ovens met energie-efficiëntieklasse C zijn zuinig te noemen, maar zijn wel minder zuinig dan de apparaten met energielabel A. Inmiddels bestaan er zelfs ovens met energielabel A+++ -30% die zelfs 30% zuiniger zijn dan een oven met energie-efficiëntieklasse A+++.

Ovens van verschillende merken

BCC verkoopt diverse inbouwovens van verschillende merken, zoals onder andere: Siemens, Whirlpool, Miele, AEG, Bauknecht, Bosch en Inventum. Elk merk heeft weer zijn eigen, gunstige productspecificaties. De ovens van AEG hebben bijvoorbeeld als specialisme het toevoegen van stoom voor het bereiken van een knapperig resultaat, terwijl Inventum juist verschillende betaalbare ovens van een prima kwaliteit op de markt heeft gebracht.

Inbouw ovens die geschikt zijn voor IKEA-keukens

Veelal wordt de vraag gesteld of de inbouw ovens van BCC geschikt zijn voor de keukens van IKEA (zoals de FAKTUM of METOD systemen). De IKEA keukens onderscheiden zich niet van andere merken op het gebied van ovens.

Beoordeling door klanten: 8,7 (5832 beoordelingen)