Welke laptop moet ik kopen?

Je bent toe aan een nieuwe laptop, maar waar begin je met je zoektocht? Via deze kiesadvies pagina bieden we je hulp in de zoektocht naar een nieuwe laptop.

Een laptop is een investering en daarom logisch dat je eerst goed geïnformeerd wilt zijn voor je een beslissing neemt. Er is een breed scala aan maten, functies en prijzen, waardoor het kiezen van de beste laptop een uitdaging kan zijn. Er is niet één bepaalde laptop die perfect is voor iedereen. Welke laptop jij het best kan nemen, hangt af van hoe je hem gebruikt, wat je belangrijk vindt aan een laptop en natuurlijk wat je eraan uit wilt geven. Bij BCC ben je aan het juiste adres.

Op onze website vind je verschillende filters die jou helpen navigeren naar de juiste laptop. Mocht je er zelf niet uitkomen dan staan onze experts staan zowel on- als offline klaar om je verder te helpen met persoonlijk advies.

Welk type gebruiker ben jij?

Laptops hebben we in de volgende 4 types onderverdeeld:

1. Instap

Gebruik jij een laptop alleen voor basistaken zoals internet, e-mailen en tekstbewerking? Dan is een instapmodel iets voor jou. De modellen in deze categorie beschikken over een processor die voldoende is om de basis taken uit te voeren.

Ons advies:
Voor dit type gebruiker is een werkgeheugen van 8 GB wel te adviseren dat als de laptop ouder wordt nog voldoende rekenkracht en snelheid houdt.

Bekijk alle instap laptops

Verschillende besturingssystemen

Een besturingssysteem is het hoofdprogramma dat op je laptop geïnstalleerd staat. Het besturingssysteem zit dus al bij de laptop inbegrepen. Het besturingssysteem stuurt onder andere de hardware van je laptop aan. Er zijn verschillende soorten besturingssystemen. De meest bekende besturingssystemen zijn Windows van Microsoft en macOS van Apple. Daarnaast is er ChromeOS van Google. Alle besturingssystemen hebben voor- en nadelen.  En veel mensen hebben een voorkeur voor een bepaald besturingssysteem. Je kunt de keuze van je nieuwe laptop al wat inperken door eerst het besturingssysteem te kiezen.

Beeldscherm (formaat & type)

Bij BCC vind je laptops in verschillende formaten. Het formaat dat je kiest, is afhankelijk van je gebruik. Een grote laptop is ideaal als je veel spellen speelt en een kleiner scherm is fijn als je veel buiten de deur werkt met je laptop. In de tabel zie je de maten in inch en in centimeters. Het formaat wordt diagonaal gemeten van de hoek linksonder naar de hoek rechtsboven.

Naast de groottes zijn er ook verschillende type beeldschermen. De resolutie zegt iets over het aantal pixels en hoe hoger het aantal pixels hoe scherper het beeld. Er zijn glanzende schermen, deze schermen weerkaatsen het licht waardoor er een spiegel effect ontstaat. Daarnaast zijn er mat schermen, deze schermen hebben minder spiegeling omdat het licht niet weerkaatst wordt. Beide schermen hebben voor- en nadelen.

Het matte scherm zie je vaak op kantoor, omdat het licht daar storend kan zijn. In de zon werkt mat ook fijner. Een voordeel aan het glanzende scherm is het contrast wat beter is. De helderheid van een scherm wordt weergegeven in cd/m2. Cd staat hierbij voor Candela en 1 Candela staat voor de hoeveelheid licht van één kaars. Hoe hoger de helderheid, des te beter je er ook in de zon goed mee kan werken. De nieuwere laptops hebben steeds vaker een touchscreen. Hier kun je ook mee tekenen en het is handig tijdens presentaties.

Let bij het beeldscherm ook op verschillen tussen TFT en IPS. TFT zijn alle pixels bij elkaar op het scherm. Dit display kan snel schakelen en is daarom zeer geschikt voor videobeeld. Bij een IPS scherm wordt er gewerkt met kristalmoleculen. Het resultaat hiervan is een heldere kleurweergave met mooie contrasten en een grotere en betere kijkhoek.

Laptop vs convertable (2-in-1) vs Chromebook

Er is wel eens wat verwarring over de verschillen tussen laptops, 2-in-1 laptops en Chromebooks.
We nemen je kort mee in de verschillen tussen deze drie. Op zoek naar een MacBook? Bekijk dan de MacBook kiesadviespagina.

Windows laptop

Windows laptop

Een laptop wordt ook wel eens een notebook genoemd, eigenlijk zijn ze allebei hetzelfde. Laptops zijn in de afgelopen jaren steeds dunner geworden en daarom werden ze ook wel notebooks genoemd. Of iets een laptop of een notebook heet, dat kiest de fabrikant. Het verschil is nihil.

Bekijk alle Windows laptops

2-in-1

2 in 1 laptop

Als je niet én een laptop én een tablet wil kopen, maar van allebei wel de voordelen ziet, dan kun je kiezen voor een 2-in-1. Een 2-in-1 is zoals de naam al zegt een laptop en een tablet in één apparaat. Het toetsenbord van de laptop kan rondraaien, waardoor het apparaat via het touchscreen als tablet bediend kan worden. Zo heb je het comfort van een lekker filmpje kijken op je tablet, maar kun je ook langere stukken typen met het toetsenbord van de laptop. De combinatie van touchscreen en traditionele toetsenbord en muisbediening biedt daarbij meer bewegingsvrijheid, omdat je beide tegelijk kunt gebruiken.

Bekijk alle 2-in-1 laptops

Chromebook

Een Chromebook draait op het Google besturingssysteem Chrome OS. Dit besturingssysteem werkt voor het grootste gedeelte op de Cloud wat zorgt voor meer beveiliging en een langere batterijduur. We horen steeds meer over werken in de Cloud, maar wat is het nou precies? Als je in de Cloud werkt, staan de bestanden niet op je eigen laptop maar op een computer van een bedrijf dat de Cloud aanbiedt. Handig hiervan is dat je niet je eigen geheugen hoeft te verbruiken en dat je met je inlogcodes op verschillende apparaten toegang hebt tot al je bestanden. Net als op een Android tablet, werk je bij een Chromebook met verschillende apps. De standaard apps zijn al geïnstalleerd en in de Google Play Store kan je eenvoudig extra applicaties downloaden.

Bekijk alle Chromebooks

Verschillen in de processor

Er zijn twee grote fabrikanten van processoren: Intel en AMD.

Gebruik je een laptop alleen voor internet en e-mail en hoef je er verder geen zware programma's op te downloaden, dan is het minder van belang welke processor je kiest.

Voor een gamer is het aan te raden voor minimaal een Intel i5 processor te kiezen. De basis van de Core i processors is hetzelfde maar het verschil zit in de kloksnelheid en het aantal cores of kernen.  De kloksnelheid is een term die wordt gemeten in Hertz, Mega Hertz of Giga Hertz. Het aantal cores geeft aan hoeveel taken de processor tegelijkertijd en afzonderlijk kan uitvoeren. De waarde geeft aan hoe vaak een chip een signaal kan lezen of verwerken en dit zegt iets over de snelheid van je laptop. Intel heeft celeron en pentium processors. Celeron is de budget vriendelijkere versie en de pentium processors zijn sterker.

Geheugen van je laptop (HDD/SDD)

Het geheugen van de laptop is ook mede bepalend voor de snelheid van de laptop. Handig voor zowel de multitaskers als gamers. Zowel het geheugen van de harde schijf als het intern werkgeheugen is hiervoor belangrijk, hieronder leggen we je meer uit.

Er zijn verschillende harde schijven zoals de Solid State Drive (SSD) en Hard Disk Drive (HDD). De Hard Disk Drive is al een stuk langer op de markt en daarom voordeliger. Dit geheugen verschilt van 500 GB tot wel 2000 GB. De Solid State Drive is recenter op de markt gebracht. Waar bij de Hard Disk Drive de gegevens worden afgelezen van een ronddraaiende magnetische schrijf, worden de gegevens bij de Solid State Drive afgelezen van verschillende geheugenchips. Deze data kan sneller gelezen en opgeslagen worden dan van de Hard Disk Drive. De hoeveelheid geheugen kan ook een rol spelen bij de snelheid van de laptop. Een traditionele harde schijf die bijna vol zit presteert een stuk minder dan een harde schijf die bijna leeg is. Daar heb je bij een SSD veel minder last van. Die presteert met een volle schijf nagenoeg hetzelfde als een legen harde schijf. Een ander voordeel is dat een SSD minder traag wordt naarmate de schijf ouder is.

Naast de harde schrijf is er ook nog het interne werkgeheugen. Hoe groter dit 'kortetermijngeheugen', hoe makkelijker het is om verschillende (zware) taken te blijven uitvoeren. Wie alleen maar met teksten werkt of surft op internet, heeft aan 4 GB genoeg. Het interne geheugen wordt ook wel het RAM (Random Access Memory) geheugen genoemd. Door middel van een kaart kan het werkgeheugen van je laptop worden vergroot. Ga je games spelen op je laptop of aan de slag met videobewerking, dan is 8 GB of meer aan te raden.

SSD schijf | HDD schijf

32 GB en meer | 12 GB en meer | 8 GB en meer | 4 GB en meer

Accu en levensduur

Accu's van de laptops verschillen in capaciteit. Er zijn accu's met een accuduur van 3 uur maar ook van 17 uur. Als de duur van de accu belangrijk voor je is, omdat je bijvoorbeeld vaak onderweg al aan het werk bent, dan kan je bij BCC gemakkelijk filteren op de door jou gewenste accuduur. 
De levensduur van je laptop hangt natuurlijk af van hoe je hem gebruikt, waar je werkt en de grootte van de batterij. De levensduur van een laptop ligt tegenwoordig tussen de 3 en de 5 jaar.

15 uur en meer | 12 uur en meer | 9 uur en meer | 6 uur en meer

Accessoires

Zoek je nog extra accessoires bij je laptop? Bij BCC vind je een ruim aanbod laptop accessoires zoals beschermende hoezen, multimedia-kabels en accu's. Welke accessoires je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Zo kun je een muis kopen dat fijner voor je werkt of een externe harde schijf als je meer geheugen nodig hebt.

Daarnaast is het aan te raden om een virusscanner op je laptop te zetten, vooral nu we zoveel online doen. Soms zit er al een virusscanner zoals Norton op je laptop als je die aanschaft, maar je kunt een virusscanner ook los kopen.

Bekijk alle accessoires

Wist je dat scholieren vanuit gemeenten vaak worden ondersteund bij de aanschaf van een nieuwe laptop? BCC heeft een onderzoek gedaan naar laptop-subsidies binnen alle gemeenten van Nederland.

Bekijk hier het onderzoek om te weten of jij hiervoor in aanmerking komt.

 

Populaire laptopmerken