Kiesadvies luchtreinigers

Wist je dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen spenderen? Hierdoor is het erg belangrijk dat de lucht die je thuis inademt schoon is. Toch is dit vaak niet het geval. De luchtkwaliteit binnen is tot wel 5 keer slechter dan buiten. Schadelijke invloeden als bacteriën, pollen, gassen en fijnstof kunnen de lucht binnen flink vervuilen. Door slechte ventilatie en steeds beter geïsoleerde huizen blijven de schadelijke stoffen gevangen in huis. Dit kan tot vervelende gezondheidsklachten leiden. Een luchtreiniger kan een goede manier zijn om dit probleem op te lossen.


Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een goed hulpmiddel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Schadelijke stoffen als fijnstof, bacteriën, huisdierharen, pollen en huisstofmijt worden uit de lucht gehaald. Een luchtreiniger kan ook ingezet worden tegen die nare rooklucht, geuren van huisdieren en kookgassen. Goede luchtreinigers kunnen verlichting bieden voor mensen met hooikoorts of astma, maar ook voor kinderen is een schone lucht erg belangrijk. De grootste voordelen van een luchtreiniger op een rijtje:

 • Zorgt voor een betere luchtkwaliteit in huis
 • Kan verlichting geven aan mensen met allergieën, hooikoorts en astma
 • Filtert bacteriën en verontreinigende stoffen uit de lucht
 • Nare luchtjes worden uit de lucht gehaald

Hoe werkt een luchtreiniger?

Er bestaan verschillende methodes om de lucht te zuiveren. Zo maken veel van de luchtreinigers gebruik van verschillende soorten filters. Ionisatie is ook een bekende techniek om verontreinigende stoffen uit de lucht te halen. Een combinatie van deze twee technieken komt ook voor. Hoe de belangrijkste technieken precies werken en wat de verschillen zijn leggen we hieronder kort uit.

Luchtreinigers met een HEPA filter

Luchtreinigers met een HEPA filter kunnen tot wel 99.9% van de meest minuscule stofdeeltjes opvangen. Een ventilator zuigt de lucht door de filter waardoor de verontreinigde deeltjes opgevangen worden en er aan de andere kant weer schone lucht uit komt. De kwaliteit van een HEPA filter verschilt tussen H11 tot en met H14. Hoe hoger het getal, hoe beter de filter. Om een optimale werking te behouden is het belangrijk de filters te onderhouden door te wassen of te vervangen.

Luchtreinigers met een (actief) koolstof filter

Koolstoffilters zijn perfect voor het absorberen van vervelende geuren en gassen in huis zoals sigarettenrook, verfdampen en luchtjes door het koken. Actieve koolstoffilters neutraliseren de lucht nog beter. Deze filters moeten gemiddeld na 12 maanden vervangen worden.

Luchtreinigers met ionisator

Een luchtreiniger met ionisator verandert de lading van de slechte deeltjes in de lucht. Hierdoor worden deze deeltjes zwaarder en hechten ze gemakkelijker aan andere oppervlakten. Hierdoor adem je ze niet meer in, maar zijn ze ook niet volledig verdwenen. Het voordeel van deze reinigingsmethode is dat het bijna geen geluid maakt en goedkoper is in onderhoud omdat je geen filters hoeft te vervangen.


Hoe kan je luchtreinigers goed met elkaar vergelijken?

De capaciteit van een luchtreiniger is hierin een belangrijke indicator. Hiervoor is de Clean Air Delivery Rate (CADR) gecreëerd. Deze waarde geeft aan hoeveel kubieke meter schone lucht er per uur wordt geproduceerd. Hierdoor kun je de apparaten eenvoudig vergelijken en bepaal je snel of de reiniger krachtig genoeg is voor de ruimte waar het apparaat komt te staan. Hoe hoger de CADR waarde, hoe beter en effectiever de lucht wordt gezuiverd. Hoe bepaal je nu hoeveel reinigingscapaciteit (CADR) je nodig hebt? Dit is afhankelijk waarvoor je de luchtreiniger wil gebruiken.

 • Normale reiniging
  Voor een effectieve werking van de luchtreiniger is het slim te kiezen voor een apparaat dat minstens 2 keer per uur de lucht in de ruimte ververst.
 • Het verlichten van allergieklachten
  Als je een luchtreiniger koopt voor het verminderen van allergieklachten moet de ruimte ongeveer 3.5 keer per uur volledig gevuld zijn met schone lucht.
 • Het verlichten van astmaklachten
  Om astmaklachten te verminderen moet de lucht in de ruimte wel 5 keer per uur volledig ververst worden.

Je kunt de CADR als volgt berekenen: aantal m² van de kamer x de plafondhoogte x aantal keer per uur dat de lucht ververst moet worden = CADR

Bekijk onze luchtreinigers met een CADR tot 150 m3/h, tussen de 150 en 300 of met een CADR hoger dan 300

Wil je de reiniger ook in de slaapkamer gebruiken? Dan kan de hoeveelheid geluid belangrijk zijn en of het display dimbaar is. Veel reinigers hebben een speciale slaapstand. Bekijk hier onze zeer stille luchtreinigers

Wil je de luchtreiniger slim en geïntegreerd kunnen bedienen? Kijk dan naar luchtreinigers die Smart home ondersteuning bieden of een eigen app hebben.


Hoe kies je de luchtreiniger die bij jou past?

 • Bedenk goed in welke ruimte je een luchtreiniger wilt gebruiken en kies de bijpassende CADR.
 • Wil je de reiniger ook in de slaapkamer gebruiken? Dan kan de hoeveelheid geluid belangrijk zijn en of het display dimbaar is. Veel reinigers hebben een speciale slaapstand.

Bekijk alle luchtreinigers

 • Als je het naast het reinigen van de lucht ook belangrijk vindt om de luchtkwaliteit in huis te meten, ga dan voor een exemplaar met een ingebouwde luchtkwaliteit meter. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende modellen. Er zijn modellen die continue aan blijven staan, maar er zijn ook modellen die pas aangaan als de lucht te vuil wordt en weer uitgaan als de lucht weer schoon is.
 • Wil je de luchtreiniger slim en geïntegreerd kunnen bedienen? Kijk dan naar luchtreinigers die Smart Home ondersteuning bieden of een eigen app hebben.